Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν είναι τεκτονικοί ή ηφαιστειακοί οι σεισμοί στη Σαντορίνη
Είναι νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση για τις σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας καθώς όπως λέει «πρέπει να ελεγχούν περισσότερα γεωφυσικά και γεωχημικά στοιχεία» για να καταλήξουμε αν ο σεισμός είναι τεκτονικός ή ηφαιστειακός.
«Ακόμα δεν είναι ασφαλές να δόσουμε τελική εκτίμηση και αυτό γιατί είναι αλληλένδετα φαινόμενα η ηφαιστειότητα και σεισμικότητα στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί το τεκτονικό ρήγμα της Αμοργού είναι ακριβώς δίπλα στο ηφαίστειο», προσθέτει και συνεχίζει:
«Οπότε έχουμε και τα δύο φαινόμενα στην ίδια περιοχή. Είναι δύσκολη δουλειά να τα ξεχωρίσεις. Η περιοχή επίσης συμπληρώνει είναι συνηθισμένη σε τέτοιους σεισμούς. Χρειαζόμαστε χρόνο και ακόμα είναι λίγα τα δεδομένα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αυτή τη στιγμή».
«Είναι λάθος πιστεύω να διαχεύουμε την έρευνά μας προς τη κοινωνία από τη στιγμή που είναι ακόμα σε επίπεδο έρευνας. Ότι αφορά την προστασία του πολίτη ασχολείται το αρμόδιο υπουργείο. Όχι όμως ο κάθε επιστήμονας να διαχέει δημόσια τις ερευνητικές του ανησυχίες που μπορεί να τρομάξει κόσμο που δεν γνωρίζει σεισμολογία. Αυτή η βιασύνη που υπάρχει δεν είναι κατανοητή και είναι απαράδεκτη».
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν είναι ηφαιστειακοί οι σεισμοί ή είναι τεκτονικοί. Ψαχνουμε να βρούμε τι είδους σεισμός είναι. Ο κόσμος όμως να μην ανησυχεί, καθώς επιστημονικές ομάδες από τους αρμόδιους φορείς, βρίσκονται επι τόπου για να κάνουν εξειδικευμένες μετρήσεις σε ρευστά στοιχεία, αέρια και θερμοκρασίες».
«Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξελιξη και οι καταστάσεις αλλάζουν ώρα με την ώρα. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία στους κατοίκους και επισκεπτες. Εμεις που γνωρίζουμε την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα του νησιού σαν Έλληνες πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων με ασθενείς σεισμούς και να δίνουμε το καλό πραδειγμα στους χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονται στο νησί και πιθανό να μην γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν παρόμοια φυσικά φαινόμενα», καταλήγει ο κ. Χουλιάρας.
Από τον χάρτη που ακολουθεί όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας, φαίνεται ότι είχαμε στην περιοχή περίπου 250 σεισμούς αυτΌ το μήνα και χθες νύχτα καταγράφηκαν οι περισσότεροι.
Ο χάρτης με τη χοροχρονική εξέλιξη του τελευταίου μήνα της μικροσεισμικής δραστηριότητας στη ευρυτερη περιοχή της Σαντορινης. Στον τοπογραφικό χάρτη της σεισμικότητας απεικονίζονται η ηφαιστειακή καλντερα της καμμενης του Κολούμπο και το τεκτονικό ρήγμα της Αμοργού στα ΒΑ.
Ο χάρτης είναι από τις παρατηρήσεις του Εθνικού σεισμολογικού δικτύου.