Κόσμος

Επιστροφή στις Φιλιππίνες ζητούν οι δικηγόροι του πρώην προέδρου Ντουτέρτε

Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Χάγη με βάση ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει εις βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρόκειται να καταθέσουν αίτημα σήμερα για την επιστροφή του στη Μανίλα.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους φτωχοί, σκοτώθηκαν από αστυνομικούς και ομάδες αυτοάμυνας στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών που είχε κηρύξει επί προεδρίας του ο Ντουτέρτε (2016-2022), συχνά χωρίς να έχει αποδειχθεί ότι είχαν κάποια σχέση με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο Φιλιππινέζος πρώην πρόεδρος, που σήμερα είναι 79 ετών, αναμένεται να μεταφερθεί στη Χάγη, στην έδρα του ΔΠΔ, το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα για την εκστρατεία του αυτή κατά των ναρκωτικών. Συνελήφθη στη Μανίλα χθες, Τρίτη, κατά την επιστροφή του από το Χονγκ Κονγκ.

Σήμερα το πρωί οι δικηγόροι του Ντουτέρτε ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων εξ ονόματος της μικρότερης κόρης του Βερόνικα, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας για «απαγωγή» και απαιτώντας να αναγκαστούν οι αρχές των Φιλιππίνων να τον «επιστρέψουν» στη χώρα.

«Το ΔΠΔ δεν μπορεί να ασκήσει τη δικαιοδοσία του παρά μόνο αν δεν λειτουργεί το εθνικό δικαστικό σύστημα μιας χώρας», σχολίασε ένας από τους δικηγόρους του Ντουτέρτε, ο Σαλβατόρ Πάολο Πανέλο Τζούνιορ.

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, το δικαστικό σύστημα των Φιλιππίνων «λειτουργεί σωστά».

«Δεν πρόκειται απλώς για την παράδοση ενός Φιλιππινέζου πολίτη, αλλά ενός Φιλιππινέζου πολίτη που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πιο συγκεκριμένα φόνους», σχολίασε από την πλευρά της η Κλερ Κάστρο, εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας των Φιλιππίνων.

«Να σταθούμε το ύψος των ευθυνών μας»

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Ντουτέρτε πηγαίνει στη Χάγη «για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε σχέση με τον αιματηρό του πόλεμο κατά των ναρκωτικών».

«Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας, των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της κοινότητας των εθνών και αυτό έγινε τώρα», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι η πολιτική δεν είχε σχέση με την απόφαση αυτή.

Το γραφείο της Σάρα Ντουτέρτε, κόρης του Ροντρίγο Ντουτέρτε και αντιπροέδρου των Φιλιππίνων εις βάρος της οποίας εκκρεμεί διαδικασία καθαίρεσης, ανακοίνωσε ότι νωρίς σήμερα το πρωί επιβιβάστηκε σε πτήση για το Άμστερνταμ.

Ο Φάντι Αμπντουλάχ, εκπρόσωπος του ΔΠΔ, επιβεβαίωσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του Ντουτέρτε και πρόσθεσε ότι η πρώτη ακροαματική διαδικασία εις βάρος του θα πραγματοποιηθεί μόλις αυτός φτάσει στη Χάγη.

Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram η Βερόνικα Ντουτέρτε, ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων απαιτεί να μάθει τους λόγους της σύλληψής του.

«Ποιος είναι ο νόμος (με βάση τον οποίο με συνέλαβαν) και ποιο είναι το έγκλημα που διέπραξα; Αποδείξτε μου τώρα τη νομική βάση της παρουσίας μου εδώ», τόνισε.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων Φιλιππινέζων εργατών στο Χονγκ Κονγκ την Κυριακή ο Ντουτέρτε χαρακτήρισε «π…ας γιους» τους ερευνητές του ΔΠΔ.

Οι Φιλιππίνες αποχώρησαν από το ΔΠΔ το 2019 επί προεδρίας του Ροντρίγο Ντουτέρτε, όμως το δικαστήριο εξακολουθεί να έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει τους φόνους που διαπράχθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, περιλαμβανομένων αυτών στην πόλη Νταβάο επί δημαρχίας Ντουτέρτε.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, τις οποίες διέταξε ο Ροντρίγο Ντουτέρτε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και ο εισαγγελείς του ΔΠΔ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός κυμαίνεται από 12.000 έως 30.000.

Ο Ντουτέρτε, που αυτοχαρακτηριζόταν φονιάς, είχε ζητήσει από τους αστυνομικούς να πυροβολούν για να σκοτώσουν όσους θεωρούσαν ότι εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εφόσον έκριναν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Επιμένει στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές έσωσαν οικογένειες και απέτρεψαν τη μετατροπή των Φιλιππίνων σε «ναρκοκράτος».

Ο Ντουτέρτε παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις Φιλιππίνες, όπου πολλοί στηρίζουν τις δραστικές του λύσεις έναντι της εγκληματικότητας. Αυτή περίοδο είναι εκ νέου υποψήφιος για δήμαρχος.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button