Όλες οι αλλαγές του υπ. Υγείας στα Επείγοντα ώστε να μειωθούν οι τεράστιες ώρες αναμονής
Με στόχο οι ώρες αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο ΕΣΥ να γίνουν ανθρώπινες και βιώσιμες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί μία μεταρρύθμιση με άξονες: το βραχιολάκι και το QR code σε κάθε ασθενή που εισέρχεται στα ΤΕΠ, την επέκταση των τμημάτων, τη συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας αλλά και τη σημαντική ενίσχυση με προσωπικό- γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ώρες αναμονής σε ΤΕΠ, μπορεί να φθάσουν και να ξεπεράσουν τις 9,- το CNN GREECE έχει υπόψιν του περιστατικό ηλικιωμένης που περίμενε 18 ώρες σε ΤΕΠ νοσοκομείου αιχμής- επομένως υπάρχει μείζον ζήτημα, καθώς ένα άνθρωπος που αναμένει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, έχει αναμφισβήτητα, τεράστια και άμεση ανάγκη ιατρικής φροντίδας.
Όπως εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το σύστημα θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Φεβρουάριο, μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, για να υπολογιστεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες, καθώς σήμερα δεν υπάρχει δείκτης. Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο μέσος χρόνος αναμονής στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι 8-9 ώρες.
Το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» θα εφαρμοστεί αρχικά σε 4 νοσοκομεία, τον Ευαγγελισμό, το Ιπποκράτειο, το Κωνσταντοπούλειο (Αγία Όλγα) και το Λαϊκό.
Βραχιολάκι & QR code
Ο ασθενής, κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο, θα παίρνει ένα QR-code, το οποίο θα τον ακολουθεί σε κάθε βήμα μέσα στην εφημερία. Ο ασθενής θα πηγαίνει πρώτα στη γραμματεία του ΤΕΠ από όπου θα προμηθεύεται το QR-code, στη συνέχεια θα πηγαίνει στη διαλογή και μετά στην αναμονή για τα ιατρεία.
Το QR-code θα σκανάρεται σε κάθε στάδιο, προκειμένου να γίνει έλεγχος σε πιο σημείο καταγράφεται το πρόβλημα. «Αν δούμε π.χ. ότι η καθυστέρηση βρίσκεται στον αξονικό, θα κάνουμε τις ανάλογες παρεμβάσεις» εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όταν το σύστημα περάσει από την πιλοτική του φάση στη γενικευμένη εφαρμογή, θα λειτουργήσει και μία εφαρμογή για κινητά, ώστε ο πολίτης να μπορεί να παρακολουθεί τον χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία και «να μπορεί να αποφασίζει πού θα πάει, ώστε να ξέρει πού θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι 10 ώρες είναι τεράστια αναμονή, όταν αυτές μειωθούν και γίνουν 5 τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Επίσης, στο πρόγραμμα εφημέρευσης θα ενταχθούν και Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία.
25 εθελοντές του ΕΕΣ & προσλήψεις
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την προσπάθεια αυτή του υπ. Υγείας, θα στηρίξουν και 25 εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ένστολοι, οι οποίοι θα καθοδηγούν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους εντός των ΤΕΠ.
Αυτή τη στιγμή στα ΤΕΠ όλης της χώρας, υλοποιούνται μία σειρά από παρεμβάσεις και επεκτάσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, ωστόσο το σημείο – κλειδί που θα κάνει τη διαφορά στην απρόσκοπτη κίνηση των ασθενών, είναι η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.
Όπως επεσήμανε η ηγεσία του υπ. Υγείας, δρομολογούνται μία σειρά από προσλήψεις προσωπικού, όπως 220 νοσηλευτές 36 γιατροί, 50 άτομα επικουρικό προσωπικό – γιατροί, νοσηλευτές, ιατροτεχνολόγοι που θα αξιοποιηθούν από τα 9 Κέντρα Υγείας τα οποία στηρίζουν ήδη το σύστημα των ΤΕΠ, καθώς και 500 προσλήψεις τραυματιοφορέων μέσω του ΟΑΕΔ. Για τα ΤΕΠ της Αττικής ειδικότερα, θα απαιτηθούν 100 τραυματιοφορείς.
Οι αλλαγές ξεκίνησαν από το Νοέμβριο
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι στην Αττική περίπου 2.200 ασθενείς την ημέρα μοιράζονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας φέρνει αλλαγές σε επτά άξονες που περιλαμβάνουν οργανωτικές αλλαγές, ενίσχυση σε προσωπικό, βελτίωση κτηριακής υποδομής, ενίσχυση ΤΕΠ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, παρουσία εθελοντών στα ΤΕΠ, διοικητικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο του τραύματος κ.α.
Η πρώτη αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έφερε 20% μείωση της κίνησης στα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε 3 νοσοκομεία επιδεινώθηκε η πρωινή λειτουργία, στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο». Υπήρξε μια πρώτη διορθωτική κίνηση και θα υπάρξουν και άλλες, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μείωση της αναμονής μέσω τεχνητής νοημοσύνης
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αξιοποιηθεί από τα νοσοκομεία, προκειμένου να γίνει η αναμονή πιο ανθρώπινη. Ήδη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι γιατροί χρησιμοποιούν σύστημα ΑΙ, που αφορά στη διαλογή των ασθενών και σύντομα σε συνεργασία με την Amazon, θα υπάρξει ψηφιακή παρέμβαση κατά πάσα πιθανότητα για αρχή στο «Ιπποκράτειο», το «Κωνσταντοπούλειο» και τον «Ευαγγελισμό».
Τα Κέντρα Υγείας που θα στηρίξουν τα ΤΕΠ
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου αναλαμβάνουν ήδη περιστατικά, απλώς δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.
Κάποια από αυτά είναι τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας (τελεί σε 24ωρη εφημερία), Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφίνας (σε 24ωρη βάση) Βάρης – Μεγάρων – Ελευσίνας (σε 24ωρη εφημερία), Κερατσινίου (7 το με 9 το βράδυ)
Μάλιστα θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα ειδικοί γιατροί, όπως καρδιολόγοι, και θα διευρυνθούν τα ωράρια, ώστε να διαχειρίζονται ακόμα πιο άμεσα τα περιστατικά και να εξυπηρετούνται άμεσα την ώρα της ανάγκης οι ασθενείς, αλλά και να μειωθούν παράλληλα οι ουρές στα νοσοκομεία.