Έντονη προσεισμική δραστηριότητα ή σμηνοσειρά: Τα βασικά σενάρια για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
![](https://kontasas.gr/wp-content/uploads/2025/02/4.9-richter-780x470.jpg)
Δεν αποκλείεται το σενάριο ενός κύριου σεισμού στα ανοικτά των Κυκλάδων που μπορεί να φτάσει τα 6 Ρίχτερ, τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Καβύρης, διευκρινίζοντας όμως πως το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο της σμηνοσειράς.
Όπως υπογραμμίζει ο επιστήμονας, η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα που έχει παρατηρηθεί καταγράφηκε στις 4 και 5 Φεβρουαρίου.
Με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής από το πλήθος οργάνων που έχουν «επιστρατευτεί» στη «μάχη» του Εγκέλαδου, ο σεισμολόγος εκτιμά ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της σμηνοσειράς, με σεισμούς παρόμοιου μεγέθους να διαδέχονται ο ένας τον άλλο».
Εάν πράγματι διαπιστωθεί πως πρόκειται για σμηνοσειρά «οι σεισμοί θα αρχίσουν να φθίνουν σε συχνότητα και μέγεθος».
Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που σίγουρα, όπως έχουν επισημάνει και άλλοι επιστήμονες, που θα διαρκέσει για εβδομάδες.
Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι εκείνος των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2), ωστόσο δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο ενός σεισμού που «δεν θα ξεπερνά κατά πολύ τα 6 Ρίχτερ».
Στο σενάριο αυτό, οι απανωτές σεισμικές δονήσεις αποτελούν μια «πάρα πολύ έντονη προσεισμική δραστηριότητα η οποία θα εκτονωθεί με έναν κύριο σεισμό».
Εγκαθίσταται σεισμογράφος στην Ίο
Στο πλαίσιο της μελέτης της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Καβύρης αναμένεται να μεταβεί στην Ίο την Τετάρτη (12/2) όπου θα εγκατασταθεί ένας νέος υπερσύγχρονος σεισμογράφος, ενώ την Πέμπτη (13/2) θα μεταβεί στην Σαντορίνη για την συντήρηση των σεισμογράφων που υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι στο νησί.
Αλλεπάλληλοι σεισμοί
Στο μεταξύ, οι νησιώτες εξακολουθούν να «δοκιμάζονται» από τους απανωτούς σεισμούς, με ακόμη μια δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ να σημειώνεται το πρωί της Τρίτης (11/2) στα ανοικτά της Αμοργού.
Νωρίτερα σημειώθηκε μια δόνηση 4,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 16,2 και επίκεντρό 12 χιλιόμετρα Νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν ακόμη δύο σεισμοί, μεγέθους 4,5 και 4,6 Ρίχτερ αντιστοίχως.