Κόσμος

«Αν χρειαστεί θα άρουμε τις κυρώσεις στη Ρωσία» λέει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσαρμόσει τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, στον απόηχο της προσέγγισης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, η οποία έχει θυρυμήσει το Κίεβο.

Ο Μπέσεντ πρόσθεσε τη φωνή του στους Αμερικανούς αξιωματούχους που επικρίνουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κριτική του στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι «δυστυχώς κλιμάκωσε» (τη ρητορική του) και «δημιούργησε απόσταση» μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ, και χαρακτήρισε τα σχόλιά του «ακατάλληλα».

Αποκάλυψε δε, ότι η απογοήτευσή του έχει να κάνει με την έλλειψη προόδου στη συμφωνία ορυκτών με τις ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι, όταν συναντήθηκα μαζί του, με διαβεβαίωσε ότι θα υπέγραφε τη συμφωνία για τα ορυκτά στο Μόναχο. Δεν το έχει κάνει», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ είχε «ένα πολύ κομψό σχέδιο» για να «φέρει τους Ουκρανούς πιο κοντά στις ΗΠΑ» μέσω μιας οικονομικής συμφωνίας, αλλά τώρα το θέμα έχει μετατραπεί σε «τσίρκο των μέσων ενημέρωσης».

Έμφαση στην οικονομική διάσταση

Σε ότι αφορά την προσέγγιση των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Ρωσία ο Μπέσεντ δήλωσε: «Η αλληλουχία αυτού που επρόκειτο να συμβεί ήταν η εξής: Φέρτε τους Ουκρανούς πιο κοντά στις ΗΠΑ μέσω οικονομικών δεσμών, πείστε τον αμερικανικό λαό, την αμερικανικη κοινή γνώμη, να έρθουν στο πλευρό τους». Και μετά πείτε στους Ρώσους, καθίστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα πολύ «γεμάτο» μήνυμα ότι αν χρειαστεί, θα άρουμε τις κυρώσεις».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ιδέα ήταν ότι «οι ΗΠΑ με μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα στην Ουκρανία παρέχουν μια ασπίδα ασφαλείας».

Ο Μπέσεντ εστίασε επίσης στις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής άμυνας, επαινώντας την Πολωνία για τις υψηλές αμυντικές της δαπάνες και την ανάπτυξή της σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους συμμάχους τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η Πολωνία ξοδεύει σχεδόν το 5% του ΑΕΠ για την άμυνα. Κοιτάξτε την Πολωνία, που είναι δίπλα στην Ουκρανία. Είναι μια από τις μεγάλες ιστορίες οικονομικής επιτυχίας των τελευταίων 30 ετών, μετά την Κίνα, είχαν την ταχύτερη ανάπτυξη. Γιατί η Ουκρανία, με κάποια αμερικανικά κεφάλαια, ευρηματικότητα, τεχνογνωσία και πάταξη της διαφθοράς, δεν μπορεί να κάνει ό,τι και οι γείτονές της;» διερωτήθηκε.

Μιλώντας χωριστά για την προοπτική η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει οικονομική πολιτική απέναντι στις ΗΠΑ, ο Μπέσεντ είπε ότι δεν βλέπει κάποια τέτοια προοπτική, αλλά πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι το καλό με το διαπραγματευτικό στυλ του προέδρου Τραμπ είναι ότι οι άνθρωποι βάζουν στο τραπέζι πράγματα που δεν ήταν πριν στο τραπέζι πολύ γρήγορα».

Ο Τραμπ κατηγορεί το Κίεβο ότι κακομεταχειρίσθηκε τον υπουργό Οικονομικών του σε πρόσφατη επίσκεψη

Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τετάρτη (19/2), την Ουκρανία ότι κακομεταχειρίσθηκε τον υπουργό Οικονομικών του, τον Σκοτ Μπέσεντ την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη αυτού του τελευταίου στο Κίεβο για να συναντηθεί εκεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Στην πραγματικότητα ο Σκοτ Μπέσεντ πήγε εκεί πέρα και αντιμετωπίσθηκε με αρκετή αγένεια, επειδή ουσιαστικά του είπαν όχι. Και ο Ζελένσκι κοιμόταν και δεν ήταν διαθέσιμος για να τον συναντήσει», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, αν και στην πραγματικότητα ο Μπέσεντ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στις 12 Φεβρουαρίου.

Ήδη χθες ο αμερικανός ηγέτης είχε επιτιμήσει τον Ουκρανό ομόλογό του μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social: «Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι θα πρέπει να βιαστεί, διαφορετικά δεν θα του απομείνει χώρα (…) Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε μια φρικτή δουλειά».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button