πολιτική

Γαλλίδα βουλευτής στο CNN Greece : «Ελπίζω οι Έλληνες να μας συγχωρέσουν για την Τελετή Έναρξης»

Η σατιρική αναπαράσταση του παγανιστικού γλεντιού των θεών του Ολύμπου – με βάση την επίσημη εκδοχή – που από πολλούς θεωρήθηκε ότι παραπέμπει στον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και χαρακτηρίστηκε βλάσφημη όχι μόνο από εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και από τον ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Η βουλευτής του κόμματος «Renaissance» του Εμανουέλ Μακρόν ζητά συγγνώμη από τους Έλληνες και δηλώνει ότι κατανοεί το κύμα αντιδράσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά «ελπίζω ακόμη ότι οι Έλληνες που είναι οι ιστορικοί ιδρυτές των Ολυμπιακών αγώνων θα μας συγχωρήσουν, εμάς τους Γάλλους που είμαστε οι ιδρυτές της σύγχρονης εκδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Pierre de Coubertin, για αυτή την πολυτελή τελετή έναρξης».

«Η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της»

Η Καρολίν Γιαντάν σχολιάζει την εκ βάθρων αναδιάταξη του πολιτικού και κοινοβουλευτικού τοπίου στη Γαλλία υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές στην Γαλλία δημιούργησαν «τρία μεγάλα μπλοκ: το αριστερό μπλοκ με 193 βουλευτές, το κεντρώο μπλοκ μας με 166 βουλευτές και το ακροδεξιό μπλοκ με 142 βουλευτές. Το αριστερό μπλοκ, αν και είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό, απέχει πολύ από τις 289 ψήφους που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Με λιγότερους από 200 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων 70 βουλευτών από το αριστερό κόμμα ¨ Ανυπότακτη Γαλλία ¨, είναι αυτονόητο ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της και ότι μια κυβέρνηση που αποτελείται αποκλειστικά από αριστερούς και ακροαριστερούς παράγοντες δεν θα διαρκέσει 24 ώρες. Θα υποβληθεί αμέσως σε πρόταση δυσπιστίας από όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες» .

Η βουλευτής του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι η «επιτυχία της Αριστεράς πρέπει να αναλυθεί και ως ήττα της Ακροδεξιάς» και ταυτόχρονα καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ενωθούν προκειμένου να « σχηματίσουν μια συμβιβαστική συμμαχία για να κυβερνήσουν γαλήνια. Αυτή είναι η μόνη λύση για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, η οποία θα επιτρέψει στη μελλοντική κυβέρνηση να δράσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων».

«Πρέπει να πολεμήσουμε την Ακροδεξιά»

Η γαλλική ακροδεξιά διαθέτει πλέον έναν ιστορικά υψηλό αριθμό βουλευτών με την Καρολίν Γιαντάν να αποδίδει τα εκλογικά αποτελέσματα σε « ψήφο διαμαρτυρίας » τονίζοντας ότι είναι « συλλογική μας ευθύνη να συνεχίσουμε να πολεμάμε την Ακροδεξιά για να την απομακρύνουμε από την εξουσία».

«Πρέπει να μάθουμε από την Ελλάδα »

«Οι λαϊκιστές θα φέρουν μόνο οικονομική, ηθική και κοινωνική κατάρρευση» αναφέρει η βουλευτής του κόμματος του Γάλλου προέδρου. Επιπρόσθετα, φέρνει ως παράδειγμα την χώρα μας υπογραμμίζοντας « στην Ελλάδα περάσατε πρόσφατα κρίση και μπορείτε να εκτιμήσετε τι σημαίνει κακοδιαχείριση έναντι μίας σωστής διαχείρισης. Καμία κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις, να μάθουμε από χώρες όπως η Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, να μάθουμε από συλλογικά λάθη, να μάθουμε από ιστορίες επιτυχίας χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό».

Η Καρολίν Γιαντάν τόνισε πώς «εάν τα άκρα φτάσουν στην εξουσία, θα είναι πολύ άσχημα νέα για την Ευρώπη, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις διεθνείς σχέσεις. Υπάρχει ένας πολύ επικίνδυνος άξονας που χτίζεται μεταξύ ελαττωματικών δημοκρατιών, αποτυχημένων οπισθοδρομικών καθεστώτων και επιταγών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης».

Η βουλευτής της 8ης εκλογικής περιφέρειας των Γάλλων υπηκόων στο εξωτερικό που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων χωρών και την Ελλάδα είχε επισκεφθεί τον Ιούνιο την χώρα μας προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα της στις Γαλλικές εκλογές. Ένας από τους συνεργάτες της είναι ο ιστορικός και πολιτικός αναλυτής , Αναστάσιος Καράμπαμπας. Τότε ,η Καρολίν Γιαντάν είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της Γαλλικής Ομογένειας, ενώ παράλληλα πρότεινε λύσεις για το καίριο ζήτημα της εκπαίδευσης των Γάλλων πολιτών στην Ελλάδα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποια είναι η άποψή σας για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Παρισιού επικρίθηκε έντονα για ασέβεια των θρησκευτικών πεποιθήσεων;

Όταν μια χώρα φιλοξενεί μια διεθνή διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αρπάζει την ευκαιρία να λάμψει, να επιδείξει την ελκυστικότητά της. Αυτή η τελετή έναρξης είχε γαλλικό άρωμα, αυθάδεια, ομορφιά και απέδιδε πολλά αφιερώματα, στη διαφορετικότητα, στην ανεκτικότητα για τους άλλους, για τους εξαιρετικούς αθλητές και τις γυναίκες. Ήταν επίσης γεμάτη αυτοσαρκασμό και χιούμορ. Η Γαλλία είναι γνωστή για το Παρίσι, τον Πύργο του Άιφελ, το φαγητό, το καλό κρασί, τις όμορφες γυναίκες, τη μόδα, τις τέχνες και τόσες άλλες πτυχές της ζωής. Η γαλλική συμβολή στην πολιτική περιλαμβάνει τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επανάσταση του 1789, την ένταξη όλων των θρησκειών κάτω από μια ομπρέλα που μας προστατεύει όλους: «Λαϊκότητα» και αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ των θρησκευτικών θεσμών και της κρατικής διοίκησης.
Αυτή η τελετή προσπάθησε να τα δείξει όλα, με πολύ περιεκτικό τρόπο. Αυτή η γαλλική κουλτούρα εκφράζεται με τη λογοτεχνία, τις ταινίες, αλλά και από παραστάσεις όπως αυτό το μεγαλειώδες άνοιγμα.
Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις και καταλαβαίνω ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ποιο βιβλίο θα διαβάσουν ή ποια ταινία θα δουν, αυτή τη φορά θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε μόνο αυτό το άνοιγμα και όχι ένα άλλο.
Αυτή είναι η Γαλλία. Είναι ποικιλόμορφη. Είναι φιλελεύθερη. Παρεμπιπτόντως, οι κριτικοί έχουν κάποιες φορές παρερμηνεύουν τις ακολουθίες , αποδίδοντάς τες σε λάθος θρησκευτικές αναφορές.
Σύμφωνα με τον Thomas Jolly, καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής, η ιδέα ήταν να γίνει ένα μεγάλο παγανιστικό φεστιβάλ που θα συνδέεται με τους θεούς του Ολύμπου, τον Ολυμπισμό . Μπορούμε επίσης να βρούμε στη σκηνοθεσία του στοιχεία του πίνακα ¨Γιορτή των Θεών ¨ του Jan Harmensz van Bijlert.
Ελπίζω ακόμη , ότι οι Έλληνες που είναι οι ιστορικοί ιδρυτές των Ολυμπιακών αγώνων θα μας συγχωρήσουν, εμάς τους Γάλλους που είμαστε οι ιδρυτές της σύγχρονης εκδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Pierre de Coubertin, για αυτή την πολυτελή τελετή έναρξης.

Ποια είναι τα σχέδια σας για την Ανατολική Μεσόγειο , μία χρονική περίοδο που το περιβάλλον είναι ιδιαιτέρως ρευστό με 2 πολέμους να μαίνονται στην ευρύτερη γειτονιά ;

Είμαι βουλευτής της 8ης εκλογικής περιφέρειας των Γάλλων υπηκόων στο εξωτερικό, δεν είμαι υπουργός Εξωτερικών. Οι κύριες κατευθύνσεις που αφορούν τη γεωπολιτική της περιοχής υπάγονται στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως βουλευτής, με αγγίζουν διάφορα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και η ασφάλεια είναι προφανώς ένα από αυτά, ειδικά σε περιόδους πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να είμαι ιδιαίτερα διαθέσιμη εάν προκύψουν προβλήματα ασφάλειας για τους Γάλλους στην εκλογική μου περιφέρεια. Βρίσκομαι σε άμεση επαφή με τις προξενικές αρχές προκειμένου να βρούμε λύσεις προσαρμοσμένες στην κάθε κατάσταση και να ενημερώνουμε καθημερινά τους συμπολίτες μας σε περίπτωση κρίσης. Είναι σημαντικό για μένα να είμαι βουλευτής.
Τέλος, γενικά, θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου προσφέρεται να δημιουργήσω δεσμούς μεταξύ των χωρών της 8ης εκλογικής περιφέρειας Γάλλων στο εξωτερικό μέσω των Γάλλων που ζουν εκεί.

Πώς μπορώ να δημιουργήσω αυτούς τους δεσμούς ; Μέσα από τον αθλητισμό, όπως αυτοί οι υπέροχοι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και μέσω του πολιτισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκέφτομαι ένα έργο μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση μιας προσέγγισης, προωθώντας παράλληλα τον γαλλικό λαό κάθε χώρας.

Τι σημαίνει η νίκη της αριστεράς για την πολιτική στη Γαλλία ;

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, η αριστερά σημείωσε επιτυχία, αλλά όχι νίκη.Οι ψηφοφόροι έχουν στείλει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ενάντια στην εξουσία που υπάρχει, αλλά αυτό το μήνυμα παραμένει σχετικό.Κανένα κόμμα ή πολιτική ομάδα δεν έχει επί του παρόντος πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.Οι εκλογές προκάλεσαν τρία μεγάλα μπλοκ: το αριστερό μπλοκ με 193 βουλευτές, το κεντρώο μπλοκ μας με 166 βουλευτές και το ακροδεξιό μπλοκ με 142 βουλευτές. Το αριστερό μπλοκ, αν και είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό, απέχει πολύ από τις 289 ψήφους που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία .Με λιγότερους από 200 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων 70 βουλευτών από το αριστερό κόμμα ¨ Ανυπότακτη Γαλλία ¨, είναι αυτονόητο ότι η Αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της και ότι μια κυβέρνηση που αποτελείται αποκλειστικά από αριστερούς και ακροαριστερούς παράγοντες δεν θα διαρκέσει 24 ώρες. Θα υποβληθεί αμέσως σε πρόταση δυσπιστίας από όλες τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Επομένως, εναπόκειται στη Ρεπουμπλικανική Αριστερά να αποστασιοποιηθεί από τις υπερβολές του αριστερού κόμματος ¨ Ανυπότακτη Γαλλία¨ και να δείξει ανοιχτό πνεύμα. Τέλος, η επιτυχία της Αριστεράς πρέπει να αναλυθεί και ως ήττα της ακροδεξιάς, η οποία δεν κατάφερε για άλλη μια φορά, χάρη σε μια εξαιρετική κινητοποίηση ψηφοφόρων, να σπάσει το «γυάλινο ταβάνι».

Τι ακολουθεί στη Γαλλία;

Με αυτές τις βουλευτικές εκλογές, η δομή της Εθνοσυνέλευσης αναδιαμορφώνεται πλήρως. Καμία πολιτική ομάδα δεν ξεχωρίζει από τις άλλες. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να σχηματίσουν μια συμβιβαστική συμμαχία για να κυβερνήσουν γαλήνια. Αυτή είναι η μόνη λύση για την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, η οποία θα επιτρέψει στη μελλοντική κυβέρνηση να δράσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Γάλλων. Πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια συμμαχία στη βάση ενός κοινού προγραμματικού προβληματισμού, παραμένοντας συνεπείς και χωρίς να επιδεικνύουμε δογματισμό.Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας φτάνουν εκεί, οι Ευρωπαίοι επίσης, οπότε γιατί όχι κι εμείς;

Πώς συσπειρώθηκε επιτυχώς η αριστερά ενάντια στο κύμα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ιδιαίτερα υπό το φως της στροφής προς τα δεξιά που παρατηρήθηκε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές της ΕΕ;

Η Αριστερά δεν είναι η μόνη που έχει κινητοποιηθεί ενάντια στην Ακροδεξιά, το έχουν κάνει και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στη Γαλλία, βλέπουμε ότι η περίφημη «γυάλινη οροφή» δεν έχει ακόμη σπάσει κι, ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, είναι η ακροδεξιά που κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων. Ωστόσο, η Εθνική Συσπείρωση δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, για την οποία είμαι ικανοποιημένη. Η μαζική ψήφος υπέρ της ακροδεξιάς είναι ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά όχι μόνο: πέρα από την αγοραστική δύναμη, που αφορά πολύ τους συμπατριώτες μας, κυριαρχικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η εξουσία ή ο λαίκισμός είναι ουσιώδη και δεν πρέπει ποτέ να αναβληθούν λόγω έλλειψης θάρρους . Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις , οι οποίες πρέπει να είναι αποτελεσματικές χωρίς να αποκλείουμε άλλα για αυτό που είναι.Ο κόσμος δεν πιστεύει πλέον στον κίνδυνο της ακροδεξιάς, η οποία έχει υιοθετήσει μια στρατηγική αξιοπρέπειας εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να καθαρίζει τα παρασκήνια, που περιλαμβάνει μια σειρά από εντελώς απαράδεκτα στελέχη .Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι συλλογική μας ευθύνη να συνεχίσουμε να πολεμάμε την ακροδεξιά για να την απομακρύνουμε από την εξουσία.Η περίοδος είναι πλέον κρίσιμη, δεν μπορούμε να αποτύχουμε.

Πώς επηρεάζει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας -Γαλλίας ;

Η κύρια πρόκληση σήμερα είναι να βρεθεί ένα δημοκρατικό κέντρο για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ας αφήσουμε την άκρα Αριστερά και την Ακροδεξιά, έχουμε μια ισχυρή βάση κοινών αξιών που θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για έναν τόσο μεγάλο συνασπισμό. Η πολιτική είναι ευθύνη. Μας εμπιστεύτηκε το εκλογικό μας σώμα να διατηρήσουμε τη δημοκρατία και να μην δημιουργήσουμε χάος. Οι λαϊκιστές θα φέρουν μόνο οικονομική, ηθική και κοινωνική κατάρρευση .Στην Ελλάδα περάσατε πρόσφατα κρίση και μπορείτε να εκτιμήσετε τι σημαίνει κακοδιαχείριση έναντι μίας σωστής διαχείρισης. Καμία κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις, να μάθουμε από χώρες όπως η Ελλάδα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, να μάθουμε από συλλογικά λάθη, να μάθουμε από ιστορίες επιτυχίας χωρών που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό.

Εάν τα άκρα φτάσουν στην εξουσία, θα είναι πολύ άσχημα τα νέα για την Ευρώπη, τόσο για τις διμερείς όσο και για τις διεθνείς σχέσεις. Υπάρχει ένας πολύ επικίνδυνος άξονας που χτίζεται μεταξύ ελαττωματικών δημοκρατιών, αποτυχημένων οπισθοδρομικών καθεστώτων και επιταγών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Πώς πιστεύετε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα επηρέασε τη λήψη αποφάσεων του γαλλικού εκλογικού σώματος;

Οι προεκλογικές εκστρατείες διχάζουν τους ανθρώπους. Στην πραγματική ζωή, καμία πλευρά δεν έχει 100% δίκιο ή λάθος. Αλλά οι εκστρατείες διαιωνίζουν μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Κάθε διχαστικό γεγονός ή θέμα εκμεταλλεύεται για να χωρίσει τα κόμματα. Από την μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όλα τα συναισθήματα έχουν ξεφύγει. Κόσμος υποφέρει, αισθάνεται μίσος και φόβο. Όλα αυτά τα συναισθήματα εκμεταλλεύονται κυνικά κάποιοι λαϊκιστές πολιτικοί και ενισχύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , συμπεριλαμβανομένων απατών και ψεμάτων .Το Ισραήλ και οι Εβραίοι, το Ισλάμ και ο Ισλαμισμός, οι τακτικοί στρατοί και οι τρομοκρατικές στρατιωτικοποιημένες ομάδες, πήραν το κέντρο της σκηνής. Πριν από δέκα χρόνια, η γαλλική ακροδεξιά αποφάσισε σκόπιμα να καλύψει, να συγκαλύψει και να κρύψει τον αντισημιτισμό της για να προσεγγίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πιθανούς Εβραίους ψηφοφόρους, καθώς και τη μετριοπαθή δεξιά που ήταν αλλεργικοί στον αντισημιτισμό.Παράλληλα, η άκρα αριστερά του Μελανσόν αποφάσισε να υποστηρίξει αυτούς τους δαίμονες για να απευθυνθεί σε αυτό το πιο πολυάριθμο τμήμα του γαλλικού πληθυσμού, που γεννήθηκε στη Γαλλία από γονείς που μετανάστευσαν από μουσουλμανικές χώρες. Εισάγουν συνειδητά βία, μίσος, ρατσισμό και ανακινούν παλαιστινιακές σημαίες για τις ευρωπαϊκές εκλογές και μετά για το γαλλικό νομοθετικό σώμα, σαν να βρισκόμαστε στην Εγγύς Ανατολή και όχι στο δυτικό τμήμα της ηπείρου. Η Marianne Egery είναι μια γεννημένη από τη Συρία, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι Παλαιστίνια και πρόσφατα έγινε Ευρωπαίος βουλευτής που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ, η οποία προχωρά τακτικά σε απειλές, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων της βουλευτών.Παίζουν κυνικά με τα σύμβολα, αλλά οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν είναι απατεώνες. Είμαι περήφανη για τους ανθρώπους που ψήφισαν με συνείδηση, παρά την πίεση που τους ασκήθηκε.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button