Επικαιρότητα

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ: ΚΟΒΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ DRONE ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΑΤΤΙΚΗ – ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΕ ΡΑΣΤΩΝΗ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ… ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ

Εικόνες που προκαλούν ανατριχίλα, θλίψη και οργή. Εικόνες σπαραξικάρδιες. Παντού καμένη γη, στάχτες και αποκαΐδια.
Τα πλάνα από drone αποκαλύπτουν την καταστροφή στον Βαρνάβα, μετά το πέρασμα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική.

 

Άλλες εικόνες της μεγάλης φωτιάς που λίγο έλειψε να φτάσει μέχρι το κέντρο της Αθήνας και στοίχισε τη ζωή σε μια 65χρονη γυναίκα, δημοσίευσε το CIRA (Συνεταιριστικό Ινστιτούτο για την Έρευνα στην Ατμόσφαιρα με έδρα το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο) σε ανάρτησή του στα social media.

Πρόκειται για εικόνες από δορυφόρους JPSS (Joint Polar Satellite System – η τελευταία γενιά αμερικανικών περιβαλλοντικών δορυφόρων) που απεικονίζουν τις φλόγες τη νύχτα, αλλά και τους καπνούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

 

«Από το ‘ωσαννά’ που ακούμε για το Πυροσβεστικό Σώμα όλο το καλοκαίρι, περάσαμε ξαφνικά, μέσα σε 40 ώρες, ‘στο άρον-άρον σταύρωσον’», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, διαστρέφοντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τις δικές του ευθύνες και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην επάνδρωση της Πυροσβεστικής, στη προετοιμασία για τις φωτιές και τον συντονισμό στην κατάσβεση που αποδείχθηκαν κλειδιά στη μεγάλη φωτιά που έκαψε την Αττική.

«Αυτό δεν το δέχομαι» πρόσθεσε. «Έχω τεράστια εμπιστοσύνη στον αρχηγό, τον υπαρχηγό, τον επιτελάρχη, τους αξιωματικούς, τους πυροσβέστες, τους δασοκομάντος, τους εθελοντές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάθε μέρα από την 1η Μαΐου, 24 ώρες το 24ωρο, δίνουν τεράστιες μάχες».

Κανείς δεν είπε ότι οι πυροσβέστες δεν έδωσαν τεράστιες μάχες. Πόσοι όμως και με τι μέσα;

Σχετικά με την επιχειρησιακή διαχείριση της φωτιάς, ο υπουργός παρέθεσε τις πολύ μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντών, που συντονισμένα κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες. «199 πυροσβεστικά οχήματα, 36 εναέρια μέσα, 1.930 αστυνομικοί, 685 οχήματα της αστυνομίας, 1.683 εκκενώσεις, 284 απεγκλωβισμοί. Οι ένοπλες δυνάμεις μας με τις ομάδες «Ξενοκράτης» και «Δευκαλίων». Δεκαέξι εθελοντικές ομάδες της πυροσβεστικής και εθελοντικές ομάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι αυτοί συγχρονίστηκαν και δούλεψαν μαζί».

Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των περιπολικών σε σχέση με τα οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά επειδή ο υπουργός δεν είπε πόσοι πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη, η επίσημη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα της Κυριακής ήταν από τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέφερε ακριβώς: «Επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 67 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Θυμίζουμε ότι η φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής ξεκίνησε στις 15:02 το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις.

πηγη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button