Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων φέρνει η Κυβέρνηση – Αντικίνητρα για Airbnb
Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος, να διαμορφωθούν φορο-κίνητρα ώστε τουλάχιστον 200 χιλιάδες κλειστά ακίνητα να μπουν στην αγορά και να πιέσουν τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. Ταυτόχρονα οι σημαντικές φοροελαφρύνσεις αναμένεται να ανακουφίσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δίνουν μέχρι και 45% των εσόδων τους από ενοίκια στο κράτος μέσω της υψηλής φορολογίας.
Η εκτόξευση των ενοικίων αποτελεί πλέον απροσπέλαστο πρόβλημα για εργαζόμενους, οικογένειες αλλά και νέα ζευγάρια, που ψάχνουν και δεν βρίσκουν σπίτι σε λογική τιμή, ειδικά στην πρωτεύουσα. Το αίτημα της κοινωνίας είναι διαρκές και αποτελεί μέγιστη πρόκληση για την Κυβέρνηση η οποία μετά τις Ευρωεκλογές έχει δηλώσει πως λαμβάνει τα μηνύματα των πολιτών κυρίως για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, την ασφάλεια, την υγεία, τους μισθούς και φυσικά τη στέγη.
Αλλάζουν οι φορολογικές κλίμακες
Με στόχο να μπουν 200.000 κλειστά ακίνητα στην αγορά και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζει δέσμη με φορο-κίνητρα.
Με βάση την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται σήμερα συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η μείωση της φορολογικής κλίμακας για όσα εισοδήματα από ενοίκια προέρχονται από μακροχρόνιες μισθώσεις από 15% σε 7,5% για εισοδήματα έως 12.000€ και από 35% σε 17,5% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ.
Η αισθητά μικρότερη επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα ωθήσει ιδιοκτήτες με κλειστά διαμερίσματα να τα ρίξουν στην αγορά καθώς όχι μόνο θα φορολογούνται ευνοϊκότερα αλλά θα αξίζει ακόμη περισσότερο να “ρίξουν” χρήματα για να τα ανακαινίσουν καθώς χιλιάδες διαμερίσματα “ρημάζουν” εδώ και χρόνια.
750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά ή κλειστά, ενώ στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως μέχρι και 900.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση.
Περαιτέρω περιορισμός του Airbnb
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζονται αντικίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ να αυξηθεί από 15% σε 22%. Ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και νέος χρονικός περιορισμός για τη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Μελετάμε την αγορά του Airbnb, θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», είχε δηλώσει ήδη από τον Μάιο ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις, στις οποίες αναμένεται να περιληφθεί και η έκπτωση φόρου από ενοίκια ως κίνητρο για τους ενοικιαστές προκειμένου να ζητούν αποδείξεις, θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.