πολιτική

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η στήριξη του ΕΣΥ και των εισοδημάτων – Δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της θητείας της περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ αναφέροντας ότι αυτές είναι εφενός η στήριξη του ΕΣΥ, αφετέρου η ενίσχυση των εισοδημάτων ως ασπίδα στο πρόβλημα της ακρίβειας. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι παραμένει πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η ΝΔ είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σύστημα είπε «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενναλακτική πρόταση διακυβέρνησης» εκτιμώντας ότι η κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση είναι άνευ περιεχομένου καθώς «να πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερα πρέπει να μας πουν πού θα βρουν τα λεφτά, χωρίς να διαταρράξουν τη δημοσιονομική σταθερότητας».

Αναφορικά με τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο πρωθυπουργός απάντησε χαριτολογώντας: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη. Ειμαι πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ. Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027» λέγοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να πει τι θα γίνει σε τρία χρόνια.

Πρώτος στόχος η αύξηση των μισθών

Όταν ερωτήθηκε για τους μεγάλους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, ως πρώτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την αύξηση των μισθών, που θα οδηγεί σε γρήγορη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την ενίσχυση του ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των πολιτών και την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων, με περισσότερα Κέντρα Υγείας και περισσότερους γιατρούς έως το 2027, καθώς και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων. «Θα ήθελα να κριθώ από το αν η χώρα θα έχει πραγματικά ένα νέο ΕΣΥ το 2027», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027 και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία οδήγησε στο να πληρώνονται οι υπερωρίες. Παράλληλα Υπογράμμισε ότι θέλει να δώσει κίνητρα, ώστε μην εγκλωβίζονται οι πολίτες σε μια επιδοματική πολιτική, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

Κληθείς να επανέλθει στο θέμα του ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι το Σύστημα κατάφερε να ανταποκριθεί στην πανδημία, ωστόσο εκ των πραγμάτων ορισμένες παρεμβάσεις πήγαν πίσω. Ακολούθως επισήμανε τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τους γιατρούς και σειρά άλλων κινήτρων και μέτρων για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε κάνει περισσότερες προσλήψεις, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, αναγνώρισε. Ως ένα εξ αυτών, δε, ανέφερε την κατάσταση στα Επείγοντα των νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι και εκεί έρχονται αλλαγές. Δεν θέλουμε επιτάξεις, τόνισε, αναζητούμε μόνιμες λύσεις. Καλά κάνουν τα μέσα ενημέρωσης και αναδεικνύουν τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά δεν αναδεικνύονται εξίσου και τα θετικά, σημείωσε ακόμη. «Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ».

«Ορισμένες παρεμβάσει ίσως να μην έχουν γίνει αισθητές στην κοινωνία»

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών του. Αναγνώρισε΄όμως ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής και εκτίμησε ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button