Κόσμος

Επαναλειτουργεί η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία μετά από 13 ολόκληρα χρόνια

Την επαναλειτουργία της πρεσβείας του στη Δαμασκό ανακοίνωσε το Ριάντ μετά το κλείσιμό της για περισσότερα από 13 χρόνια.

«Σήμερα το βράδυ, ανακοίνωσα επίσημα την επαναλειτουργία των εργασιών της Πρεσβείας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, για υποστήριξη και ενίσχυση των αμοιβαίων σχέσεων των δύο χωρών» είπε την Δευτέρα (9/9) ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία, Αμπντουλάχ Αλ Χαρίς.

«Με αυτή την ευκαιρία, επιβεβαιώνω την προθυμία της Πρεσβείας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών», πρόσθεσε.

«Θεωρούμε αυτή την ημέρα μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών», κατέληξε.

Το 2012, η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Συρία και έκλεισε την πρεσβεία της, και αυτό ήρθε ένα χρόνο μετά την έναρξη της συριακής κρίσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ευρύτερη επανένταξη της Συρίας στον αραβικό χώρο. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν όσον αφορά τις διεθνείς κυρώσεις και την πολιτική συμφιλίωση μετά από χρόνια μαχών και υποστήριξης από τις περιφερειακές κυβερνήσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Abdullah Al-Harith, ο Σαουδάραβας Chargé d’Affaires, τόνισε τη δέσμευση του βασιλείου για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τη Συρία κατά τη διάρκεια δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού.

«Αυτή η επαναλειτουργία αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών μας», δήλωσε ο Al-Harith.

Σύροι αξιωματούχοι χαιρέτισαν την κίνηση, με τον Αιμάν Ραάντ, βοηθό υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων, να υπογραμμίζει τις «βαθιές αδελφικές σχέσεις και τους κοινωνικούς δεσμούς» μεταξύ της Συρίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων ακολουθεί την επαναλειτουργία της πρεσβείας της Συρίας στο Ριάντ νωρίτερα φέτος, στο πλαίσιο της σταδιακής προσέγγισης μεταξύ της Δαμασκού και των αραβικών γειτόνων της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διάφοροι Σύροι αξιωματούχοι, μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών διαπιστευμένων στη Συρία.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button