Κόσμος

Οδηγία Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους Παλαιστίνιους-Αμερικανούς: Πιθανόν ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα

Σειρά οδηγιών έλαβαν ορισμένοι Παλαιστίνιοι-Αμερικανοί πως μέλη των οικογενειών τους που έχουν αποκλειστεί στη Γάζα, θα μπορέσουν ενδεχομένως να εκκενώσουν προς την Αίγυπτο το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με email που κοινοποιήθηκαν στο CNNi, πριν από μια αναμενόμενη ισραηλινή στρατιωτική εισβολή.

Σύμφωνα με το Προξενικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (CACMS), το πέρασμα της Ράφα «μπορεί να είναι ανοιχτό» το απόγευμα του Σαββάτου.

«Κατανοούμε ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι δύσκολη, αλλά εάν επιθυμείτε να αναχωρήσετε από τη Γάζα, μπορεί να θέλετε να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία», ανέφερε το email του CACMS.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNNi ότι «το συζητούν ενεργά με τους Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους μας».

«Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση αμάχων», είπε. «Εργαζόμαστε με τους Ισραηλινούς και Αιγύπτιους εταίρους μας για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο τόσο για τους κατοίκους της Γάζας που προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτόν τον πόλεμο όσο και για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη εντός της επικράτειας», σημείωσε.

Η Mai Abushaaban, μια 22χρονη από το Χιούστον που έλαβε το email, προσπαθεί απεγνωσμένα να εκκενώσει τη μητέρα και την αδερφή της από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

«Έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση στην πρεσβεία», είπε η Abushaaban. «Είναι σχεδόν σαν να μας έχουν ξεχάσει, προσωπικά νιώθω ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε.

Η κίνηση γίνεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να πιέζουν τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ σχετικά με «τη σημασία του να είναι ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για Αμερικανούς πολίτες και ξένους υπηκόους άλλων χωρών που θέλουν να φύγουν και έχουν το δικαίωμα να φύγουν για να μπορέσουν να το κάνουν», δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις εδώ και μέρες για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επέτρεπε σε Αμερικανούς και άλλους πολίτες να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη Γάζα πριν από μια αναμενόμενη ισραηλινή στρατιωτική εισβολή.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Πέμπτη ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ότι «όλος ο πληθυσμός βόρεια της Γάζας θα πρέπει να μετεγκατασταθεί στη νότια Γάζα εντός των επόμενων 24 ωρών».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η εστίαση των ΗΠΑ ήταν «στους Αμερικανούς πολίτες, αλλά και άλλες χώρες που θα μπορούσατε να υποθέσετε ότι προσπαθούν να διώξουν τους ξένους υπηκόους τους».

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 500 με 600 Παλαιστίνιο-Αμερικανοί στη Γάζα.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock