Κόσμος

Λίβανος: Η δαιδαλώδης διαδρομή των βομβητών που σκόρπισαν το θάνατο – Έρευνες και στη Βουλγαρία

Αρχές σε πολλές χώρες προσπαθούν να βρουν από που ξεκινά το κουβάρι της υπόθεσης και ποια ήταν η εταιρία ή η χώρα που διαδραμάτησε κομβικό ρόλο στο διπλό αυτό ισραηλινό χτύπημα καθώς μετά από τις έρευνες σε Ταϊβάν, Ουγγαρία και Ιαπωνία στο κάδρο προστέθηκε την Πέμπτη (19/9) και η Βουλγαρία.

Η Σόφια έκανε γνωστό ότι θα ερευνήσει μια εταιρεία που συνδέεται με την πώληση βομβητών στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας της Βουλγαρίας, DANS, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών για να διερευνήσει τον ρόλο μιας εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία, χωρίς να την κατονομάσει.

Δημοσιεύματα βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι μια εταιρεία με έδρα τη Σόφια, η Norta Global Ltd, διευκόλυνε την πώληση των βομβητών, οι οποίοι εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη (17/9), σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 2.800.

Οι βομβητές είχαν διανεμηθεί από τη Χεζμπολάχ στα μέλη της και εξερράγησαν σε μια συντονισμένη επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ αν και δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Ο ρόλος της Ταϊβάν

Εικόνες των κατεστραμμένων βομβητών που αναλύθηκαν από το Reuters έδειξαν μια μορφή που συμφωνεί με τους βομβητές που κατασκευάζει η Taiwan Gold Apollo.

Από την πλευρά της η Gold Apollo δήλωσε ότι οι βομβητές κατασκευάστηκαν από την BAC Consulting με έδρα τη Βουδαπέστη και οι New York Times ανέφεραν ότι η BAC Consulting ήταν στην πραγματικότητα μια εταιρεία βιτρίνα που δημιουργήθηκε από αξιωματικούς των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ωστόσο η ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Telex ανέφερε ότι η πώληση διευκολύνθηκε στην πραγματικότητα από τη Norta.

Οι έρευνες στην Βουδαπέστη εντοπίζονται σε ένα διαμέρισμα που ανήκει στην οικογένεια της Κριστιάνα Μπαρσόνι, της γυναίκας που αναφέρεται ως διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting.

Οι γείτονες λένε ότι η Cristiana γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία της Ιταλίας – η ουγγρικής καταγωγή μητέρα της γνώρισε τον πατέρα της εκεί.

Ένας 77χρονος άνδρας που μένει σε διπλανό διαμέρισμα ανέφερε ότι έχει να δει τη γυναίκα αρκετά χρόνια.

Τι λένε οι Ιάπωνες για τους ασυρμάτους

Με τη σειρά της η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM σε ανακοίνωση για τους ασυρμάτους που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν την Τετάρτη (18/9) στον Λίβανο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 450 υποστηρίζει ότι είναι πάνω από δέκα χρόνια που έχει σταματήσει η παραγωγή τους.

«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014. Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ICOM, αντιδρώντας σε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times και ισραηλινών ΜΜΕ, που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μοντέλο.

«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν προμήθευσε η εταιρεία μας», υπογραμμίζει ακόμα η ιαπωνική εταιρία.

Η μακρά ιστορία του Ισραήλ με τις επιθέσεις στο εξωτερικό

Οι επιθέσεις εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ είναι οι τελευταίες σε μια σειρά μυστικών επιχειρήσεων που η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει, αλλά οι οποίες φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί από ισραηλινούς πράκτορες.

Απάντηση στη σφαγή του Μονάχου

Το Ισραήλ, όπως αναφέρει το CNNi φέρεται να έχει τοποθετήσει εκρηκτικά σε συσκευές τηλεπικοινωνιών ήδη από το 1972, στο πλαίσιο της εκδίκησης για τη δολοφονία 11 Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων και αθλητών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, η οποία πραγματοποιήθηκε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης.

Σε απάντηση, το Ισραήλ οργάνωσε την «Επιχείρηση Οργή του Θεού» και πέρασε χρόνια για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στη σφαγή του Μονάχου.

Ο Μαχμούντ Χαμσάρι, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στο Παρίσι, ήταν μεταξύ των στόχων. Άγνωστοι πράκτορες που φέρονται να συνδέονται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες διέρρηξαν το σπίτι του και τοποθέτησαν βόμβα στο τηλέφωνό του, προτού ένα άλλο άτομο – που εμφανιζόταν ως Ιταλός δημοσιογράφος – κανονίσει τηλεφωνική συνέντευξη μαζί του. Όταν σήκωσε την κλήση και ταυτοποιήθηκε, η βόμβα ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως.

Ο «μηχανικός»

Οι επιθέσεις της Τρίτης (17/9) θύμισαν σε πολλούς τη δολοφονία του Γιαχία Αγιάς το 1996, του επικεφαλής βομβιστή της Χαμάς, γνωστού ως «μηχανικού», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία δεκάδων Ισραηλινών.

Ο Αγιάς σκοτώθηκε στη Γάζα όταν το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο ήταν παγιδευμένο με 50 γραμμάρια εκρηκτικών, ανατινάχθηκε κοντά στο κεφάλι του. Μετά τη δολοφονία του, δεκάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε τέσσερα αντίποινα βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες

Από το 2010, πέντε Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί σε δολοφονίες που αποδίδονται σε δυνάμεις από το εξωτερικό, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να εμποδίσει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Τον Αύγουστο του 2015 ο τότε Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν δήλωσε κρυφά στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος «για το προσδόκιμο ζωής των Ιρανών επιστημόνων».

Επιπλέον ειδικοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του πολύπλοκου ιού υπολογιστών που ονομάζεται Stuxnet και κατέστρεψε φυγοκεντρικές συσκευές σε μια ιρανική πυρηνική εγκατάσταση το 2010.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι η κυβερνοεπίθεση, η οποία στόχευε φυγόκεντρες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα πυρηνικά εργοστάσια Νατάνζ και Μπουσέχρ, προήλθε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν έχει σχολιάσει την προέλευση του κακόβουλου λογισμικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Stuxnet ήταν μία από τις πρώτες φορές που μια κυβερνοεπίθεση είχε εκδήλωση εκτός κυβερνοχώρου, με αποτέλεσμα οι συσκευές να βγουν εκτός ελέγχου χωρίς να γίνουν αντιληπτές.

Ο Μοχσέν Φακριζαντέχ, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν, δολοφονήθηκε ανατολικά της Τεχεράνης το 2020 από τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που λειτουργούσε από ένα κοντινό Nissan.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το όπλο είχε χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και αναγνώριση προσώπου για να τον εντοπίσει και να ανοίξει πυρ, προτού το αυτοκίνητο, που φέρεται να ήταν γεμάτο με εκρηκτικά, αυτοκαταστραφεί.

Κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ κράτησε σιγή ιχθύος

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Αν και πολλές από αυτές τις δολοφονίες έχουν μια επιστημονική πτυχή, οι ειδικοί τόνισαν ότι κάθε επιχείρηση απαιτεί υψηλά επίπεδα ανθρώπινης νοημοσύνης που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας των αντιπάλων του Ισραήλ. Μετά τη δολοφονία του Φακριζαντέχ, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών τόνισαν ότι μια χώρα ή ένας φορέας θα έπρεπε ακόμη να εισάγει λαθραία εξειδικευμένο εξοπλισμό για να οργανώσει την επιχείρηση.

Μετά τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, κάποια υπέθεσαν ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από μια ισραηλινή παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που προκάλεσε την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου στους βομβητές.

Αλλά ο Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNNi ότι οι εκρήξεις ήταν «πολύ μεγάλες για να πρόκειται για ένα απομακρυσμένη και άμεση παρέμβαση που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη μπαταρίας λιθίου».

Ο Κένεντι δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να καταφέρει πράκτορες του να έχουν καταφάρει να ενταχθούν στη Χεζμπολάχ, οι οποίοι ήταν σε θέση να υποκλέψουν την αλυσίδα εφοδιασμού και να αλλοιώσουν τις συσκευές. «Οι βομβητές θα ήταν εμφυτευμένοι με εκρηκτικά και πιθανότατα θα πυροδοτούνταν μόνο όταν λαμβάνονταν ένα συγκεκριμένο μήνυμα», είπε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει βασιστεί στον ανθρώπινο παράγοντα για να δολοφονήσει τους εχθρούς του και όχι σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Τον Ιούλιο, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε κρυφτεί κρυφά στον ξενώνα όπου διέμενε, δύο μήνες πριν πυροδοτηθεί, δήλωσε στο CNNi πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ωστόσο, το Ιράν υποστήριξε ότι η δολοφονία του Χανίγια έγινε από «βλήμα μικρού βεληνεκούς», διαψεύδοντας τις πληροφορίες που ειπώθηκαν στο CNNi.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button