Κόσμος

«Όρκοι εκδίκησης» από Χεζμπολάχ και Φρουρούς της Επανάστασης – «Ακριβό το τίμημα» απαντά το Ισραήλ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ώρα που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εκφωνούσε ένα ακόμη πύρινο λόγο, ο στρατός του Ισραήλ έπληττε στόχους της της σιιτικής οργάνωσης στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο.

Ο Νασράλα, τόνισε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ με τις εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους συνιστούν «κήρυξη πολέμου» και «εγκλήματα πολέμου», καθώς δεν επλήγησαν μόνο μέλη της ένοπλης οργάνωσης, αλλά και πολίτες του Λιβάνου.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, υπογράμμισε πως αυτά το πλήγματα δεν θα οδηγήσουν στην πτώση της οργάνωσης: «Το Ισραήλ παραβίασε κόκκινες γραμμές με τις επιθέσεις αυτές», σημείωσε ο Νασράλα.

Μάλιστα, το BBC «μετέφρασε» το μήνυμα ως αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα: «Στο όνομα όλων εκείνων που έχασαν μάρτυρες, που τραυματίστηκαν, στο όνομα όλων εκείνων που πολέμησαν στο όνομα της Γάζας, λέμε στον Νετανιάχου και στον Γκαλάντ, στον εχθρό, ότι το μέτωπο του Λιβάνου δεν θα λήξει πριν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα. Η αντίσταση στον Λίβανο δεν θα σταματήσει να στηρίζει το λαό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης», ήταν τα λόγια του Νασράλα που σκιαγραφούν το τι ακολουθεί.

Στο «κόλπο» και οι Φρουροί της Επανάστασης

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, στο «παιχνίδι» μπήκαν και οι Φρουροί της Επανάστασης. «Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», δήλωσε σχετικά ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί σε μήνυμα προς τον Νασράλα. Ο «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένοπλες οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.

«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και διαδοχικών αποτυχιών. Αυτό σύντομα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης και θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος», τόνισε ο Σαλαμί στο μήνυμά συμπαράστασης προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Γκάλαντ: «Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει το τίμημα»

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα πως: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ, παρόλο που η νέα φάση μαχών περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους. Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι είναι υπό διωγμό και η ακολουθία στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί».

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση για την εξέλιξη των επιχειρήσεων: «Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου. Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».

Πρόταση Ισραήλ σε Χαμάς για ανακωχή στη Γάζα

Το Ισραήλ φαίνεται ότι προσπαθεί να κλείσει το ένα μέτωπο και έτσι, ΜΜΕ της χώρα υποστηρίζουν σήμερα κατατέθηκε πρόταση συμφωνίας στη Χαμάς που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την «ασφαλή έξοδο» του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, από τον θύλακα και τον τερματισμό των μαχών.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Kan, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για τη Γάζα, για το οποίο ωστόσο δεν διέρρευσε καμία λεπτομέρεια.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο μεσολαβητής μεταξύ των οικογενειών των ομήρων και της κυβέρνησης, ο Γκαλ Χιρς, παρουσίασε το σχέδιο στους Αμερικανούς, οι οποίοι πρόκειται να το μεταφέρουν σε «Άραβες αξιωματούχους» που δεν κατονομάστηκαν.

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος είναι οι τρεις χώρες που μεσολαβούν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και έναν χρόνο. Καταζητείται από το Ισραήλ, το οποίο τον θεωρεί «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο ισραηλινό έδαφος.

Χαμάς: «Ευγνωμονούμε τη Χεζμπολάχ»

Με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται πλέον σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, η Χαμάς όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Ισραήλ, αλλά αντιθέτως εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της για την υποστήριξη που της παρέχει η Χεζμπολάχ, μέσω του ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και όσα υποσχέθηκε για να διατηρήσει την πίεση στο Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το παλαιστινιακό κίνημα εκτιμά στην ανακοίνωσή του ότι η στάση του Νασράλα εμποδίζει τα σχέδια του Ισραήλ «…να κάμψει το μέτωπο υποστήριξης προς τον λαό μας και την αντίστασή μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Ακύρωσε την επίσκεψη στο Ισραήλ ο Λόιντ Όστιν

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί είναι ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία δεν διευκρίνισε τον λόγο για την αναβολή του ταξιδιού.

Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ θα συνέπιπτε με περίοδο αυξημένης έντασης στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, λόγω των πολύνεκρων εκρήξεων σε ασυρμάτους και βομβητές μελών της Χεζμπολάχ για τις οποίες η Βηρυτός και το σιιτικό κίνημα κατηγορούν το Ισραήλ.

Από τις επιθέσεις αυτές, τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν το προηγούμενο διήμερο.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button