Κόσμος

Το Ισραήλ έπληξε εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ – Παγκόσμια ανησυχία για ανάφλεξη

Για  τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς στο Λίβανο από τότε που η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τις καθημερινές διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, κάνουν λόγο οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βηρυτό μετά το κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για  κίνδυνο ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πάνω από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, οι οποίοι ήταν προετοιμασμένοι για άμεσες επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Είπε ότι συνολικά οι εκτοξευτές περιλάμβαναν περίπου 1.000 κυλίνδρους εκτόξευσης.

Αρκετά κτήρια και μια αποθήκη όπλων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ επλήγησαν επίσης σε διάφορες περιοχές του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με τον στρατό.

Τα πλήγματα άρχισαν το απόγευμα της Πέμπτης και πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα κύματα.

Δεν ήταν άμεσα γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) συνεχίζουν να βλάπτουν και να υποβαθμίζουν τις τρομοκρατικές δυνατότητες και τις στρατιωτικές υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο στρατός.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι μια διπλωματική λύση είναι εφικτή και επείγουσα, ενώ η Βρετανία ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ «φοβούνται και ανησυχούν για την πιθανή κλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ σε ενημέρωση.

Το κύμα επιθέσεων από τους ισραηλινούς πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του διπλού χτυπήματος με στόχο βομβητές και ασυρμάτους που είχε διανείμει η Χεζμπολάχ σε μέλη της στο Λίβανο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άτομα και 3.000 να τραυματιστούν.

«Μείνετε κοντά σε καταφύγια»

Μετά τα χτυπήματα, οι IDF δημοσίευσαν έναν κατάλογο οδηγιών για τους πολίτες σε διάφορες κοινότητες και πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, λέγοντάς τους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια βομβών.

Ο στρατός κάλεσε τους πολίτες στις περιοχές αυτές να μειώσουν τις μετακινήσεις εκτός σπιτιών, να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, να φυλάνε τις εισόδους των κοινοτήτων και να παραμένουν κοντά σε καταφύγια βομβών, με τις οδηγίες να ισχύουν μέχρι νεωτέρας.

Αντίποινα υπόσχονται Χεζμπολάχ και Φρουροί της Επανάστασης

Όρκους για αντίποινα έδωσαν Χεζμπολάχ και Φρουροί της Επανάστασης. Ο Νασράλα, τόνισε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ με τις εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους συνιστούν «κήρυξη πολέμου» και «εγκλήματα πολέμου», καθώς δεν επλήγησαν μόνο μέλη της ένοπλης οργάνωσης, αλλά και πολίτες του Λιβάνου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως αυτά το πλήγματα δεν θα οδηγήσουν στην πτώση της οργάνωσης: «Το Ισραήλ παραβίασε κόκκινες γραμμές με τις επιθέσεις αυτές», σημείωσε ο Νασράλα.

«Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί σε μήνυμα προς τον Νασράλα. Ο «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένοπλες οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button