Κόσμος

Η εμμονή του Τραμπ για απάτη στις εκλογές δημιουργεί εσωκομματικούς τριγμούς

Η εμμονή του πρώην Αμερικανού προέδρου για πιθανή απάτη στην εκλογική διαδικασία έχει αυξήσει την ένταση εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων και έμπιστος του Τραμπ Μάικ Τζόνσον, απέτυχε να περάσει το νομοσχέδιο για την επέκταση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης για τους επόμενους έξι μήνες, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να βλάψει την εικόνα του κόμματος πριν από τις εκλογές και παράλληλα διακινδυνεύει την οριακή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά για να εξηγήσουμε τη σημασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το σχέδιο δαπανών ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Μάικ Τζόνσον, το οποίο επιδίωκε να παρατείνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και να επιβάλει αυστηρότερες απαιτήσεις εγγραφής ψηφοφόρων.

Το νομοσχέδιο συνδέεται με νέους κανόνες που απαιτούν απόδειξη αμερικανικής ιθαγένειας για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο, κυρίως λόγω διαφωνιών για αυτή την εκλογική απαίτηση, αλλά και για τα επίπεδα των δαπανών.

Ο Τραμπ που έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στον Τζόνσον ζητάει να απαγορευθεί με νόμο του κράτους η ψήφος των μη Αμερικανών πολιτών εγείροντας ζήτημα πιθανής απάτης στις εκλογές προς όφελος των Δημοκρατικών. Οι μη Αμερικανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων νόμιμων μεταναστών, απαγορεύεται να ψηφίζουν σε προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, σε κάποιες τοπικές εκλογές, ορισμένες περιοχές επιτρέπουν σε μη πολίτες να ψηφίζουν, προκαλώντας αντιδράσεις.

Κίνδυνος παύσης κεντρικών υπηρεσιών

Σημειώνεται ότι αν δεν περάσει ο προϋπολογισμός εώς τα τέλη του μήνα, από 1η Οκτωβρίου πλήθος κρατικών κεντρικών υπηρεσιών των ΗΠΑ οδηγούνται σε παύση. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια διακομματική συμφωνία για προσωρινή χρηματοδότηση έως τον Δεκέμβριο, χωρίς την αμφιλεγόμενη πρόβλεψη για τις εγγραφές των ψηφοφόρων.

Πρόκειται για τακτική που ακολουθούν κατά καιρούς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, ωστόσο πριν από τις εκλογές μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα καταστεί επιζήμια για το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η ιστορία αυτών των κυβερνητικών παύσεων δείχνει ότι το κόμμα που ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην προκειμένη περίπτωση το ρεπουμπλικανικό, το οποίο έχει την αρχική ευθύνη για το δημόσιο χρήμα, πληρώνει συνήθως το μεγαλύτερο πολιτικό τίμημα.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το κόλπο-Τραμπ έχει μηδενικές πιθανότητες να παράγει έναν νέο νόμο, αφού οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Γερουσία αντιτίθενται σε αυτό, ενώ ο Τζόνσον δεν μπόρεσε να πείσει 16 από τα δικά του μέλη να τον ψηφίσουν.

Ο Μάικ Τζόνσον έχει στηρίξει τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί εκλογικής απάτης, τόσο μετά τις εκλογές του 2020 όσο και στο παρόν. Όμως, η προσπάθειά του να ευχαριστήσει τον πρώην πρόεδρο και τη βάση των Ρεπουμπλικανών, εποφθαλμιώντας μια ισχυρή θέση στο υπουργικό συμβούλιο σε ενδεχόμενη νίκη Τραμπ στις εκλογές, φαίνεται πως τον οδηγεί σε πολιτικά αδιέξοδα.

Ο Τζόνσον πάντως εως τώρα δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα, θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο και να γίνει εκλογική απάτη, γεγονός που περιπλέκει τη θέση του και ως Πρόεδρος της Βουλής.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button