πολιτική

Γιάννος Παπαντωνίου: «Η αθώωσή μου είναι δικαίωση των πολιτικών μου αγώνων»

Συγκινημένος δήλωσε μετά την απόφαση του Τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων να τον κηρύξει ομόφωνα αθώο για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός δήλωσε:

«Με συγκίνηση υποδέχομαι την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι δικαίωση ουσιαστική των πολιτικών μου αγώνων για μια καλύτερη Ελλάδα. Απόφαση δίκαιη που διαγράφει την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστη η οικογένεια μου τα τελευταία 8 χρόνια. Απόφαση που τιμά την ελληνική Δικαιοσύνη».

Η απόφαση για τα εξοπλιστικά

Ομόφωνα αθώο λόγω αμφιβολιών έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2003.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα της δωροδοκίας ούτε και της απιστίας. Διατηρεί αμφιβολίες και ως εκ τούτου – αφού δεν υπάρχει βασικό αδίκημα – δεν υπάρχει και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για τα βασικά αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας (παραγεγραμμένα), δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις και κατά συνέπεια απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών για τη νομιμοποίηση εσόδων που κατηγορείται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης η γυναίκα του, Σταυρούλα Κουράκου και ο στενός του φίλος, Ανδρέας Μπάρδης.

Για δίκαιη απόφαση κάνει λόγο ο δικηγόρος του κ. Παπαντωνίου.

Ο πρώην υπουργός δικαζόταν από τον περασμένο Ιανουάριο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους περίπου 2, 5 εκ ευρώ. Ποσό το οποίο σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται να έλαβε από την «THALES NEDERLAND B.V.» για την υπογραφή της σύμβασης του 2003 για τον εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο πρώην υπουργός, η σύζυγος του και το φιλικό τους πρόσωπο, τονίζοντας πως το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε από την επίμαχη σύμβαση κατά 381 εκατ. ευρώ και εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τελέστηκε η δωροδοκία, καθώς «τίποτα δεν είναι τσάμπα» και πως «εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί».

Τόσο ο Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγος του για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους, έπειτα από έρευνες τουλάχιστον έξι ετών στα οικονομικά του.

Αποφυλακίστηκαν μετά από 17 μήνες, ενώ εκδόθηκε βούλευμα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που ζητούσε τη διενέργεια νέου κύκλου ερευνών με το ζευγάρι να καλείται εκ νέου σε συμπληρωματική απολογία το 2021 και τελικά να παραπέμπεται σε δίκη.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button