Ο Λίβανος «δοκιμάζει» τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: «Αγκάθι» η στάση Νετανιάχου

Την αντοχή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δοκιμάζουν οι νέες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Ενδεικτική η στάση της Τεχεράνης που ζήτησε εγγυήσεις, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, που προβλέπονται στο μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών.
Ο Ντάνι Σιτρινοβίτς, πρώην επικεφαλής του ιρανικού παραρτήματος της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ανέφερε στο CNNi ότι «ο βασικός υπονομευτής κάθε ευρύτερης συμφωνίας με το Ιράν παραμένει ο Λίβανος». Κατά τον ίδιο, το κεντρικό ερώτημα είναι μέχρι πού είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβάλλουν μια κατάπαυση του πυρός, την οποία οι δύο πλευρές ερμηνεύουν διαφορετικά.
Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την αναβολή των νέων συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν στην Ελβετία, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του.
Το μήνυμα Τραμπ και η στάση Νετανιάχου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε αυτή την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναμένεται «πλήρης κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ».
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τις ισραηλινές δυνάμεις από τον νότιο Λίβανο, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο στην εφαρμογή οποιασδήποτε ευρύτερης συμφωνίας.
Μάλιστα, σε νέα ανάρτησή του την Παρασκευή ο ίδιος έστειλε μήνυμα πως «το Ισραήλ θα παραμείνει στη ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο για όσο χρειαστεί».
Και πρόσθεσε πως «η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή έχει στόχο την προστασία των κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ και την αποτροπή νέων επιθέσεων από τον Λίβανο».
Ο Νετανιάχου προειδοποίησε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει «πολύ βαρύ τίμημα» για την επίθεση κατά των Ισραηλινών στρατιωτών, την οποία χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας».
Όπως ανέφερε, έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να πλήξει με σφοδρότητα στόχους της οργάνωσης στον Λίβανο, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις κατά των στρατιωτών του ή του εδάφους του.
Την ίδια ώρα, ορισμένα συντηρητικά μέλη της κυβέρνησής του τον πιέζουν να υιοθετήσει ακόμη σκληρότερη στάση. Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι «όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με φωτιά».
Δυσφορία από τον Βανς
Η στάση αυτή φαίνεται να προκαλεί ενόχληση στην Ουάσιγκτον. Ο Τζέι Ντι Βανς εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στο Ισραήλ, λέγοντας ότι, αν βρισκόταν στο υπουργικό συμβούλιο της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν θα επιτίθετο στον «μοναδικό ισχυρό σύμμαχο» που του έχει απομείνει στον κόσμο.
Η δήλωση αυτή αποτυπώνει την αυξανόμενη αμηχανία της αμερικανικής πλευράς, καθώς η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία με την Τεχεράνη, χωρίς να χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων στο μέτωπο του Λιβάνου.



