Οικονομία

Εθνική Τράπεζα: Πώς ενισχύει το οικοσύστημα καινοτομίας μέσω του NBG Business Seeds

Μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια της για ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα επιδιώκει να δώσει η Εθνική Τράπεζα, η οποία σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα NBG Business Seeds και στην Κύπρο, ενώ παράλληλα στα πλάνα της περιλαμβάνεται η διεύρυνση των συνεργασιών της με ελληνικά startups.

Κεντρικός πυλώνας του NBG Business Seeds είναι ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος φέτος πραγματοποιείται για 15η χρονιάς και υπάρχουν αρκετές αλλαγές. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης, φέτος ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και σε ομάδες με καινοτόμες ιδέες από την Κύπρο, ενώ επιπλέον έχουν υπάρξει ορισμένες αλλαγές στις θεματικές ενότητες προκειμένου να εντοπισθούν ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά σε δύο βασικούς πυλώνες της Εθνικής Τράπεζας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Ερνέστο Παναγιώτου, γενικό διευθυντή μετασχηματισμού, στρατηγικής και διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, ο διαγωνισμός καινοτομίας αποτέλεσε ουσιαστικά έναν προπομπό για τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, ενώ επεσήμανε ότι παράλληλα το πρόγραμμα NBG Business Seeds λειτουργεί ως ένας «επιταχυντής» για επιχειρηματικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, παρέχοντας τους υποδομές, καθοδήγηση και πρόσβαση στο οικοσύστημα της καινοτομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, που συμπληρώνει 15 χρόνια, είναι ο μακροβιότερος διαγωνισμός καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκίνησε λίγο πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και κατάφερε να στηρίξει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα. Συνολικά, κατά τα 14 προηγούμενα έτη διοργάνωσής του, οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε πάνω από 8.200 με διατυπωμένες σχεδόν 4.800 επιχειρηματικές προτάσεις, ενώ έχουν δοθεί από την Εθνική Τράπεζα σχεδόν 700.000 ευρώ σε βραβεία στις 140 νικήτριες ομάδες.

Νικητές του διαγωνισμού είναι πολλές γνωστές σήμερα εταιρείες του οικοσυστήματος, όπως η Avocarrot, η Pollfish και η Mist.io που έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες, καθώς επίσης το e-table, η Ferryhopper, η Clio Muse, η DoctorAnyTime, και πολλές ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες.

Επενδύσεις σε funds και εταιρείες

Στο πλαίσιο του NBG Business Seeds, η Εθνική Τράπεζα έχει επενδύσει μέχρι τώρα σε 9 funds που επενδύουν σε καινοτόμες εταιρείες, όπως είναι τα Marathon Venture Capital, Metavallon, Unifund, Big Pi, Endeavor Catalyst Fund και Synergia Hellenic Fund IV. Επίσης, έχει επενδύσει απευθείας σε 11 startups, στις οποίες περιλαμβάνονται εταιρείες όπως είναι η Blueground, η Mist.io, η SourceLair και PD Neurotechnology. Ορισμένες από αυτές, μάλιστα, έχουν εξαγορασθεί από κολοσσούς όπως είναι η Dell στην περίπτωση της Mist.io.

Όπως αναφέρθηκε οι άμεσες επενδύσεις έχουν φθάσει στα 5,2 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, ενώ επισημάνθηκε ότι τα επενδυτικά κέρδη που έχει ήδη αποκομίσει η Εθνική Τράπεζα είναι τέτοια που σύντομα αναμένεται να έχει καλυφθεί η επένδυση που έχει γίνει τουλάχιστον στα funds που συμμετείχαν στο Equifund.

Παράλληλα, όμως, η Εθνική Τράπεζα προχωρά και σε συνεργασίες με πολλές από τις επιχειρηματικές ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό καινοτομίας, όπως έχει ήδη συμβεί με εταιρείες όπως είναι η SourceLair και η Linked Business.

Ο 15ος διαγωνισμός

Όσον αφορά στον 15ο διαγωνισμό, οι υποβολές προτάσεων γίνοται διαδικτυακά στο nbg.gr/competition και η σχετική προθεσμία λήγει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, ώρα 15:00.

Οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις σε 4 κατηγορίες. Η πρώτη είναι της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), δηλαδή προτάσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εφαρμογές, διαδικασίες ή προϊόντα με σημαντική επίδραση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Η δεύτερη είναι αυτή της ψηφιακής επιχειρηματικότητα και των οικοσυστημάτων (Digital Ecosystems), δηλαδή προτάσεις με αντικείμενο την ψηφιακή επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων, με έμφαση σε ιδέες και λύσεις που καλύπτουν όλο το οικοσύστημα του κάθε κλάδου με προσέγγιση end-to-end ή one-stop shop solutions.

Η τρίτη αφορά προηγμένες τεχνολογίες και AI (Advanced Technologies & AI), ήτοι προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία και εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής οι οποίες μπορούν να συντελέσουν και στην εν γένει τεχνολογική ανάπτυξη και μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στη διακράτηση και προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος, υπάρχει και η κατηγορία «περιβάλλον/κλιματική αλλαγή, κοινωνία και διακυβέρνηση (ΕSG)», συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού και της χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης, όπως προτάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση αυτής, καθώς και την εν γένει πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συγκεκριμένα για τον τομέα του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού, προτάσεις εφαρμογών (apps), εργαλείων (tools, gamification) και λοιπών ψηφιακών λύσεων (π.χ. e-learning apps) με στόχο την απόκτηση βασικών οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων.

Οι 3 πρώτοι νικητές του 15ου διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 40.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά φέτος εισάγονται και 2 ειδικές κατηγορίες βραβείων. Το πρώτο είναι αυτό για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ στην καλύτερη συμμετοχή εντός των 20 πρώτων συμμετοχών του διαγωνισμού. Η δεύτερη κατηγορία αφορά βραβεία χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού για την ενδυνάμωση των νοικοκυριών στις οικονομικές αποφάσεις τους, συνολικού ποσού έως και 10.000 ευρώ στις καλύτερες συμμετοχές με θέμα σχετικό με τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button