Κόσμος

Πώς σκοπεύει η Χεζμπολάχ να συνεχίσει τον πόλεμο

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ ενώ διαθέτει δεδομένα σημαντική πολεμική ισχύ επιλέγει να προσεγγίζει σήμερα τις επιθέσεις από την πλευρά του Ισραήλ με «φειδώ» γεννώντας ερωτήματα για τον τρόπο που θα συνεχίσει τον πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ δέχθηκε επιθέσεις από την πλευρά του Ισραήλ που κανένας άλλος αντίπαλος του Τελ Αβίβ δεν έχει δεχθεί.

Οι μαζικές και συντονισμένες εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων μικρής εμβέλειας στην «καρδιά» της Βηρυτού δεν έφεραν απλά πλήγμα στις τάξεις της οργάνωσης αλλά επανάφεραν και τον τρόμο στον άμαχο πληθυσμό της χώρας.

Η Χεζμπολάχ δεν έχασε μόνο σε κύρος και αριθμούς αλλά και σε ουσία καθώς πριν κλείσει η εβδομάδα το Ισραήλ με χτύπημα από F-35 σκότωσε το νούμερο 2 της οργάνωσης.

Το συγκεκριμένο χτύπημα δεν ήταν απλώς ένα μήνυμα, ήταν πλήγμα ουσίας.

Και αυτό γιατί το «μακρύ χέρι» της Τεχεράνης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ μπορεί να έχει στη διάθεσή του τα οπλικά συστήματα του Ιράν, ωστόσο δεν έχει ασφαλή τρόπο και έμπιστους ανθρώπους για να τα ενεργοποιήσει μαζικά.

Είναι δεδομένο πως στη «συγκράτηση» που δείχνει η Χεζμπολάχ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και η Τεχεράνη, στην οποία νέος Πρόεδρος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος για τα δεδομένα του καθεστώτος στο Ιράν λογίζεται ως «μετριοπαθής».

Ο Ιρανός πρόεδρος παρά τα όσα λαμβάνουν χώρα και παρά το γεγονός πως η χώρα του έχει δεσμευθεί να απαντήσει για την δολοφονία Χανίγιε προ μηνών στην καρδιά της Τεχεράνης έχει επιλέξει να βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών…

Το Ισραήλ από την πλευρά του προχωρά σε όλα όσα έχει προγραμματίσει διατηρώντας στη θέση του τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ, τον οποίο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήθελε μέχρι πριν από 72 ώρες να απομακρύνει…

Το Τελ Αβίβ δεν θα αλλάξει σχεδιασμό. Θα συνεχίσει να χτυπά το νότιο τμήμα του Λιβάνου και θα το κάνει με τον δικό του τρόπο.

Σήμερα, καταγράφεται η πιο αιματηρή ημέρα του πολέμου στον οποίο η Χεζμπολάχ μπήκε από τις 8 του περασμένου Οκτώβρη ως στήριξη στη Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει στη Χεζμπολάχ αλλά και στους πολίτες του Λιβάνου πως σκοπεύει επί της ουσίας να ισοπεδώσει τις ημιαστικές περιοχές στο σημείο καθώς όπως αναφέρει η Χεζμπολάχ έχει «φυτέψει» πυραύλους εντός σπιτιών…

Η ένταση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και το Ισραήλ προχωρά με τον τρόπο που επιχειρούσε από την αρχή της κρίσης και στη Γάζα.

Βήμα – βήμα ο στρατός και τα μαχητικά του Τελ Αβίβ θα «καθαρίσουν» τα σημεία από τα οποία οι πληροφορίες τους αναφέρουν πως υπάρχουν πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτήρες ενώ σε δεύτερο χρόνο θα αναμένουν εντελώς για μία χερσαία επιχείρηση σε σημαντικό βάθος.

Το δομικό ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί η Χεζμπολάχ δεν απαντά δυναμικά;

Η απάντηση ίσως να μην είναι εύκολη αλλά φαίνεται πως και ο βασικός αντίπαλος του Ισραήλ έχει τα δικά του στοχευμένα σχέδια.

Η Χεζμπολάχ, μετά τις διπλές επιθέσεις στη Βηρυτό, βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και το Ισραήλ γνωρίζει πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ της, καθώς στελέχη για να εκτελεστεί επίθεση ενάντια στο Βόρειο Ισραήλ θα βρεθούν και μάλιστα σύντομα.

Η οργάνωση, σύμφωνα με το επίσημο ισραηλινό στρατό και τις πληροφορίες του, έχει δυναμική σήμερα να εκτοξεύσει πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και μάλιστα σε μεγάλο όγκο και εύρος που εάν φύγουν από τον Λίβανο θα δημιουργήσουν σημαντικά ζητήματα ειδικά στην περιοχή της Χάιφα.

Η στάση αναμονής από την πλευρά της οργάνωσης φαίνεται πως προβληματίζει και τα υψηλά κλιμάκια του IDF, καθώς η αλήθεια είναι πως αποτελεί σημαντική αλλαγή στάσης…

Η Χεζμπολάχ, όπως σημειώνουν αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, φαίνεται να έχει εκτός από μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ και σημαντική μεγαλύτερη στρατηγική ωριμότητα στις κινήσεις της.

Πιθανότατα, σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, η τακτική της Χεζμπολάχ να είναι «σταγόνα – σταγόνα» προκειμένου να διατηρήσει ως πόλεμο φθοράς προς το Ισραήλ την συγκεκριμένη ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση.

Στόχος της σιιτικής οργάνωσης είναι να πλήξει σε πολλά μέτωπα τον Νετανιάχου και διατηρώντας σε «κόκκινο» συναγερμό τον ισραηλινό στρατό στον Βορρά θα το επιτύχει, καθώς η ίδια δεν ξοδεύει σε πυραύλους και ανθρώπους ενώ το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να διατηρεί την οικονομία του σε «τεχνητό κώμα» και επιχειρεί να «τρέξει» προκειμένου η Χεζμπολάχ να δεχθεί μία πρόταση εκεχειρίας μετά από κάποιες ημέρες σφυροκοπήματος.

Η σιίτες φανατικοί της οργάνωσης δεν πρόκειται όμως να το πράξουν, καθώς σε καμία περίπτωση το Ισραήλ, παρά την ισχύ του, δεν μπορεί – αν και μπορεί να θέλει – να ισοπεδώσει το νότιο Λίβανο όπως έκανε στη Γάζα…

Η Γαλλία έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει πως δεν θα επιτρέψει καμία αλλαγή συνόρων.

Με τη σειρά τους, Βρετανία και Γερμανία, βάζοντας φρένο στην εξαγωγή όπλων προς το Ισραήλ, έστειλαν και αυτές την δική τους θέση προς το Νετανιάχου.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button