Οικονομία

Σκάνδαλο «λυμάτων» στην Βρετανία – Αγωγές σε έξι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης

Έξι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης δεν είχαν αναφέρει επαρκώς τις απορρίψεις λυμάτων και ως εκ τούτου υπερχρέωσαν εκατομμύρια πελάτες έως και 1,5 δισ. λίρες, δήλωσαν τη Δευτέρα σε δικαστήριο του Λονδίνου οι δικηγόροι που άσκησαν αγωγή-ορόσημο.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης της Βρετανίας Thames Water, κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν τη ρυθμιστική αρχή Ofwat σχετικά με τον αριθμό των περιστατικών ρύπανσης, γεγονός που σήμαινε ότι ήταν σε θέση να χρεώνουν υψηλότερες τιμές στους πελάτες.

Ωστόσο, οι έξι εταιρείες – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι Anglian Water, Northumbrian Water, Severn Trent, United Utilities και Yorkshire Water – λένε ότι η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Η αγωγή, η πρώτη αγωγή περιβαλλοντικού δικαίου ανταγωνισμού που ασκείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, έρχεται καθώς η ποσότητα των λυμάτων που διοχετεύονται στις υδάτινες οδούς της Βρετανίας έχει προκαλέσει την οργή του κοινού, ωθώντας την κυβέρνηση να δεσμευτεί για αυστηρότερη εποπτεία.

Η σύμβουλος περιβάλλοντος και υδάτων Carolyn Roberts θέλει να ασκήσει την αγωγή, η οποία ισχυρίζεται ότι οι έξι εταιρείες ύδρευσης «υποδήλωσαν σημαντικά ή/και συστηματικά» τον αριθμό των περιστατικών ρύπανσης στην Ofwat.

Ο Julian Gregory, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Roberts, δήλωσε στο Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού ότι μόνο η Thames Water ενδέχεται να μην έχει αναφέρει περισσότερες από 6.000 απορρίψεις.

Οι δικηγόροι του Roberts αποτιμούν την υπόθεση κατά της Thames Water, η οποία είναι υπερχρεωμένη και προσπαθεί να αντλήσει μετρητά για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, σε περίπου 200 εκατ. λίρες.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button