Κόσμος

Αξιωματούχος του Κόλπου στο CNNi: Πιθανότητα «50-50» για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν μέχρι την Παρασκευή

Πιθανότητα «50-50» να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν την Παρασκευή (7/8) δίνει ανώτερος αξιωματούχος χώρας του Κόλπου που είναι ενήμερος για τις συνομιλίες, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί πως μια συμφωνία είναι επικείμενη.

Η πηγή από τον Κόλπο δήλωσε στο CNNi ότι στην ιρανική αντιπροσωπεία δεν εκπροσωπείται η σκληροπυρηνική πτέρυγα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), η οποία θα έπρεπε να εγκρίνει τις λεπτομέρειες μιας προσωρινής συμφωνίας.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν «πολύ καλές συζητήσεις» με τους Ιρανούς ομολόγους τους, ωστόσο επανέλαβε με έμφαση τις απειλές ότι θα «πλήξει» τη χώρα «πολύ σκληρά» εάν οι αξιωματούχοι της «υπαναχωρήσουν ξανά» από μια συμφωνία. Σε ξεχωριστές δηλώσεις, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μια συμφωνία για Στενά θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα.

Ποια είναι η θέση του Ιράν;

Μέχρι στιγμής, το Ιράν αρνείται ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες για την ειρήνη περιλαμβάνουν απευθείας επικοινωνία με την Ουάσιγκτον, επιμένοντας ότι οι αξιωματούχοι συνομιλούν αποκλειστικά με το Ομάν για τη διευθέτηση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Ορισμένοι διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η αποκατάσταση της ελεύθερης διέλευσης από το Ορμούζ – ένα βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες – θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button