πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στην ατζέντα οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στο μεταναστευτικό

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε όπως ήταν προγραμματισμένο τουλάχιστον μισή ώρα.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί εξωτερικών Φιντάν και Γεραπετρίτης και οι διπλωματικοί σύμβουλοι, Α. Μ. Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πρόκειται για την έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος.

Στη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν το καλό κλίμα και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα ελληνοτουρκικά ενώ θα «ξεκλειδώσουν» τα επόμενα βήματα, με κορυφαίο, τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αυτή τη φορά στην Αγκυρα, στο τέλος του έτους.

Η συνάντηση έχει συμφωνηθεί να κινηθεί σε τρείς κύριους άξονες, επισκόπηση διμερών σχέσεων, περιφερειακές κρίσεις και μεταναστευτικό ενώ υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για το αν οι δύο άνδρες θα μπουν στην ουσία της Ελληνοτουρκικής διαφοράς, δηλαδή σε συζήτηση για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει μια γενικότερη επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και θα δοθεί έμφαση στο μεταναστευτικό. Όσον αφορά το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών θα γίνει αξιολόγηση επί του θέματος μετά τη συνάντηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σε σχέση με το μεταναστευτικό οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών με ανώτατη κυβερνητική πηγή να τονίζει πως «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανοίξει το ζήτημα του Κυπριακού με την ελληνική πλευρά να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έθεσε στον ΟΗΕ θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου.

Νέα πρόκληση Ερντογάν από ΟΗΕ: Ζήτησε η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button