Κόσμος

Κορυφαίος Κινέζος οικονομολόγος εξαφανίστηκε αφού άσκησε κριτική στον Σι Τζινπίνγκ

Αγνοείται η τύχη ενός κορυφαίου Κινέζου οικονομολόγου, που τόλμησε να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Πρόκειται για τον 55χρονο Ζου Χενγκπένγκ, που κατηγορείται ότι έκανε απαξιωτικά σχόλια για την οικονομία της Κίνας και για τον Κινέζο ηγέτη σε μια ιδιωτική ομάδα WeChat. Ο Ζου συνελήφθη τον Απρίλιο και τέθηκε υπό έρευνα, σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο Ζου εργάστηκε για την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (Cass) για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ πρόσφατα ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Επιστημών και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Απρίλιο, όταν μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κινεζικό μέσο ενημέρωσης Caixin. Οι προσπάθειες της Wall Street Journal, αλλά και του Guardian να επικοινωνήσει μαζί του στο σπίτι ήταν ανεπιτυχείς.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ μετέδωσαν την αναδιάταξη νευραλγικών θέσεων του ινστιτούτου, με τον διευθυντή και τον γραμματέα να απομακρύνονται επίσης από τις θέσεις τους την ίδια στιγμή που ο Ζου καθαιρέθηκε. Οι άλλοι δύο αξιωματούχοι επανατοποθετήθηκαν στις θέσεις τους αλλά ο Ζου δεν υπάρχει πια στο οργανόγραμμα και τον ιστότοπο του Cass.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button