πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα συμμετέχει στην διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας

Στις κρίσιμες διαστάσεις της συμμετοχής της Ελλάδας ως εκλεγμένο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης  σε δήλωσή του κατά την τέταρτη ημέρα εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (Νέα Υόρκη, 26.09.2024)

Σημείωσε ότι είναι δύο οι «εξαιρετικά κρίσιμες διαστάσεις» που συνδέονται με το θέμα της ελληνικής συμμετοχής, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όπως τόνισε, «Η πρώτη διάσταση είναι η μεγάλη ευθύνη να συμμετέχεις στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας, μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα είμαστε μέρος της διαδικασίας που θα αφορά τις μεγάλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αφρική, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως είναι οι ανισότητες, η πείνα, το μεταναστευτικό, η εφοδιαστική, η επισιτιστική κρίση, η κλιματική κρίση. Είναι μια μεγάλη ευθύνη, την οποία αναλαμβάνει η χώρα μας. Οφείλουμε να έχουμε μια άποψη, η οποία θα συνδέει το εθνικό μας συμφέρον με τη διεθνή προστασία, με το διεθνές δίκαιο, το οποίο εμείς έχουμε ταχθεί να υποστηρίζουμε».

Όσο αφορά την δεύτερη διάσταση, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι είναι το γεγονός «ότι θα έχει η Ελλάδα την ευκαιρία να θέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις προτεραιότητες που η ίδια θεωρεί ότι είναι κρίσιμες. Πέρα από τα ζητήματα υψηλής αιχμής και επικαιρότητας, η Ελλάδα στη βάση ενός ειδικού πλαισίου έχει επιλέξει προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ιδίως, του Δικαίου της θάλασσας, η προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και οι γυναίκες, ειρήνη και την ασφάλεια.

Τις προτεραιότητες αυτές η Ελλάδα θα τις ενισχύσει μέσα από μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θα συμπεριλάβουν τις μεγάλες και κρίσιμες χώρες του πλανήτη. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να αναδείξει το διπλωματικό της κεφάλαιο. Την ευκαιρία αυτή θα την αξιοποιήσουμε με σύνεση, με γνώση, με επαγγελματισμό. Η Ελλάδα διαρκώς μεγαλώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και καθίσταται μία χώρα ισχυρή, με διαρκή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχετικά με την μεγάλη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ανησυχία και πώς βλέπει η Ελλάδα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αυτήν τη στιγμή, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ κρίσιμη φάση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Εκείνο το οποίο εξαρχής, προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τη διάχυση των εχθροπραξιών, δυστυχώς, το βλέπουμε να πραγματοποιείται. Είναι αλήθεια ότι στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής, η διεθνής διακυβέρνηση έχει αποτύχει να επιβάλει το αυτονόητο, δηλαδή την παύση των εχθροπραξιών, την επιστροφή των ομήρων, την πλήρη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Έστω και την ύστατη στιγμή, είναι αναγκαίο να το πράξουμε και θα έχουμε έναν πολύ κρίσιμο ρόλο μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα θέματα αυτά. Θα πρέπει, με οποιοδήποτε τίμημα, αυτήν τη στιγμή να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάχυση. Ήδη, δύο εστίες, η Ερυθρά Θάλασσα και ο Λίβανος, απειλούν να ανατρέψουν ακόμα περισσότερο τις ήδη λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Θα πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει ο εφιάλτης αυτός».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button