πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Καμία μεταναστευτική στρατηγική δε θα έχει αποτέλεσμα με νέα ανάφλεξη στο Λίβανο

Με την φράση «η μεταναστευτική στρατηγική των συνόρων της Ελλάδας έως τώρα κινούνταν στα σωστά επίπεδα», όμως «καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στον Λίβανο με χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στρατευμάτων», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Βουλή, προέβλεψε ότι θα προκύψουν «κύματα εκατομμυρίων προσφύγων».

Προσέθεσε αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας και τόνισε χαρακτηριστικά ότι τότε όλες οι στρατηγικές «πάνε στράφι» και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης.

Υπογράμμισε ότι για την κρίση αυτή, η Ελλάδα προετοιμάζεται όσο μπορεί, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της Ελλάδας είναι και όλης της Ευρώπης κι όλου του Δυτικού κόσμου να αντιμετωπίσει κύματα προσφύγων από περιοχές όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις.

Σχετικώς με την παρατήρηση του βουλευτή της Νίκης, Ν. Οικονομόπουλου, σχετικώς με την αρωγή της ΕΕ προς τη χώρα μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι διέθεσαν για το 2015 – 2021, όταν το πρόβλημα βρισκόταν σε ανάφλεξη, 3,4 δις ευρώ στην Ελλάδα για να το αντιμετωπίσει και για την περίοδο 2021 – 2027 διατίθεται το ποσό των 1,6 δις. Στο σημείο αυτό, ενημέρωσε ότι αν αλλάξουν τα δεδομένα, η χώρα μας θα ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, ωστόσο επισήμανε ότι η Ευρώπη συμπαρίσταται.

Αναφερόμενος στη νέα στάση της Γερμανίας στο μεταναστευτικό, ο υπουργός ανέφερε ότι «Η Γερμανία δεν έχει κλείσει ακριβώς τα σύνορα της, εφαρμόζει εκτεταμένους ελέγχους. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλει τέτοιους ελέγχους. Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από αυτούς τους ελέγχους. Δεν τίθεται ζήτημα μαζικών επιστροφών. Ούτε μας της ζητήσανε ούτε δεχόμαστε να το συζητήσουμε. Και η Ελλάδα κάνει επιστροφές, πάνω από 6.000 επέστρεψαν σε τρίτες χώρες. Προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πραγματοποιούνται».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button