Επικαιρότητα

Ανοικτό στους επισκέπτες από αύριο το Φαράγγι της Σαμαριάς

Από το Σάββατο (28/9) θα αρχίσει να δέχεται ξανά επισκέπτες το Φαράγγι της Σαμαριάς, δέκα ημέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό 35χρονης τουρίστριας από την πτώση βράχου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε η κατολίσθηση είναι ο καθαρισμός του μονοπατιού, καθώς και εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάστασή του, ενώ παράλληλα, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, σχετικά με τη λειτουργία του.

Επίσης, τοποθετήθηκαν επιπλέον πινακίδες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας κατολισθήσεων, όπως αυτά διαπιστώθηκαν στις αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ «η απόφαση λήφθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τεχνικής συνάντησης με τα πορίσματα από τη διενέργεια αυτοψιών ειδικών επιστημόνων από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Σύμφωνα με τα δύο πορίσματα ο βαθμός κινδύνου κατολίσθησης παραμένει στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν την εκδήλωση της κατολίσθησης στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Διαρκής ενημέρωση των περιπατητών

Στα συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση των εισερχόμενων περιπατητών για τον υψηλό κίνδυνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να αναφερθεί η συνεργασία μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΕΜΥ, για την παροχή εξειδικευμένων μετεωρολογικών προγνώσεων για το φαράγγι.

Τέλος, εγκρίθηκε συνεργασία μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΕΚΠΑ, με σκοπό την υλοποίηση του Έργου με τίτλο «Διαχείριση Κατολισθητικού Κινδύνου και Προτάσεις Μείωσης Διακινδύνευσης σε Κρίσιμες Θέσεις Κατά Μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς». Επιπλέον μέτρα αύξησης της ασφάλειας θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Μέχρι 1.000 επισκέπτες ημερησίως

Για λόγους αυξημένης ασφάλειας κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του Δρυμού, ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ορίζεται στα 1.000 άτομα ημερησίως. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή και ακυρώσεων, οι επισκέπτες οργανωμένων groups θα εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button