Κόσμος

Ισπανία: Εννέα νεκροί και 48 αγνοούμενοι μετανάστες μετά από ανατροπή σκάφους

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι πνίγηκαν και άλλοι 48 αγνοούνται έπειτα από ανατροπή σκάφους που μετέφερε μετανάστες το πρωί του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή Ελ Ιέρο της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις οι υπηρεσίες διάσωσης, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ναυάγιο να αποδειχθεί το πιο φονικό συμβάν με μετανάστες σε 30 χρόνια τέτοιων διελεύσεων στα Κανάρια Νησιά.

Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης κατάφεραν να διασώσουν 27 από τους 84 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στις ισπανικές ακτές, πρόσθεσαν.

Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν πως οι μετανάστες ήταν από το Μαλί, τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη.

Η ομάδα διάσωσης έλαβε μια κλήση λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα από το πλεούμενο, το οποίο βρισκόταν περίπου τέσσερα μίλια ανατολικά του Ελ Ιέρο. Βυθίστηκε στη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, ανέφεραν.

«Όλοι οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλεούμενο είχαν συγκεντρωθεί στην μία πλευρά στη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί. Όλοι έπεσαν στη θάλασσα», δήλωσε ο Μανουέλ Μπαρόσο, επικεφαλής των ισπανικών υπηρεσιών διάσωσης στη θάλασσα.

Ο άνεμος και η μειωμένη ορατότητα κατέστησαν την επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, πρόσθεσε.

Εννέα πτώματα ανασύρθηκαν από το νερό και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αναζητούν τους υπόλοιπους μετανάστες.

Άλλα τρία πλεούμενα έφθασαν στα Κανάρια Νησιά στη διάρκεια της νύχτας μεταφέροντας 208 μετανάστες.

Η μπουνάτσα και ο ελαφρύς άνεμος που συνδέονται συνήθως με την περίοδο του τέλους του καλοκαιριού στον Ατλαντικό ωκεανό ανοικτά της Δυτικής Αφρικής έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση των μεταναστών που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου, δήλωσαν οι τοπικές αρχές αυτό τον μήνα.

Ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν το ταξίδι από την Αφρική μέχρι τα νησιά των περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αυξηθεί κατά 154% φέτος, με 21.620 μετανάστες να κάνουν τον διάπλου τους πρώτους επτά μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, τον Frontex.

Σε περίπου 30 χρόνια διελεύσεων μεταναστών στα νησιά το χειρότερο ναυάγιο μέχρι σήμερα ήταν εκείνο του 2009 ανοικτά των ακτών του νησιού Λανθαρότε όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button