Επικαιρότητα

Κρήτη: «Παγώνουν» πλειστηριασμοί, ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους πληγέντες- Αύριο οι ανακοινώσεις

Αύριο Τρίτη, στις 4 το μεσημέρι (6/10), ανακοινώνει η Επιτροπή Κρατικής Αρωγής τα μέτρα για τους πληγέντες της κακοκαιρίας στην Κρήτη. Μεταξύ αυτών που πρόκειται να ανακοινωθούν για τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειες τους, για τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, από την σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων 24ωρων, φέρονται να είναι το «πάγωμα» των φόρων, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των πλειστηριασμών για τους πλημμυροπαθείς. 

Σύμφωνα με το neakriti στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης θα βρεθεί η άμεση έκδοση απόφασης για όλα τα παραπάνω μέτρα.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος κατά την ευρεία σύσκεψη με την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς στην Κρήτη.

Ευρεία σύσκεψη εργασίας στην περιφέρεια Κρήτης με κυβερνητικό κλιμάκιο στο Ηράκλειο, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Κρήτη. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026

Eurokinissi

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Από την πλευρά του ο κ. Κατσαφάδος ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου στο νησί και η σύσκεψη δεν έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, ούτε αποτελούν, όπως είπε, αντίδραση πανικού της κυβέρνησης μπροστά στην έκταση των φαινομένων.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε η επόμενη ημέρα και κυρίως η ανάγκη να κινηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την οικονομική στήριξη των πληγέντων.

Όπως ανακοίνωσε, από σήμερα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

«Από σήμερα τα στελέχη της ΓΔΑΕΦΚ πραγματοποιούν αυτοψίες», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται στενή συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες ώστε να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία.

Παράλληλα, πρόκειται να συγκροτηθούν άμεσα οι Επιτροπές της Περιφέρειας, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Ταχύτατα η οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες

Την ίδια στιγμή ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι θα υπάρξει ταχύτητα στην καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες.

«Δεσμευόμαστε ότι από τη στιγμή που ο δήμος θα μας στείλει το αίτημα και αυτά που ο πληγείς πρέπει να προσκομίσει, εντός 10 ημερών θα σταλούν τα χρήματα», τόνισε.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν από δημάρχους και εκπροσώπους της Περιφέρειας, οι οποίοι ζήτησαν απλούστευση των διαδικασιών και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε οι πληγέντες να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις εντός 15 ημερών

Αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα έδωσε ο υφυπουργός και για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία.

Όπως ανέφερε μετά τις αυτοψίες που θα πραγματοποιηθούν από τις Επιτροπές της Περιφέρειας και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, οι αποζημιώσεις προβλέπεται να καταβάλλονται εντός 15 ημερών.

Οι Επιτροπές αναμένεται να συγκροτηθούν άμεσα, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών.

Η απόφαση χρηματοδότησης για δήμους και Περιφέρεια

Ξεχωριστό σκέλος αφορά τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες αποκαταστάσεις στις υποδομές.

«Περιμένουμε τα αιτήματα της Περιφέρειας και όλων των Δήμων της Κρήτης που επλήγησαν από τη θεομηνία και σε 15 ημέρες από σήμερα θα πάρουμε απόφαση τι χρήματα θα δοθούν σε δήμους και Περιφέρεια», ανέφερε ο Κώστας Κατσαφάδος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων που θα υποβάλουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button