Η Open Cosmos διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα με νέες εγκαταστάσεις και προσλήψεις

Σε σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα προχωρά η Open Cosmos, με τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής εταιρείας διαστημικών υποδομών να περιλαμβάνει νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της σε πάνω από 300 άτομα μέχρι το 2030. Κίνηση που αναμένεται να διευρύνει τον ρόλο της ελληνικής βάσης στο διεθνές δίκτυο της εταιρείας, τόσο στην κατασκευή δορυφόρων όσο και στην ανάπτυξη υπηρεσιών για πελάτες εκτός συνόρων.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Open Cosmos, η ελληνική θυγατρική της, Open Cosmos Aegean, σχεδιάζει να οκταπλασιάσει την ομάδα της, η οποία σήμερα αριθμεί σχεδόν 40 άτομα. Παράλληλα, προβλέπονται νέες εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνουν, σε πρώτη φάση, έναν χώρο ελεγχόμενων συνθηκών καθαρότητας, γνωστό ως cleanroom, έκτασης 600 τ.μ. για την παραγωγή δορυφόρων.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση των βιομηχανικών δυνατοτήτων με στόχο τη μαζική παραγωγή έως και ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου την ημέρα. Πρόκειται για στόχο παραγωγικής δυναμικότητας, ο οποίος δείχνει την κλίμακα της επέκτασης που επιδιώκει η εταιρεία στη χώρα μας.
Το νέο πλάνο παρουσιάστηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση γύρου χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. ευρώ για την Open Cosmos. Η χρηματοδότηση αφορά την ευρύτερη ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία διαθέτει τέσσερις παραγωγικές βάσεις στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη σχετική ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται το ποσό που θα κατευθυνθεί στην ελληνική δραστηριότητα, επισημαίνεται, όμως, ότι προβλέπεται ενίσχυση των ομάδων μηχανικών, παραγωγής και λογισμικού και στη χώρα μας.
Σημειωτέον ότι στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν δύο ελληνικά επενδυτικά σχήματα, η Sustainable Forward Capital και η Ireon Ventures
Παραγωγική βάση με διεθνή προσανατολισμό
Η περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής παρουσίας συνδέεται με την πρόθεση της Open Cosmos να υποστηρίζει από τη χώρα μας ολόκληρο τον κύκλο μιας δορυφορικής αποστολής: από τη σχεδίαση και την κατασκευή μέχρι τη λειτουργία των δορυφόρων και την αξιοποίηση των δεδομένων τους.
Πρακτικά, η ελληνική βάση προορίζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος στην εξυπηρέτηση και διεθνών πελατών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ομάδα στην Παλλήνη αναπτύσσει ήδη τεχνολογία για αποστολές εκτός Ελλάδας, ενώ συμμετέχει στον σχεδιασμό και σε υποσυστήματα του ConnectedCosmos, της τηλεπικοινωνιακής υποδομής δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που αναπτύσσει η Open Cosmos.
Το συγκεκριμένο σμήνος σχεδιάζεται να έχει ως βασικό πυρήνα 192 δορυφόρους, με περισσότερους από 96 να προβλέπεται να βρίσκονται σε τροχιά έως το τέλος του 2028. Σε ορίζοντα τριετίας, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τις αποστολές που θα υλοποιούνται από την Ελλάδα, τόσο στην παρατήρηση της Γης όσο και στις τηλεπικοινωνίες, εξυπηρετώντας αγορές όπως η Ευρώπη, η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή.
Η παρατήρηση της Γης θα παραμείνει βασικός τομέας της ελληνικής δραστηριότητας, με παράλληλη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη και στην επεξεργασία δεδομένων επάνω στον ίδιο τον δορυφόρο.
Οι ελληνικοί δορυφόροι και οι συνεργασίες
Η επέκταση έρχεται σε συνέχεια της συμμετοχής της Open Cosmos Aegean στο Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσει επτά δορυφόρους. Ο πρώτος, ο Hyperion GR-1, εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο, ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι πρώτες εικόνες από την τελική τροχιά του. Οι υπόλοιποι έξι, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι είτε έτοιμοι προς εκτόξευση είτε στα τελικά στάδια συναρμολόγησης.
Όσον αφορά την εγχώρια αλυσίδα συνεργατών, στο υφιστάμενο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 ελληνικές εταιρείες. Η Open Cosmos αναφέρεται ειδικά στις συνεργασίες με την ELFON και την Adamant Composites για την παραγωγή υποσυστημάτων, ενώ επιδιώκει περαιτέρω συνέργειες με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
Όπως ανέφερε η Μαρία Καλαμά, managing director της Open Cosmos Aegean, η επόμενη φάση ανάπτυξης εστιάζει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας που παραμένει στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Open Cosmos, Rafel Jordà Siquier, συνέδεσε τις νέες εγκαταστάσεις και τη μαζική παραγωγή με την επιδίωξη η ελληνική βάση να εξυπηρετεί περισσότερες αποστολές και πελάτες πέρα από τα ελληνικά σύνορα.



