Όταν η «Πανσέληνος του Ελαφιού» «συναντήθηκε» με την προσελήνωση του Apollo 11
Εκτός από τις μοναδικές εικόνες που μας χαρίζει το φεγγάρι ακόμη και λίγες ώρες πριν την Πανσέληνο του Ελαφιού, η ημέρα αυτή συμπίπτει και με ένα άλλο σπουδαίο γεγονός για την επιστήμη. Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου το 1969 πραγματοποιήθηκε η προσελήνωση του Apollo 11, η πρώτη διαστημική αποστολή που έφερε τους ανθρώπους στο φεγγάρι.
«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε αυτό το επίτευγμα από το να βγούμε έξω και να κοιτάξουμε την πανσέληνο και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα το Apollo 11 πριν από 55 χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Πλανητικής Γεωλογίας, Γεωφυσικής και Γεωχημείας της NASA, Νόα Πέτρο.
Το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα κορυφωθεί στις 6:17 π.μ. την Κυριακή. Το όνομά του, το απέκτησε επειδή αυτή την εποχή του χρόνου τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών, μεγαλώνουν πλήρως.
Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι γνωστή και ως «Πανσέληνος του Κεραυνού» και «Πανσέληνος του Σανού».
Τα ονόματα της πανσελήνου προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών.
Η έβδομη πανσέληνος του 2024 και η δεύτερη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο είναι γνωστή και ως «Πανσέληνος του Κεραυνού» και «Πανσέληνος του Σανού».
Τα υπόλοιπα φεγγάρια του 2024
Υπάρχουν ακόμη πέντε πανσέληνοι που θα λάμψουν φέτος, σύμφωνα με το Farmers’ Almanac.
19 Αυγούστου: Πανσέληνος του οξύρρυγχου
17 Σεπτεμβρίου: Πανσέληνος της συγκομιδής
17 Οκτωβρίου: Το φεγγάρι του κυνηγού
15 Νοεμβρίου: Πανσέληνος του κάστορα
15 Δεκεμβρίου: Ψυχρή Σελήνη