Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Αγώνας δρόμου έξι ημέρων για τους δύο μονομάχους – Πολύ κοντά σε ντιμπέιτ
Μετά το χθεσινοβραδινό θρίλερ που οριστικοποίησε τους δυο μονομάχους τους δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, τα επιτελεία του Χάρη Δούκα και του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουν επιδοθεί σε νέο αγώνα δρόμου ενόψει της δεύτερης Κυριακής (13/10).
Το ερώτημα που τίθεται πλέον ολοένα και πιο επιτακτικά είναι πλέον εάν θα γίνει ντιμπέιτ, ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ήδη ο Χάρης Δούκας, με ανάρτησή του στο X γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με την ΕΡΤ και ζήτησε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ. «Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και της χώρας», έγραψε ο Χάρης Δούκας.
Οι όροι διεξαγωγής του αυτού του ντιμπέιτ δεν έχουν συζητηθεί ακόμη, ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτό που πραγματοποιήθηκε παραμονές των εσωκομματικών εκλογών. Ως προ τον χρόνο διεξαγωγής του, οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να συμφωνούν να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας.
Μπαράζ επαφών Δούκα και Ανδρουλάκη για την συγκρότηση συμμαχιών
Από τα πρώτα λεπτά μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων τα τηλέφωνα στα επιτελεία των δύο επικρατέστερων, «πήραν φωτιά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρης Δούκας επιδιώκει να έχει, εντός της ημέρας συνάντηση με τους άλλους υποψήφιους, με στόχο να αναζητήσει συμμαχίες ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται πιθανότατα, ίσως και σήμερα, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους υποψηφίους προκειμένου να μάθει τις προθέσεις τους ενόψει του β’ γύρου.
Πρώτος, αλλά με ένα μεγάλο «αλλά»
Η πλευρά Ανδρουλάκη προφανώς είναι ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, καθώς τερμάτισε πρώτος με αρκετή διαφορά από τον δεύτερο, χωρίς βέβαια να πιάσει τέτοιο ποσοστό που να κάνει «αυτονόητη» την επικράτησή του στο δεύτερο γύρο. Η διαφορά του επίσης από τον Χάρη Δούκα δεν είναι διψήφια όπως θα ήθελε το επιτελείο του, ενώ το τελικό αποτέλεσμα τον φέρνει λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι γεγονός ότι πήγε πολύ καλά στην περιφέρεια, με θεαματικά αποτελέσματα στη γενέτειρά του, τη Κρήτη, ενώ εμφανίστηκε πιο αδύναμος στα αστικά κέντρα, κάτι που συμβαίνει και με το κόμμα, όπου έδειξαν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.
Με παρελθόν στις ανατροπές
Ο Χάρης Δούκας μπορεί να πέρασε ένα βράδυ αγωνίας, μετά το ντέρμπι για την δεύτερη θέση, πλέον όμως μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει την δεύτερη Κυριακή. Μπορεί να έχει λιγότερο χρόνο από τον αντίπαλό του στην ενεργό πολιτική, έχει όμως στο βιογραφικό του, ιστορικό ανατροπών και μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στις δημοτικές εκλογές, όταν από το 14% του πρώτου γύρου, εκτοξεύθηκε στο 56% κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη και αυτό σε ψυχολογικό επίπεδο του δίνει ένα αβαντάζ.
Το κοινό στοίχημα και των δύο μονομάχων της επόμενης Κυριακής είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων να τους εμπιστευτούν καθώς σε αυτά εμφάνισαν τα μικρότερα ποσοστά τους.
Το κρίσιμο 40% των ηττημένων
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα πράξουν Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου, που καθίστανται οι ρυθμιστές του δεύτερου γύρου, με ισχυρά ποσοστά στον πρώτο. Οι δύο μαζί έχουν ένα 40% των ψήφων, κάτι που κάνει τη στάση τους κομβικής σημασίας για τον δεύτερο γύρο.
Ειδικότερα η επικράτηση Γερουλάνου στην Αττική με δεύτερη την Άννα Διαμαντοπούλου έδειξαν ότι τα δύο στελέχη διαθέτουν αξιοπρόσεκτη δυναμική στα αστικά κέντρα. Και οι δύο έδειξαν επίσης μια αξιοπρόσεκτη δυναμική στο εξωτερικό, κάτι όμως μπορεί να μην κρίνει το παιχνίδι, αλλά είναι μια αξιοπρόσεκτη τάση.
Ο Παύλος Γερουλάνος, που έφτασε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, δήλωσε ήδη ότι δεν θα πει στους ψηφοφόρους που τον προτίμησαν τι να πράξουν στο δεύτερο γύρο. Το ίδιο ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Οι συμμαχίες και οι στηρίξεις σε ανάλογες μάχες δεν δίνονται με δημόσιες δηλώσεις, λειτουργεί έντονο το παρασκήνιο και κυρίως το πόσο οι δύο τελικοί μονομάχοι θα πείσουν τους ψηφοφόρους που δεν τους εμπιστεύτηκαν στον πρώτο γύρο να το κάνουν στον δεύτερο.