Οικονομία

ΧΑ: Ένα βήμα πριν τις αναπτυγμένες αγορές – Τι σημασία έχει για την ελληνική αγορά

Ένα βήμα ακόμα μένει να κάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών για να βρεθεί στην κατάταξη των αναπτυγμένων αγορών, μετά την απόφαση του οίκου FTSE Russell να εντάξει το ελληνικό χρηματιστήριο σε «watch list».

Το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναταξινόμηση από το καθεστώς της προηγμένης αναδυόμενης στο αντίστοιχο της ανεπτυγμένης αγοράς, και θα παραμείνει εκεί για 12 με 18 μήνες μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του.

Το update σχετικά με την κατάσταση (status) της watch list της Ελλάδας είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2025.

Η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου «έχει μεγάλη σημασία» σχολιάζει στο CNN Greece, o Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, και προσθέτει:

«Άλλωστε αποτελεί μια από τις βασικές επιδιώξεις του ΧΑ να ανακτήσει το status των ώριμων αγορών».

«Οποιοδήποτε review γίνει υπέρ του να αναδειχθούμε πάλι στις αναπτυγμένες αγορές αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειας που έχει κάνει η κεφαλαιαγορά για να αναβαθμιστεί» σημειώνει.

«Ενώ, όσον αφορά στο πρακτικό σκέλος, μια τέτοια αναβάθμιση αναμένεται να φέρει και περισσότερα κεφάλαια. Αυτά τα κεφάλαια που επενδύουν σε μεγαλύτερες αγορές και απείχαν μέχρι στιγμής από το ελληνικό χρηματιστήριο».

«H εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 8 χρόνια παραμονής μας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών» σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου Γιάννου Κοντόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές από το 2013, έχοντας υποβαθμιστεί από τις ανεπτυγμένες μετά την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ετυμηγορία του FTSE

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς, εντός του πλαισίου ταξινόμησης του FTSE:

  • τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών
  • το minimum των απαιτήσεων κεφαλαιοποίησης της αγοράς και του πλήθους των προς επένδυση τίτλων, με βάση τα στοιχεία από το κλείσιμο στις 28 Ιουνίου 2024, και
  • έχει βαθμολογία «υψηλό» στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI) σύμφωνα με τη μέθοδο Atlas.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η Ελλάδα διατηρεί μία «speculative» (κερδοσκοπική) αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει δοθεί στη χώρα από τα τρία βασικά credit rating agencies.

Παράλληλα, ο FTSE Russell εξηγεί πως απαιτείται αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «investment» (επενδυτική), με προοπτικές (outlook) που δεν βαθμολογούνται ως «αρνητικές» για μια αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο οίκος αξιολόγησης S&P DJI (Dow Jones Indices) περιέλαβε το Χρηματιστήριο στη watch list του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Πέραν του FTSE Russell και του S&P DJI που προαναφέρθηκαν, οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης που αποφασίζουν για την κατάταξη των χρηματιστηρίων είναι ο MSCI και ο Stoxx (STOXX World All Cap και STOXX Europe).




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button