Κόσμος

Το σχέδιο του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ παρουσίασε ο Ζελένσκι – Τι προβλέπει

Το «σχέδιο νίκης» παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η χώρα του που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο πεδίο της μάχης πρέπει να είναι σε θέση ισχύος πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την έκκλησή του για άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να καταφέρει ένα “αποφασιστικό” πλήγμα στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει πραγματικά χώρο στη διπλωματία όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε ισχυροί”, είπε ενώπιον των ηγετών των 27 χωρών μέλων προτού συναντήσει αργότερα σήμερα τους 32 υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τη μάχη της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί την ισχύ μας»

“Μια άμεση πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν αποφασιστική. Ο Πούτιν πρέπει απλώς να δει ότι οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί του είναι φτηνοί”, είπε ο Ζελένσκι στους ηγέτες των 27 χωρών οι περισσότερες από τις οποίες είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ. “Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί την ισχύ μας, όχι να έχει τον ελεύθερο κόσμο να τρέμει με τις απειλές του”, είπε.

Δυόμιση και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία οπισθοχωρεί κυρίως στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς. Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα το πρωί ότι κατέλαβε ένα χωριό κοντά στην πόλη Κουράκοβο, νότια του Ποκρόφσκ, ενός σημαντικού επιμελητειακού κόμβου για τον ουκρανικό στρατό.

Αφού υπερασπίστηκε το σχέδιό του στην Ουάσινγκτον, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Ρώμη, ο Ουκρανός πρόεδρος το αποκάλυψε σε αδρές γραμμές χθες, Τετάρτη, ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Κίεβο. Άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων που παρέχουν οι Δυτικοί στην Ουκρανία, ανάπτυξη στο ουκρανικό έδαφος μη πυρηνικών μέσων αποτροπής… Καμία από αυτές τις απαιτήσεις δεν έχει λάβει προσώρας υποστήριξη από την πλευρά των συμμάχων.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Β. Ζελένσκι προβλέπει επίσης να απευθυνθεί τώρα στο Κίεβο πρόκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τη μοναδική πραγματική εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας του, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Όμως ακόμη και γι΄αυτό θα πρέπει να κάνει υπομονή. Σήμερα, όπως και χθες, ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε περιορίστηκε να υπενθυμίσει τον “μη αναστρέψιμο” χαρακτήρα της πορείας της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, αρνούνται προς το παρόν να προχωρήσουν πέρα από αυτό. “Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ρούτε, όμως αν “η ερώτηση είναι πότε, δεν μπορώ να απαντήσω προς το παρόν”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ουκρανικό σχέδιο, που θα είναι “στο τραπέζι” της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ απόψε, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εκτίμησε σήμερα πως στέλνει “ένα ισχυρό σήμα”. Όμως, πρόσθεσε αμέσως, “αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πω εδώ πως υποστηρίζω το σύνολο του σχεδίου”.

Μπορέλ: «Η Ρωσία είναι μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη»

Οι χώρες της Βαλτικής εμφανίστηκαν πιο ενθουσιώδεις, καλώντας τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να υποστηρίξουν το σχέδιο. “Ελπίζω πως το σχέδιο αυτό δεν θα είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί και πως θα ακολουθήσουν ενέργειες και μέτρα”, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάνο Πεβκούρ.

“Είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος. Η Ρωσία είναι μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και ελπίζω πως τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Όμως πολλές άλλες χώρες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, φοβούμενες μια κλιμάκωση με τη Ρωσία ή, πιο πεζά, για δημοσιονομικούς λόγους. “Ο δισταγμός μας είναι ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος προς την κλιμάκωση”, εκτίμησε ωστόσο σήμερα στις Βρυξέλλες ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

Η θέση του ΝΑΤΟ

Στο ΝΑΤΟ η επίσημη γραμμή παραμένει η ίδια και μετά την άφιξη του Μαρκ Ρούτε στις αρχές του μήνα. ‘Εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να είμαστε σίγουροι πως (οι Ουκρανοί) θα επικρατήσουν”, υποσχέθηκε χθες, Τετάρτη, ενώπιον των δημοσιογράφων.

Όμως “υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα καθορίσουν τη νίκη ή που θα καθορίσουν την ήττα”, εκτίμησε αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Για ορισμένες από τις 32 χώρες του οργανισμού αυτού, οι αποτυχίες της Ρωσίας στις αρχές της “ειδικής επιχείρησής” της το 2022 συνιστούν ήδη νίκη, επιτρέποντας έναν συμβιβασμό, που προτιμάται από έναν μακρύ και κοστοβόρο πόλεμο, εξηγεί ένας άλλος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

Έκκληση Σολτς να σταματήσει ο πόλεμος

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε εξάλλου χθες να “γίνουν τα πάντα” προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συζήτησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε διαβούλευση ωστόσο με το Κίεβο.

“Είναι η χειρότερη στιγμή για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τώρα επειδή η Ρωσία αισθάνεται η πιο ισχυρή”, προειδοποίησε ακόμη ο Ναουσέντα.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button