Κόσμος

Γιατί ο αρχηγός της ιαπωνικής αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη

Συγγνώμη ζήτησε ο επικεφαλής της ιαπωνικής αστυνομίας από τον Iwao Hakamada, ο οποίος πέρασε 60 χρόνια στην φυλακή για έγκλημα το οποίο δεν διέπραξε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, o 88χρονος Hakamada, πρώην πυγμάχος, αθωώθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της Shizuoka, το οποίο δήλωσε ότι η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν και να φυτέψουν στοιχεία εναντίον του και τον ανάγκασαν να ομολογήσει με βίαιες, πολύωρες κλειστές ανακρίσεις.

Σημειώνεται ότι η αθώωση οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η εισαγγελία παραιτήθηκε από το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση – αν και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση – τερματίζοντας οριστικά τη σχεδόν 60ετή δικαστική μάχη του Hakamada για να αποδείξει την αθωότητά του.

«Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη»

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του νομού Σιζουόκα Τακαγιόσι Τσούντα επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον Χακάντα στο σπίτι του και ζήτησε προσωπικά συγγνώμη. Καθώς μπήκε στο δωμάτιο όπου περίμεναν ο Hakamada και η αδελφή του Hideko Hakamada, ο Hakamada σηκώθηκε σιωπηλά από τον καναπέ του για να τον χαιρετήσει.

«Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 ολόκληρα χρόνια, από τη στιγμή της σύλληψης μέχρι την οριστικοποίηση της αθώωσης», είπε ο Tsuda, καθώς στάθηκε ευθεία μπροστά στον Hakamada και υποκλίθηκε βαθιά. «Λυπούμαστε τρομερά». Ο Τσούντα υποσχέθηκε μια «σχολαστική και κατάλληλη έρευνα».

Ο Hakamada, ο οποίος δυσκολεύεται να συνομιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες του θανατοποινίτη, απάντησε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία … Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

Τι ανέφερε η αδελφή του

Η 91χρονη αδελφή του Hakamada, η οποία είχε σταθεί στο πλευρό του αδελφού της κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας για να καθαρίσει το όνομά του και τώρα ζει μαζί του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε.

«Δεν υπάρχει λόγος να του παραπονιέται κανείς μετά από τόσα χρόνια. Δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνο ως καθήκον του», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη συνέχεια. «Αλλά εξακολουθώ να δέχομαι την επίσκεψή του μόνο και μόνο επειδή ήθελα (ο αδελφός μου) να έχει ένα ξεκάθαρο διάλειμμα από το παρελθόν του ως θανατοποινίτης».

Το ιστορικό

Είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 1966 για τη δολοφονία ενός στελέχους εταιρείας πάστας φασολιών miso και τριών μελών της οικογένειάς του στο Hamamatsu της κεντρικής Ιαπωνίας. Καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο με απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου το 1968, αλλά δεν εκτελέστηκε λόγω της μακράς διαδικασίας έφεσης και επανάληψης της δίκης στην Ιαπωνία.

Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις δεκαετίες για να απορρίψει το Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη του έφεση για επανάληψη της δίκης. Η δεύτερη έφεσή του για επανάληψη της δίκης, που υποβλήθηκε από την αδελφή του το 2008, έγινε δεκτή το 2014. Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωσή του από το κελί απομόνωσης της πτέρυγας θανάτου, χωρίς όμως να άρει την καταδίκη του, εν αναμονή της διαδικασίας επανάληψης της δίκης.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button