«Η Μαλένα πέθανε από ασφυξία» – Η κατάθεση του παθολογοανατόμου στη δίκη Πισπιρίγκου
Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου, Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, η δίκη της της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και της Ίριδας.
Σημαντικά κρίνονται τα ευρήματα που παραπέμπουν σε ασφυξία της μικρής Μαλένας, όπως εντοπίστηκε στην ιστολογική επανεκτίμηση που έκανε ο παθολογοανατόμος, κάνοντας λόγο για «υποξία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου εξήγησε τι είναι υποξία-ανοξία και τα συμπτώματα της ασφυξίας:
«Ότι, έχουμε βρει εδώ. Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο. Σε περιπτώσεις ασφυξίας πρώτα, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του» είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Ο Αγαπητός και ο Τσαντίρης λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά…
Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να το προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ο παθολογοανατόμος ανέφερε πως μέχρι να εκδώσει το πόρισμα του είχε συνομιλήσει μόνο με τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρηα ενώ προκάλεσε και την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν αναφέρθηκε τι είχε φάει η Μαλένα
Μάρτυρας: Είχα την εικόνα ενός παιδιού με λευχαιμία στο νοσοκομείο χωρίς συμπτώματα, που έφαγε και σουβλάκι και μπαμ πέθανε ξαφνιάζοντας τους πάντες.
Πισπιρίγκου: Το έφαγε το σουβλάκι από που το μάθατε κύριε Ευτυχιάδη; Ποιος σας είπε τέτοια πράγματα;
Μάρτυρας: Οι ιατροδικαστές!
Πρόεδρος: Κυρία κατηγορουμένη σας παρακαλώ!
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που του τέθηκαν πριν προχωρήσει στην ιστολογική εξέταση, ο μάρτυρας σημείωσε ότι είχε στενή επαφή με τους ιατροδικαστές Καρακούκη και Καλόγρηα.
«Είχαμε στενή επαφή. Μου έδωσαν γενικές πληροφορίες. Μου είπαν ότι είχαμε ένα νοσηλευόμενο παιδί με λευχαιμία στο Παίδων, υγιές όμως, πήγαινε καλά, το οποίο φέρεται να έφυγε ξαφνικά, δηλαδή ότι είχαμε αιφνίδιο θάνατο» είπε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε:
«Μου είπαν ότι δε βρέθηκε παθολογία που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. Ακόμα και η κεραυνοβόλος θέλει κάποιο χρόνο και κάποια συμπτώματα».