Κόσμος

ΗΠΑ: Γιατί η καμπάνια της Χάρις «στρατολογεί» δικηγόρους σε πολιτείες – κλειδιά

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024, η καμπάνια της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις προετοιμάζεται για πιθανές νομικές προκλήσεις από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του.

Με την έναρξη της πρώιμης ψηφοφορίας, ο Τραμπ έχει ήδη καταθέσει πολλές αγωγές που στοχεύουν στη σύσφιξη των εκλογικών κανόνων και στην ακύρωση ψηφοφόρων, ενώ αναμένονται περισσότερες νομικές μάχες τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, η νομική ομάδα της Χάρις παραμένει σίγουρη για την προετοιμασία της, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη για κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Το 2020, ο Τραμπ ξεκίνησε μια επιθετική προσπάθεια να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν σε αρκετές πολιτείες κλειδιά, υποστηρίζοντας χωρίς αποδείξεις ότι οι εκλογές ήταν στημένες.

Φέτος, ο Τραμπ έχει κάνει παρόμοιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι πιστεύει πως ο μόνος τρόπος να χάσει είναι αν οι Δημοκρατικοί κάνουν νοθεία.

Έχει επίσης αρνηθεί να δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Η Κάμαλα Χάρις και το δύσκολο «στοίχημα» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ

Οι αλλαγές στην καμπάνια του Τραμπ – Ταξιδεύει τώρα σε δημοκρατικές πολιτείες

Ήρεμη η καμπάνια της Χάρις

Παρά αυτές τις ανησυχίες, η καμπάνια της Χάρις δείχνει ηρεμία και αυτοπεποίθηση.

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος για την καταμέτρηση ψήφων στην καμπάνια της Χάρις, αναγνώρισε την πιθανότητα προσφυγών μετά τις εκλογές, ειδικά αν χάσει ο Τραμπ, αλλά διαβεβαίωσε ότι η ομάδα της Χάρις έχει προετοιμαστεί για κάθε πιθανό σενάριο.

Εξήγησε μάλιστα ότι η νομική στρατηγική τους καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενδεχομένων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αγωγών που στοχεύουν στη διακοπή της ψηφοφορίας την ημέρα των εκλογών, την ακύρωση των προσωρινών ψήφων ή την απόρριψη των επιστολικών ψήφων.

Η νομική προετοιμασία της καμπάνιας της Χάρις έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Από τότε που ο Μπάιντεν ξεκίνησε την εκστρατεία επανεκλογής του τον περασμένο Απρίλιο, οι νομικοί σύμβουλοι της Χάρις εργάζονται πάνω σε στρατηγικές για μετά τις εκλογές, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο δικηγόρων σε κρίσιμες πολιτείες.

Έχουν «στρατολογήσει» περισσότερους από 400 δικηγόρους, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών, που επικεντρώνονται ειδικά στον σχεδιασμό για μετά τις εκλογές και έχουν ήδη πετύχει κρίσιμες νομικές νίκες, όπως πρόσφατες αποφάσεις στη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, οι οποίες απέτρεψαν προσπάθειες υπονόμευσης των δικαιωμάτων ψήφου.

«Όχι» σε χειροκίνητη καταμέτρηση

Στη Τζόρτζια, ένας πολιτειακός δικαστής μπλόκαρε έναν νέο κανόνα που εγκρίθηκε από το «Τραμπικό» εκλογικό συμβούλιο, ο οποίος θα απαιτούσε χειροκίνητη καταμέτρηση των ψήφων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Η απόφαση ήταν μια σημαντική νίκη για την καμπάνια της Χάρις.

Παράλληλα, ο ίδιος δικαστής αποφάσισε ότι τα εκλογικά συμβούλια της περιοχής δεν έχουν τη ευχέρεια να καθυστερούν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων, ένα κρίσιμο πλήγμα για τους συμμάχους του Τραμπ που επιδίωκαν να επιτρέψουν στους τοπικούς ηγέτες να καθυστερήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την ίδια στιγμή, η Χάρις έχει αυξήσει τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο που πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει ο Τραμπ για τη δημοκρατία των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι προσπάθειες του 2020.

Καθώς πλησιάζει η 5η Νοεμβρίου, η καμπάνια της Χάρις διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα είναι δίκαιες, ασφαλείς και χωρίς παρεμβάσεις.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button