Κόσμος

Χάρις και Τραμπ προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με το θέμα της κάνναβης

Για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ, η μεταρρύθμιση της κάνναβης απολαμβάνει διακομματική υποστήριξη από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχουν εκφράσει και οι δύο την υποστήριξή τους στη χαλάρωση των περιορισμών στη μαριχουάνα, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική.

Η στάση τους έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραστικά το τοπίο για τη βιομηχανία κάνναβης στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα έως το 2028.

Τόσο ο Τραμπ όσο και η Χάρις έχουν υποστηρίξει την υποβάθμιση της μαριχουάνας από ναρκωτικό Κατηγορίας Ι, το οποίο επί του παρόντος ομαδοποιείται με ουσίες όπως η ηρωίνη, σε μια λιγότερο επικίνδυνη κατηγορία.

Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τους οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς στις εταιρείες κάνναβης, να διευκολύνει την έρευνα πάνω στη μαριχουάνα και να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να παρέχει στις επιχειρήσεις ευρύτερη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες. Αυτή η διακομματική υποστήριξη αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία κάνναβης στις ΗΠΑ, η οποία έχει για χρόνια βρίσκει εμπόδια σε τοπικές νομοθεσίες και περιοριστικούς ομοσπονδιακούς νόμους.

Επί του παρόντος, 24 πολιτείες και η Ουάσιγκτον, έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για ενήλικες, ενώ άλλες επτά πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της. Τον Νοέμβριο, οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα, τη Βόρεια Ντακότα και τη Νότια Ντακότα θα αποφασίσουν σχετικά με την πλήρη νομιμοποίηση μέσω δημοψηφισμάτων.

Παρά τη θετική δυναμική, οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές, αναφέροντας περισσότερα από 10 χρόνια πολιτικών υποσχέσεων που δεν εκπληρώθηκαν.

Η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την κάνναβη είναι αξιοσημείωτη. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος διόρισε έναν σκληρό αρνητή της κάνναβης ως γενικό εισαγγελέα το 2017, έχει τώρα δημοσίως υποστηρίξει τη νομιμοποίηση της στη Φλόριντα. Η υποστήριξή του Τραμπ μαρτυρά, την ίδια στιγμή, πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη του αμερικανικού κοινού για τη μαριχουάνα. Ωστόσο, η καμπάνια του Τραμπ δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της για την κάνναβη.

Η Καμάλα Χάρις, υποστηρίκτρια της μεταρρύθμισης της κάνναβης για χρόνια, έχει καταστήσει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας βασικό μέρος του σχεδίου της. Σε μια εμφάνισή της σε ένα podcast τον Σεπτέμβριο, η Χάρις επανέλαβε τη στήριξή της για ομοσπονδιακή νομιμοποίηση, λέγοντας ότι «δεν είναι νέα θέση για εκείνη». Ως γερουσιαστής της Καλιφόρνια, η Χάρις είχε συνυπογράψει νομοθεσία για τον τερματισμό της ομοσπονδιακής απαγόρευσης της μαριχουάνας και είχε εισαγάγει νομοσχέδιο για τη διαγραφή παλαιών καταδικών. Ωστόσο, ζητείται από την Χάρις να παρουσιάσει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση των νόμων περί κάνναβης.

Όσο για τις εταιρείες, ελπίζουν ότι η διακομματική φύση του θέματος θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, οδηγώντας σε ουσιαστική πρόοδο στη νομοθεσία για τη βιομηχανία κάνναβης.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button