Κόσμος

Το σχέδιο της Χάρις για να αντισταθμίσει την άνοδο του Τραμπ

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024, η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις εστιάζει στρατηγικά στους ψηφοφόρους που ζουν στα προάστια των πόλεων για να αντισταθμίσει τις αδυναμίες της. Τα προάστια, που κάποτε ήταν προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, έχουν γίνει όλο και περισσότερο αμφισβητούμενο έδαφος, με δημογραφικές και πολιτικές αλλαγές να επηρεάζουν τη δυναμική των κρίσιμων εκλογικών πολιτειών.

Σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους, ο διαχωρισμός μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων οριζόταν κυρίως από τους ψηφοφόρους των πόλεων που έτειναν προς τους Δημοκρατικούς (π.χ. Νέα Υόρκη) και τα προάστια που προσανατολίζονταν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλλαγή, με τα προάστια των πόλεων να γίνονται μπλε ή μωβ (που αντιπροσωπεύει τις αμφίρροπες πολιτείες), ενώ η επαρχία και οι αγροτικές περιοχές να παραμένουν κυρίως κόκκινες.

Η Χάρις στοχεύει να εκμεταλλευτεί αυτή τη μετατόπιση, ιδιαίτερα μεταξύ των μορφωμένων και ανεξάρτητων ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από τους Ρεπουμπλικαούς λόγω της ρητορικής και των πολιτικών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Wall Street Journal, η Χάρις υπολείπεται του Τραμπ με διαφορά 45% προς 47% σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, στα προάστια των κρίσιμων εκλογικών πολιτειών, η Χάρις προηγείται με διαφορά επτά ποσοστιαίων μονάδων, με ποσοστό 51% έναντι 44% του Τραμπ.

Αυτή η διαφορά, σχολιάζουν εκλογικοί αναλυτές, είναι μικρότερη από τη διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων που είχε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2020. Ωστόσο, η Χάρις το αντιλαμβάνεται ως ευκαιρία να διευρύνει την απήχησή της δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και οι αμβλώσεις, τα οποία έχουν βρει απήχηση κυρίως στις μορφωμένες γυναίκες ψηφοφόρους.

Για να εδραιώσει τη θέση της, η Χάρις έχει εντείνει τις επιθέσεις της στον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «φασίστα» και επισημαίνοντας τις δηλώσεις πρώην συνεργατών του που ανησυχούν για την πιθανή επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Η ομάδα της έχει επίσης κινητοποιήσει εξέχοντες πρώην Ρεπουμπλικάνους, όπως τη Λιζ Τσέινι, που την συνόδευσε σε περιοδείες της σε προάστια των πολιτειών-κλειδιά όπως το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια.

Στο Ουισκόνσιν, παραδείγματος χάριν, η Χάρις επισκέφθηκε την κομητεία Γουκέσα, οι ψηφοφόροι της οποίας παραδοσιακά στήριζαν τους Ρεπουμπλικάνους. Όμως, οι προηγούμενες εκλογές έδειξαν μείωση της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων, στην κομητεία η οποία έχει μετακινηθεί προς τους Δημοκρατικούς.

Η στρατηγική της Χάρις περιλαμβάνει την απευθείας επικοινωνία με τις γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που μπορεί να ψήφιζαν παραδοσιακά Ρεπουμπλικάνους, αλλά είναι απογοητευμένοι από την ηγεσία του Τραμπ.

Ενώ όμως η Χάρις προσπαθεί να διευρύνει την απήχησή της, η εκστρατεία του Τραμπ προσπαθεί να διευρύνει την εκλογική του βάση, εστιάζοντας σε πολιτιστικά ζητήματα, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως η εγκληματικότητα και η μετανάστευση. Αυτά τα θέματα βρίσκουν απήχηση σε ψηφοφόρους που ζουν στα προάστια, οι οποίοι ανησυχούν για τέτοιου είδους ζητήματα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 48% των ψηφοφόρων που ζουν στα προάστια θεωρούν πιο ακραίο τον Τραμπ από τη Χάρις. Ο Τραμπ πάντως διατηρεί σημαντικό πλεονέκτημα στο ζήτημα της εμπειρίας στην ηγεσία του έθνους, με ποσοστό 48% έναντι 42% για τη Χάρις.

Η εκστρατεία της Χάρις έχει καταβάλει προσπάθειες να κινητοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους των προαστίων και τους ανεξάρτητους που -σύμφωνα με την καμπάνια της – γίνονται όλο και πιο ενεργοί.

Η σημασία των προαστίων στις εκλογές του 2024 δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Περίπου το ήμισυ του αμερικανικού εκλογικού σώματος κατοικεί σε προάστια, καθιστώντας τα καθοριστικά για την έκβαση των εκλογών.

Η ικανότητα της Χάρις να συνδεθεί με απογοητευμένους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα με λευκές γυναίκες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα περιθώρια ώστε να αντισταθμίσει την υποστήριξη που έχει ο Τραμπ σε άλλες δημογραφικές ομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική του Τραμπ βασίζεται στη διατήρηση της βάσης του, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται στους πολίτες που ανησυχούν για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση.

Η εκστρατεία του ποντάρει σε αυτά τα ζητήματα ώστε να βρει απήχηση σε αρκετούς ψηφοφόρους για να ξανακερδίσει τα προάστια, παρά την εικόνα πόλωσης.

Δέκα μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές, και οι δύο εκστρατείες αναγνωρίζουν ότι τα προάστια αποτελούν το νέο πεδίο μάχης και το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από το ποιος υποψήφιος θα μπορέσει να πείσει το διαφορετικό και όλο και πιο σημαντικό εκλογικό σώμα των προαστίων.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button