Ανοιχτό σε εδαφικές παραχωρήσεις το 32% των Ουκρανών ως αντάλλαγμα για άμεση ειρήνη
Σχεδόν το ένα τρίτο των Ουκρανών θα δεχόταν κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία ως αντάλλαγμα για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη 23/07.
Αν και η πλειοψηφία αντιτίθεται στην ιδέα της επίτευξης ειρήνης με τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 32% θα συμφωνούσε σε κάποια μορφή εδαφικών παραχωρήσεων, από μόλις 10% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο νωρίτερα.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.067 άτομα, από τους οποίους το 55% εξακολουθεί να είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση.
Σχεδόν 29 μήνες από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία κατέχει περίπου το 18% του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης και της χερσονήσου της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014. Τα στρατεύματα του Κιέβου φέτος οπισθοχώρησαν από τις θέσεις τους, αφού η αντεπίθεσή τους πέρυσι απέτυχε να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.
Το ερωτηματολόγιο δεν περιλάμβανε ερώτημα για το ποιες εδαφικές παραχωρήσεις θα ήταν ανεκτές ή πόσο μεγάλες θα μπορούσαν να είναι. Παράλληλα, το KIIS διευκρίνισε ότι οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν απαραίτητα ότι οι παραχωρήσεις ισοδυναμούν με αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας επί αυτών των εδαφών.
«Ορισμένοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να αναβάλουν την απελευθέρωση ορισμένων εδαφών για το μέλλον, σε μια καλύτερη στιγμή», αναφέρει στην έκθεσή του το KIIS.
Από το 2022, η Ρωσία έχει δηλώσει μονομερώς ότι έχει προσαρτήσει τις περιοχές του Ντόνετσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνα και της Ζαπορίζια, τις οποίες ελέγχει εν μέρει.