Ο απόηχος της διαγραφής Σαμαρά: Ο κυβερνητικός «μονόδρομος» και η «προαποφασισμένη» απομάκρυνση
Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών βάζει η κυβέρνηση μετά από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, που από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Γαλάζια στελέχη κάνουν λόγο μια «δυσάρεστη» κατάσταση και αναφέρουν ότι «δεν υπήρχε άλλο περιθώριο» ενώ η πλευρά Σαμαρά, μιλά, μεταξύ άλλων, και για «προαποφασισμένη διαγραφή».
Επισήμως η διαγραφή Σαμαρά αναμένεται να επικυρωθεί την Τρίτη 19/11, όταν και θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα στείλει τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασουλα.
Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δείχνοντας ως μοναδικό χρονικό ορίζοντα το τέλος της τετραετίας, ήτοι το 2027.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη τέτοια σενάρια στο παρελθόν, και αναμένεται να κάνει το ίδιο και στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν την Κυριακή (17/11), πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αστάθειας», μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Σαμαρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Στην Πειραιώς σημειώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει προσηλωμένη στο δύσκολο έργο της με στόχο την υλοποίηση του προγράμματός της και αυτό απαιτεί πολιτική σταθερότητα.
«Είτε ενόχλησε η πρόταση για Καραμανλή είτε ήταν μια προαποφασισμένη απόφαση»
Στον απόηχο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Νίκος Τσιούτσιας, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο OPEN για το αν περίμενε τη διαγραφή, σημείωσε πως όταν ο κ. Σαμαράς κάνει μια πολιτική παρέμβαση «έχει κατά νου τρία πράγματα.
Το πρώτο είναι η χώρα, το δεύτερο είναι η κοινωνία και το τρίτο είναι η παράταξη. Κάθε παρέμβαση δημόσια έχει να κάνει με τις διαπιστώσεις του για το που υπάρχει πιθανότατα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα».
«Ό,τι είπε ο κ. Σαμαράς έχει ειπωθεί δημοσίως», συνέχισε και πρόσθεσε πως «είναι καθήκον του να επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν και να δίνει και τις δικές του εκδοχές για τις λύσεις τους».
Ερωτηθείς γιατί ελήφθη η απόφαση διαγραφής, ο κ. Τσιούτσιας εκτίμησε πως «είτε ενόχλησε η πρόταση για Καραμανλή ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ήταν μια προαποφασισμένη απόφαση. Ήθελε να διαγράψει τον κ. Σαμαρά την ώρα που μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις, την ώρα που υπάρχει μια παγκόσμια στροφή προς τα δεξιά, και γίνεται πρόταση για Καραμανλή στην ΠτΔ επιλέγει να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά».
Σχετικά με τις αναφορές του για τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη είπε πως ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε κάποιες συγκεκριμένες φράσεις -το «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης»- και πως δεν θεωρεί ότι το κλιμάκωσε. «Θεωρώ ότι επεσήμανε κάποιες αστοχίες τις οποίες ζήτησε να δηλωθούν. Υπάρχει ένα σκεπτικό», δήλωσε ο κ. Τσιούτσιας.
Στην ερώτηση αν υπάρχει πεδίο για νέο δεξιό κόμμα, ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά απάντησε «αυτό εξαρτάται από τη Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ δεν είνα Ποτάμι, αν εξελίσσεται έτσι δημιουργεί μόνη της χώρο» προσθέτοντας πως «το μόνο που μπορώ να πω είναι οτι ο κ. Σαμαράς είναι στις ΗΠΑ».
«Προφανώς η διαγραφή του κ. Σαμαρά, είναι μια ιστορική απόφαση επειδή δεν έχει διαγραφεί ξανά πρώην πρόεδρος και πρώην πρωθυπουργός την ώρα που υπάρχει μια δημοσκοπική κατάρρευση, είναι πολιτικό λάθος γιατί διχάζεις μια παράταξη» συμπλήρωσε ο κ. Τσιούτσιας και έθεσε το ρητορικό ερώτημα «πιστεύετε ότι είναι χαρούμενοι οι βουλευτές που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά;».
Κικίλιας: Δυσάρεστη κατάσταση
Ως δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας απάντησε στις αιχμές που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι γίνονται διεργασίες σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.
Επίσης σε ερώτηση για το πως θα επηρεάσει αυτή η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι δεν βλέπει κάποια διάσπαση.
Νικήτας Κακλαμάνης: Δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση
Για δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση έκανε λόγο και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι «δεν ήταν θέμα αποπομπής».
Στάθηκε δε και στα σενάρια περί υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Δεν ενδιαφέρεται», εκτίμησε, μιλώντας στο MEGA.
Γεωργιάδης: «Υπάρχουν και όρια στην κριτική και ο καθένας πρέπει να αντιλαμβάνεται»
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Κυριακή, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «υπάρχουν όρια στην κριτική και ο καθένας πρέπει να αντιλαμβάνεται» ενώ παράλληλα υπογράμμισε:
«Για μένα δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή, εγώ πάντα έδειχνα και δείχνω μία ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά που με έκανε υπουργό Υγείας και πιστεύω ότι την περίοδο 2012-2015 κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ με την κυβέρνηση του».
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει «οτιδήποτε άλλο».
Τόνισε επίσης ότι:
«Ο κύριος Σαμαράς έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μία συνέντευξη αυτού του τύπου, αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο».
Και συνέχισε:
«Αυτή τη στιγμή Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».