Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ είναι η ίδια η κοινωνία – Θέλουμε ένα ΕΣΥ κραταιό χωρίς «μπαλώματα»
Το ΕΣΥ είναι εύκολος στόχος και αδικείται πολύ, στην πολιτική πίεση, στη συνδικαλιστική και στην πίεση των συμφερόντων. Για τον λόγο αυτόν, θέλουμε ένα ΕΣΥ κραταιό, χωρίς «μπαλώματα», με στόχο να γίνει και πάλι ελκυστικό, ώστε να προσελκύσουμε τους καλύτερους γιατρούς
Παράλληλα, το ΕΣΥ δεν είναι απλά ένα υγειονομικό σύστημα, αλλά είναι η ίδια η κοινωνία, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα στους αριθμούς, καθώς το επισκέπτονται καθημερινά 120.000 πολίτες, ενώ καταγράφονται 2,5 εκατ. νοσηλείες τον χρόνο.
Τα παραπάνω αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τον εαυτό του και το έργο του, με το κρίσιμο διάστημα της σοβαρής υγειονομικής κρίσης 2020 με 2023.
Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο υφυπουργός, αναφέρεται στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τρέχουν το διάστημα αυτό στο υπουργείο Υγείας, όπως η αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να αλλάξουν όψη και λειτουργικότητα, όχι μόνο τα νοσοκομεία, αλλά και τα Κέντρα υγείας, στην ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος, στο ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στις προσλήψεις προσωπικού οι οποίες αυξήθηκαν 10% τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και στο έλλειμμα των παθολόγων, ένα πρόβλημα παγκόσμιο δυστυχώς και όχι μόνο ελληνικό, καθώς οι γιατροί -ακόμη και στις ΗΠΑ- ενδιαφέρονται για άλλες ειδικότητες.
Για τα οικονομικά των νοσοκομείων, ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέρει ότι από το 2023 μέχρι το 2024, έχουμε 488 εκατ. περισσότερα για τα νοσοκομεία της χώρας και 980 εκατ. περισσότερα συνολικά για την υγεία. Ο προϋπολογισμός δε, που θα ψηφισθεί τον Δεκέμβριο του 2024, προβλέπει για τα νοσοκομεία της χώρας, 300 εκατ. επιπλέον.
Για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ο συνομιλητής μας, αναφέρεται στον εμβληματικό τους ρόλο για τους ασθενείς και το σύστημα, σημειώνοντας ότι είναι μία δύσκολη άσκηση αυτήν τη στιγμή- καθώς ανακαινίζονται, την ώρα που εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς. Μόνο στην Αττική, τα ΤΕΠ υποδέχονται σε καθημερινή βάση 2.000 περιστατικά.
Για τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που θα ξεκινήσουν στο τέλος Νοεμβρίου, ο κ. Θεμιστοκλέους, τονίζει πώς «το να γνωρίζεις τον χρόνο που θα πρέπει να χειρουργηθεί ένας πολίτης είναι βασικός δείκτης αξιολόγησης στο σύστημα υγείας, και στη χώρα μας δεν είχαμε τέτοιους δείκτες ώσπου το 2017, θεσπίστηκε για πρώτη φορά, η Ενιαία λίστα χειρουργείων. Αυτήν τη στιγμή, η ηγεσία του υπ. υγείας, εκκαθάρισε όλες τις λίστες, έγιναν 150.000 κλήσεις σε πολίτες από τα νοσοκομεία, είδαμε τις πραγματικές ανάγκες, δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό σύστημα που ενοποιεί τα νοσοκομεία και δίνει την πληροφορία, κατ’ αρχάς στον γιατρό, και στη συνέχεια στο νοσοκομείο και στο υπ. Υγείας, ώστε να μπορούμε να ασκούμε πολιτική».
Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν αναμονές για επεμβάσεις στα ογκολογικά και στα βαριά περιστατικά, έχουμε αναμονή μόνο στα ψυχρά χειρουργικά περιστατικά, δηλαδή αρθροπλαστική γόνατος και ισχύου, χολοκυστεκτομή, ομφαλοκοίλη. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας, τέσσερις μήνες αναμονή για ένα ψυχρό χειρουργείο, είναι αποδεκτός χρόνος, όχι όμως παραπάνω. Αυτό τώρα αλλάζει.
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο συνομιλητής μας αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ ΕΣΥ & Βρετανικού NHS. Ο ίδιος προτιμά σίγουρα το ελληνικό υγειονομικό σύστημα, ενώ για την εμπειρία της πανδημίας υπογραμμίζει εμφατικά, ότι η Ελλάδα τα κατάφερε, την ώρα που άλλα συστήματα με μεγαλύτερη ιστορία, παράδοση, οργάνωση και πόρους, δεν άντεξαν.
Και φυσικά, καθώς υπήρξε ένας εκ των πρωταγωνιστών της περιόδου της πανδημίας και συντονιστής του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του COVID-19 Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τα συναισθήματα και τα διδάγματα εκείνης της δύσκολης εποχής.
Αφού απευθύνει ένα εκ βαθέων «Ευχαριστώ!», για όλους όσοι συμμετείχαν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το εγχείρημα του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της COVID-19 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ πέτυχε. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος με στρες και άγχος αλλά κρατάω τα θετικά στοιχεία, που ήταν και τα περισσότερα. Ήταν μία σύμπραξη πολλών διαφορετικών τομέων και ανθρώπων, υπουργείων, υγειονομικών, στρατιωτικών, ιδιωτικός τομέας. Ήμασταν αναγκασμένοι να πετύχουμε… τώρα προσπαθούμε να κάνουμε μία μεταρρύθμιση, αλλά οι ρυθμοί είναι πιο αργοί. Υπήρξε αυταπάρνηση από πολύ κόσμο. Μας άφησε σημαντική παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας, ψηφιακή μεταρρύθμιση, ραντεβού και το σημαντικότερο, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη: