PIF: Μονόδρομος η φαρμακευτική καινοτομία, αλλά αδιανόητο το 83% του clawback
Τη σημασία για ένα βιώσιμο, ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, καθώς και την ανάγκη για ένα πλαίσιο σταθερότητας, αναφορικά με την προώθηση της καινοτομίας και βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, επισημαίνει το PhARMA Innovation Forum Greece (PIF). Ωστόσο, οι βιομηχανίες του PIF, δεν μπορούν να επιβαρύνονται και να σηκώσουν το κόστος του 83% του clawback.
Μάλιστα τη θέση του αυτή το PIF, επανέλαβε και στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.
Ειδικότερα, το PIF (PhΑRΜΑ Innovation Forum, Greece) συμμετείχε δυναμικά στο διήμερο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, 21 & 22 Νοεμβρίου, με συζητήσεις και προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της καινοτομίας, συνεργασίας και ενεργούς συμμετοχής όλων των φορέων για τη συν-διαμόρφωση βιώσιμων πολιτικών που αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε κρίσιμες και καινοτόμες θεραπείες.
Η καινοτομία ανάγκη και όχι πολυτέλεια
Μέσα από τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Εργασίας: «Πρόσβαση στην Καινοτομία και Φαρμακευτική Πολιτική», ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Αντιπρόεδρος του PIF, δήλωσε σχετικά: «Η καινοτομία δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε άμεσα σε μία φαρμακευτική πολιτική που θα ευνοεί την πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες που χρειάζονται, χωρίς εξαιρέσεις και καθυστερήσεις. Με δεδομένο ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν θα είναι ποτέ αρκετοί, θα πρέπει με ευθύνη όλοι οι φορείς να συμβάλλουν για να στηριχθεί το σύστημα υγείας.»
Το ιστορικό υψηλό 83% του clawback
Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αδιέξοδο που οδηγεί η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) προς το κράτος, να αγγίζουν το ιστορικό υψηλό του 83% για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με δυσμενείς επιπτώσεις πρωτίστως για τους ασθενείς, καθώς ορισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ενώ άλλοι θα στερούνται την απαραίτητη φροντίδα (ασθενείς 2 ταχυτήτων).
Επιπλέον το υψηλό clawback αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη, μετακυλίοντας το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς, μέσω ιδιωτικών πληρωμών, για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε ότι «Για να ξεπεράσουμε το σημερινό αδιέξοδο, απαιτείται μία προτεραιοποίηση των αναγκών που οφείλει να καλύψει το κράτος και ένα πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας για τα επόμενα τρία έτη. Η καινοτόμος βιομηχανία είναι έτοιμη να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνεται με το δυσανάλογο 83% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.».
Το PhARMA Innovation Forum, με τις 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες μέλη του να ανταποκρίνονται σταθερά και με συνέπεια στις ανάγκες των ασθενών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον διάλογο για τη διαμόρφωση πολιτικών που διασφαλίζουν την καινοτομία και πρόσβαση σε θεραπείες αιχμής, να ενθαρρύνει τους ασθενείς και τις ενώσεις ασθενών για την ενεργή συμμετοχή τους στη συν-διαμόρφωση προτάσεων. Επιπλέον, ως ένας αξιόπιστος εταίρος, δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας, με επίκεντρο την καινοτομία.