Μέρκελ σε BBC: Ο Πούτιν δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια για την Ουκρανία
Στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στο κρίσιμο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε η πρώην γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.
Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στο σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στο NATO το 2008 και εξήγησε τους λόγους που ανέπτυξε στενούς ενεργειακούς δεσμούς με την Ρωσία του Πούτιν.
Όπως είπε, οι συμφωνίες φυσικού αερίου που έκανε με τη Ρωσία είχαν σκοπό να βοηθήσουν τις γερμανικές εταιρείες και για να διατηρηθεί η ειρήνη με τη Μόσχα, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν δεν εμπόδιζε την είσοδο του Κιέβου στο ΝΑΤΟ το 2008.
Η Άνγκελα Μέρκελ ηγήθηκε της Γερμανίας για 16 χρόνια. Ήταν στην εξουσία κατά τη διάρκεια της οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.
Ήταν πολύ ήπια με τη Μόσχα; Μιλώντας στο BBC η κ. Μέρκελ υπερασπίζεται σθεναρά την πολιτική που άσκησε έχοντας τα ηνία της εξουσίας, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα και πιθανότατα θα ήταν πιο σκληρός, εάν το Κίεβο είχε ξεκινήσει την πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008.
«Θα είχαμε δει στρατιωτική σύγκρουση ακόμη και νωρίτερα. Ήταν απολύτως σαφές για μένα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια και δεν θα έβλεπε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Και τότε, η Ουκρανία ως χώρα σίγουρα δεν θα ήταν τόσο προετοιμασμένη όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2022».
«Να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων»
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ εκφράζει την ανησυχία της για τις ανανεωμένες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων.
Οι δύο ηγέτες γνώρισαν ο ένας τον άλλον καλά κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη χρήση πυρηνικών όπλων», λέει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.
«Ευτυχώς, η Κίνα το επεσήμανε αυτό πριν από λίγο καιρό. Δεν πρέπει να παραλύουμε από φόβο, αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη ή μαζί με τις ΗΠΑ, μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.
Η πρώην καγκελάριος επιμένει ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εξασφαλίσει ειρηνική συνεργασία με τη Ρωσία και στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία λίγους μήνες μετά αφότου εγκατέλειψε την πολιτική.
Αυτό οδήγησε σε μια ενδελεχή επανεξέταση στην Ευρώπη των ενεργειακών πολιτικών, της διπλωματίας με τη Ρωσία, καθώς και των μεταναστευτικών πολιτικών που είχαν γίνει ο κανόνας επί της κυρίας Μέρκελ.
Τα κίνητρα για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου
Επί καγκελαρίας Μέρκελ, η Γερμανία κατασκεύασε δύο αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέονται με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι περιέγραψε αυτό το φθηνό αέριο ως «γεωπολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου». Απαντώντας η πρώην καγκελάριος τονίζει στο BBC ότι είχε δύο κίνητρα με τους αγωγούς: γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και διατήρηση ειρηνικών δεσμών με τη Ρωσία.
Όσον αφορά τις αναφορές ότι οι πολιτικές της το 2015 βοήθησαν να τροφοδοτήσουν τα αντιμεταναστευτικά και ακροδεξιά κόμματα σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας, αφότου προσπάθησε να επιβάλει ποσοστώσεις μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η κ. Μέρκελ λέει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για όλη την Ευρώπη.
«Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ακροδεξιά είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση», δηλώνει.
«Πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον Τραμπ»
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, να τις παρουσιάζετε ξεκάθαρα και να μην φοβάστε, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι πολύ ειλικρινής», αναφέρει απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες που θα κληθούν να συνεργαστούν με τον νέο αμερικανό πρόεδρο.
«Εκφράζεται πολύ ξεκάθαρα. Και αν το κάνεις κι εσύ, υπάρχει κάποιος αμοιβαίος σεβασμός. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εμπειρία μου», καταλήγει.