Το Ισραήλ αποφασίζει για την εκεχειρία στο Λίβανο – Σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17:30 (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας), αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετακίνησε την έναρξή της νωρίτερα στις 16:00, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δηλώσεων και δημοσιευμάτων, το Ισραήλ αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία αυτή κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 60 ημερών.
Ο Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με περιφερειάρχες από το βόρειο Ισραήλ, οι οποίοι αντιτάσσονται σθεναρά στην προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας.
Για επικείμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.
«Επί της αρχής, ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου έχει συμφωνήσει και συμφωνούμε και εμείς ως κυβέρνηση», δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ στο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Rai.
«Η τελική απόφαση εναπόκειται στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο υπουργός.
Ερωτηθείς αν η κατάπαυση του πυρός είναι απολύτως βέβαιη, ο Μπου Χαμπίμπ τόνισε: «Κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος. Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Νετανιάχου για αυτό».
Πιέσεις στο Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, άσκησαν σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για κατάληξη σε μια διπλωματική διευθέτηση».
Επίσης σύμφωνα με λιβανικά μέσα ενημέρωσης, ΗΠΑ και Γαλλία θα εκδώσουν λίγο μετά τις 22:00 σήμερα το βράδυ κοινό ανακοινωθέν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
G7: «Τώρα είναι η ώρα» για κατάπαυση του πυρός
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 αύξησαν σήμερα την πίεση στο Ισραήλ.
Σε ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος στη λήξη της διήμερης συνόδου της Ομάδας των Επτά στο Φιούτζι στην Ιταλία, οι υπουργοί προέτρεψαν το Ισραήλ να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους και καταδίκασαν την αυξανόμενη βία από τους εποίκους στη Δυτική Όχθη.
Οι υπουργοί καταδίκασαν επίσης την πρόσφατη επίθεση στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, λέγοντας ότι διαδραματίζει «ζωτικό ρόλο».
Κοινό ανακοινωθέν για κατάπαυση του πυρός από ΗΠΑ και Γαλλία
Ένα αμερικανικο-γαλλικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί λίγο μετά σήμερα τις 22:00 το βράδυ στο οποίο θα γνωστοποιείται ότι επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, σύμφωνα με το λιβανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jadeed.
Το Al Jadeed μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι θα κάνει ανακοινώσεις χαιρετίζοντας την κατάπαυση του πυρός.
Μαζικές ισραηλινές επιδρομές στη Βηρυτό στο παρά πέντε της συμφωνίας
Ωστόσο, ώρες πριν από μια αναμενόμενη ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός που στόχο έχει να τερματίσει τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι μια μαζική επίθεση σε στόχους της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης στη Βηρυτό.
Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της λιβανικής πρωτεύουσας και των νότιων προαστίων, ενώ μια ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα κτίριο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στην καρδιά της Βηρυτού,
Το πλήγμα σε αυτή την πυκνοκατοικημένη συνοικία Νουέιρι – που έγινε χωρίς προειδοποίηση εκκένωσης – προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δέκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προκαταρκτικό απολογισμό.
Το πλήγμα στη Νουέιρι «κατέστρεψε ένα τετραώροφο κτίριο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους» από τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ, μετέδωσε το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν 20 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ μέσα σε δύο λεπτά στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το ταχύτατο και ευρύτατο κύμα αεροπορικών επιδρομών πραγματοποιήθηκε από οκτώ μαχητικά αεροσκάφη.
Λίγα λεπτά αργότερα, τουλάχιστον δέκα ταυτόχρονα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν νότια προάστια της Βηρυτού. Σύμφωνα με το ANI, πρόκειται για τα πιο βίαια πλήγματα, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από περισσότερους από δύο μήνες.
Οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν περίπου 30 λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης 20 περιοχών στην περιοχή, στη μεγαλύτερη έως τώρα προειδοποίηση αυτού του είδους.
Καθώς τα πλήγματα ήταν σε εξέλιξη, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, δήλωσε ότι η αεροπορία διεξήγαγε μια «ευρεία επίθεση» σε στόχους της Χεζμπολάχ σε όλη την πόλη.
Ένα πυκνό σύννεφο καπνού καλύπτει τα προάστια, και εκρήξεις αντηχούν στην πρωτεύουσα σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τα πιο σφοδρά πλήγματα από την έναρξη του ανοικτού πολέμου στον οποίο αντιπαρατίθενται ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ εδώ και περισσότερο από δύο μήνες και πραγματοποιούνται καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να συζητήσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Αυτά τα πλήγματα γίνονται καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στις 17:30 για να αποφασίσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.
Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «από το πρωί» 30 στόχους στον νότιο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περίπου 30 στόχων στον νότιο Λίβανο από την έναρξη της σημερινής ημέρας, καθώς το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να αποφανθεί σήμερα το απόγευμα σχετικά με μια συμφωνία εκεχειρίας.
Σε μια ανακοίνωση ο στρατός ανέφερε ότι έπληξε στόχους που συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ, κυρίως εκτοξευτές ρουκετών, αποθήκες όπλων, εγκαταστάσεις “τρομοκρατικής υποδομής” και “κέντρα διοίκησης”.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιδρομές “στην περιοχή του ποταμού Λιτάνι”, το γεωγραφικό όριο στον Λίβανο πέρα από το οποίο το Ισραήλ λέει ότι θέλει να απωθήσει το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ώστε να προστατεύσει τον δικό του πληθυσμό.
“Οι στρατιώτες επιτέθηκαν σε πολλούς τρομοκρατικούς στόχους, ενεπλάκησαν σε μάχες εκ του συστάδην με τρομοκράτες, εντόπισαν και κατέστρεψαν δεκάδες εκτοξευτές, χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους, καθώς και κρυφές αποθήκες όπλων στην πλευρά του βουνού”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός.
«Το Ισραήλ να μειώσει κατά το ήμισυ τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα»
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να «κατακτήσει» τη Λωρίδα της Γάζας και να μειώσει κατά το ήμισυ τον τοπικό παλαιστινιακό πληθυσμό μέσω μιας «εθελοντικής μετανάστευσης».
Μιλώντας χθες βράδυ σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Yesha, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Σμότριτς τόνισε ότι «μπορούμε και πρέπει να κατακτήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας, δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτή τη λέξη».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη Γάζα, με μια ενθάρρυνση της εθελοντικής μετανάστευσης, υπάρχει εδώ, κατά τη γνώμη μου, μια μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται με τη νέα κυβέρνηση (Τραμπ)», πρόσθεσε ο υπουργός, που είναι επικεφαλής του κόμματος της ακροδεξιάς “Θρησκευτικός Σιωνισμός”.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία, μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθυσμός της Γάζας θα μειωθεί στο μισό», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
Στις 14 Νοεμβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε ότι ο επαναλαμβανόμενος αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορίες που απορρίφθηκαν ως «εντελώς ψευδείς» από το Ισραήλ.
«Οι ενέργειες του Ισραήλ φαίνεται επίσης να ανταποκρίνονται στον ορισμό της εθνοκάθαρσης» σε περιοχές όπου ο στρατός έχει δώσει εντολή στους Παλαιστίνιους να φύγουν και όπου δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν, έκρινε το Παρατηρητήριο σε έκθεσή του.
«Οι λέξεις “εθνοκάθαρση” χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να περιγράψουν τι συμβαίνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στις 11 Νοεμβρίου.
Τα σχέδια του Σμότριτς και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ για «εθελοντική μεταφορά» του πληθυσμού της Γάζας προκάλεσαν κατακραυγή τον Ιανουάριο.
«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που υποστηρίζουν την μετεγκατάσταση Παλαιστινίων εκτός Γάζας», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας αυτές τις δηλώσεις «ανεύθυνες».
Παρά τη μονομερή αποχώρησή του το 2005, το Ισραήλ θεωρείται από το διεθνές δίκαιο ως η κατοχική δύναμη της Λωρίδας της Γάζας, ενός εδάφους που κατακτήθηκε κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967.
Η Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία εκεί το 2007, κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο που προκλήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να πραγματοποιήσει μια πολιτική «εθνοκάθαρσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Η πιθανή επιστροφή εβραίων πολιτών σε αυτό το έδαφος απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά επαναφέρεται από τους πιο ακραίους υπουργούς της κυβέρνησής του.
«Είναι προφανές ότι στο τέλος θα υπάρξει παρουσία εβραίων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σμότριτς κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δεξιούς ακτιβιστές τον Οκτώβριο.
Ο πόλεμος, που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, οδήγησε στον θάνατο 1.207 ανθρώπων από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειοψηφία τους αμάχους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ και συμπεριλαμβανομένων των ομήρων που πέθαναν ή σκοτώθηκαν σε αιχμαλωσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Περισσότεροι από 44.249 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.