Κόσμος

H επόμενη μέρα της εκεχειρίας Ισραήλ – Χεζμπολάχ – Πόσο θα διαρκέσει και πώς επηρεάζει τη Γάζα

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδέχθηκαν μια πρόταση που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της 13μηνης συνοριακής σύγκρουσης που εξελίχθηκε σε ολοκληρωτικό πόλεμο τον Σεπτέμβριο με τη Χεζμπολάχ.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει παύση των εχθροπραξιών για 60 ημέρες, την οποία οι διαπραγματευτές χαρακτήρισαν ως το θεμέλιο μιας διαρκούς εκεχειρίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μαχητές της Χεζμπολάχ αναμένεται να υποχωρήσουν περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα αποσυρθούν από το λιβανέζικο έδαφος.

Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο τελευταίος ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών το 2006, αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας και οι διαπραγματεύσεις περιστράφηκαν κυρίως γύρω από την εφαρμογή της συνθήκης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Λίβανος θα εφαρμόσει μια πιο αυστηρή εποπτεία των κινήσεων της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι της χώρας, για να αποτρέψει την ανασύνταξη των μαχητών εκεί.

Τα ειρηνευτικά στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών, ο στρατός του Λιβάνου και μια πολυεθνική επιτροπή θα επιφορτιστούν με την εποπτεία των κινήσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας.

Μαχητές της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια άσκησης

(AP Photo/Hassan Ammar)

Μηχανισμοί αντικατάστασης της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, 5.000 λιβανέζοι στρατιώτες αναμένεται να αντικαταστήσουν τη Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου αναμένεται να αναπτύξει στρατιώτες στο νότο στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο τους στην επιβολή της κατάπαυσης του πυρός και κατά πόσον θα αντιμετωπίσουν τη Χεζμπολάχ, αν χρειαστεί, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις σε μια χώρα όπου οι θρησκευτικές διαιρέσεις είναι βαθιές.

Ο λιβανέζικος στρατός έχει επίσης δηλώσει ότι δεν διαθέτει τους πόρους – χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό – για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της συμφωνίας, αν και αυτό θα μπορούσε να ανακουφιστεί από τις συνεισφορές ορισμένων διεθνών συμμάχων του Λιβάνου.

Αλλά πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί και ότι αυτή είναι η στιγμή για την κυβέρνηση του Λιβάνου να αποκαταστήσει τον έλεγχο όλου του εδάφους της χώρας.

Κομβικός ο ρόλος ΗΠΑ – Γαλλίας στην συμφωνία

Όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με το BBC, η συμφωνία ακολουθεί πλήρως την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χεζμπολάχ είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει εκτεταμένες υποδομές στην περιοχή, ενώ ο Λίβανος λέει ότι οι παραβιάσεις του Ισραήλ περιλάμβαναν στρατιωτικές πτήσεις πάνω από το έδαφός του.

Αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα συμμετάσχουν στον υφιστάμενο τριμερή μηχανισμό, στον οποίο συμμετέχουν η Unifil, ο Λίβανος και το Ισραήλ, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση των παραβιάσεων, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα μάχης στην περιοχή, αλλά θα υπάρξει στρατιωτική υποστήριξη για τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει τυπικά με τον λιβανέζικο στρατό και σε συνεργασία και με τον γαλλικό στρατό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πόσο θα διαρκέσει η συμφωνία εκεχειρίας

Μετά από αρκετούς μήνες εχθροπραξιών, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προαναγγέλλει, τόσο την πολυπόθητη ανάπαυλα για τους πολίτες του Λιβάνου, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές, όσο και για τους Ισραηλινούς πολλοί εκ των οποίων έχουν σπεύσει προς τα καταφύγια εν μέσω του καθημερινού καταιγισμού πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Παρόλα αυτά ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι κατά πόσο θα κρατήσει η πολυπόθητη εκεχειρία. Το Ισραήλ επιμένει ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση ως απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας. Αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση, θέτοντας σε κίνδυνο τις διπλωματικές προσπάθειες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου στο πιο απομακρυσμένο σημείο τους. Έκανε αυτή την παραχώρηση το 2006, αλλά την παραβίασε, κατασκευάζοντας μια τεράστια υπόγεια υποδομή σε μια περιοχή όπου τα μέλη της αποτελούν μέρος του κοινωνικού ιστού.

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να ενισχύσει τρομερά τις δυνάμεις της, ενώ το Ισραήλ συνέλεξε πληροφορίες για τη μαχητική ομάδα που θα αποδειχθούν καθοριστικές στον πόλεμο του 2024. Παρόλα αυτά, η εκεχειρία του 2006 κράτησε για σχεδόν δύο δεκαετίες, η μεγαλύτερη περίοδος ηρεμίας σε αυτή την πολιτική διαχωριστική γραμμή από τη δεκαετία του 1960.

Lebanon Israel Lebanese Army

Κατεστραμμένο κτήριο στο Λίβανο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Hassan Ammar, File

Domino effect και για τη Γάζα;

Σε ότι αφορά το αν η κατάσταση στη Γάζα θα επηρεαστεί από την συμφωνία στο Λίβανο, οι απόψεις διίστανται. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον Λίβανο είναι απίθανο να προσφέρει ανάπαυλα στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με έναν περιφερειακό αναλυτή.

Μια συμφωνία Χεζμπολάχ-Ισραήλ «δεν σημαίνει τίποτα για τη Γάζα», δήλωσε στο CNNi πριν από την υπογραφή της συμφωνίας ο HA Hellyer, ανώτερος συνεργάτης σε θέματα ασφάλειας στο Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο.

«Δεν νομίζω ότι η σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας όσον αφορά τον Λίβανο είναι πιθανό να κάνει πιο πιθανή μια συμφωνία στη Γάζα», δήλωσε ο Hellyer, προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εδώ και πολύ καιρό.

Αντιθέτως, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο CNNi ότι μία συμφωνία με την Χεζμπολάχ θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στη Χαμάς ότι το Ισραήλ και οι εταίροι του θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλείσουν μία συμφωνία που θα φέρει πίσω τους ομήρους.

«Αν έχουμε μια συμφωνία με τον Λίβανο, θα πέσουμε σαν τόνος τούβλων στη Χαμάς για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία για τους ομήρους», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ πρέπει “να μετατρέψει αυτή τη στρατιωτική επιτυχία… σε στρατηγική επιτυχία”.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο την περασμένη εβδομάδα σε ένα άλλο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι δεν συνέδεε επαρκώς την κατάπαυση του πυρός με την άμεση απελευθέρωση των ομήρων στην περιοχή.

Ο πόλεμος στο Λίβανο σε αριθμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, o πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τις παρακάτω συνέπειες:

Περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν χάσει την ζωή τους, πολλοί από αυτούς άμαχοι. Περισσότεροι από 80 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 47 πολίτες στο Ισραήλ.

Οι ζημιές στο Λίβανο υπολογίζονται σε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100.000 σπιτιών. Στο Ισραήλ έχουν καεί περίπου 5.683 στρέμματα γης.

Εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Λίβανο και πάνω από 46.500 στο Ισραήλ.

Τέλος, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περίπου 14.000 πλήγματα στο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 2.000 στο Ισραήλ.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button