Οικονομία

Έντονη η κινητικότητα στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών

Καλά κρατεί η κινητικότητα στην αγορά της πληροφορικής αλλά και ευρύτερα σε αυτή του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών με τις εξαγορές εταιρειών να συνεχίζονται, όπως και η προσπάθεια για την πώληση σημαντικών «παικτών» του χώρου.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη δεν ήταν άλλη από την απόκτηση από την Ideal Holdings του 75% της Bluestream Technologies, μίας εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη που εξειδικεύεται στον τομέα της «μεταφοράς» δεδομένων και εφαρμογών στο cloud. Το ποσό της εξαγοράς ανέρχεται στα 12,2 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η Bluestream αποτιμήθηκε περίπου 8 φορές τα λειτουργικά κέρδη της (EBITDA), τα οποία το 2023 διαμορφώθηκαν περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται αυτόνομα και πολλοί αναλυτές της αγοράς περιμένουν να δουν την επόμενη κίνηση της Ideal, η οποία έχει αποκτήσει και την Byte, ενώ ταυτόχρονα η πώληση της Αστήρ Βυτογιάννης θα έχει ως αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία της πάνω από 120 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν για μία ακόμη εξαγορά.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η Ideal δεν είναι η μόνη εταιρεία που κάνει λόγο για εξαγορές εταιρειών πληροφορικής. Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες όπως η Q&R, η Profile και άλλες έχουν αναφερθεί σε τέτοιου είδους κινήσεις, ενώ είχε κάνει εντύπωση η δήλωση της διοίκησης της Quest Holdings ότι στη λίστα των υπό εξέταση εταιρειών για εξαγορά περιλαμβάνονται 50 εταιρείες. Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς είχαν εκφράσει την άποψη ότι επρόκειτο για ένα σχήμα λόγου, αλλά υπάρχει και η άποψη ότι ο αριθμός των υπό εξέταση εταιρειών μπορεί να φθάνει και σε αυτό το νούμερο.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες κατά κύριο λόγο, που διαθέτουν υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς και στις οποίες έχουν γίνει προσεγγίσεις από μεγάλους «παίκτες» του κλάδου. Αλλά παρά τις πιέσεις και τα αρκετά καλά χρήματα που προσφέρονται στους ιδιοκτήτες τους, η απάντηση -σε πολλές περιπτώσεις- είναι αρνητική. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις που αποφασίζουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ορισμένες εταιρείες, πάντως, προτιμούν ένα διαφορετικό δρόμο και επιλέγουν την οδό της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένα δρόμο που ακολούθησε πριν από μερικούς μήνες η dotsoft αλλά και πιο πρόσφατα η Softweb. Και αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ακόμη μεσαίου μεγέθους εταιρείες πληροφορικής που θα περάσουν την «πόρτα» του ΧΑ και ο διευθύνων σύμβουλος τους θα χτυπήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέσα στο 2024 θα έχουμε και την αποχώρηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών δύο εκ των σημαντικότερων «παικτών» στην αγορά, της Entersoft και της Epsilon Net. Δύο εκ των τριών μεγαλύτερων εταιρειών επιχειρηματικού λογισμικού, μίας αγοράς όπου μέσα στο 2025 αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ της Epsilon Net και της SoftOne. Στο «άρμα» της τελευταίας εκτιμάται ότι θα προσδεθεί πολύ σύντομα η Entersoft λόγω των κοινών μετόχων που υπάρχουν. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η SoftOne όσο και η Epsilon Net εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν το «μπαράζ» εξαγορών που έχουν ξεκινήσει την τελευταία 7ετία, έχοντας δημιουργήσει δύο εξαιρετικά ισχυρά σχήματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της Nova καθώς η μητρική της εταιρείας, η United Group, βρίσκεται σε μία διαδικασία πώλησης. Και το ενδεχόμενο πώλησης ολόκληρου του ομίλου ή και μεμονωμένων θυγατρικών -με τη Nova να είναι η μεγαλύτερη- είναι εξαιρετικά πιθανό ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο ενδιαφέρον από τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με το τίμημα να εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί σε επίπεδα ακόμη και πάνω από τα 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του ομίλου.




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button