“Christmas Overture” Η Underground Youth Orchestra υποδέχεται τη μαέστρο Catherine Larsen-Maguire
Η Catherine Larsen-Maguire, γνωστή για την ενέργεια και την ευαισθησία της, φέρνει στη σκηνή το πάθος και τη δέσμευσή της για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς μουσικών. Με σπουδαία εμπειρία τόσο ως μαέστρος όσο και ως εκπαιδευτικός, έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες στο χώρο της μουσικής καθοδήγησης νέων.
Την συναυλία ανοίγει η Underground Kids Orchestra, η παιδική ορχήστρα που “προετοιμάζει” την επόμενη γενιά μουσικών, αποδεικνύοντας τη σημασία της μουσικής εκπαίδευσης και δημιουργικότητας.
Η συναυλία θα περιλαμβάνει, επίσης, τη συμμετοχή της φλαουτίστριας Ραφαηλίας Κόντου, νικήτριας του διαγωνισμού “Ακούμε τους Νέους”, η οποία θα αναδείξει το ταλέντο της ως σολίστ.
Το πρόγραμμα της βραδιάς
Το πρόγραμμα της βραδιάς θα ανοίξει με την Underground Kids Orchestra σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με Χριστουγεννιάτικα κομμάτια.
Η εμφάνιση της Underground Youth Orchestra στην συνέχεια, ξεκινά με το Festive Overture, Op. 96 του Dimitri Shostakovich, ένα λαμπρό, γεμάτο ενέργεια έργο γραμμένο το 1954, που δημιουργήθηκε για να ανοίξει μια εορταστική συναυλία στη Μόσχα, προς τιμήν της 37ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης.
Τη σκυτάλη θα πάρει το Κοντσέρτο για Φλάουτο σε Σολ μείζονα, K. 313 του Wolfgang Amadeus Mozart που γράφτηκε το 1778 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μάνχαϊμ. Το έργο χαρακτηρίζεται από τη λαμπερή του διάθεση, τη μελωδική χάρη και την ανάλαφρη φαντασία, που αναδεικνύουν την τεχνική και εκφραστική δυνατότητα του οργάνου.
Η βραδιά θα κλείσει με την 5η Συμφωνία σε Μι ελάσσονα, έργο 64 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ένα από τα πιο γνωστά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου. Σε αυτή ο σπουδαίος συνθέτης συνδυάζει σκοτεινά και λυρικά στοιχεία, δημιουργώντας ένα έργο που αποπνέει έντονα συναισθήματα και δραματικότητα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Underground Kids Orchestra
Χριστουγεννιάτικα έργα για Ορχήστρα
Διεύθυνση Κώστας Ηλιάδης
Underground Youth Orchestra
- Shostakovich Festive Overture
W.A.Mozart Flute Concerto in G major, K.313
Allegro maestoso
Adagio ma non troppo
Rondo
P.I. Tchaikovsky Symphony No. 5 in E minor, Op. 64
Andante
Andante cantabile
Valse
Finale
Διεύθυνση: Catherine Larsen-Maguire
Σολίστ: Ραφαηλία Κόντου-Νικήτρια του Διαγωνισμού ”Aκούμε τους νέους”
Info
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις 20:00
Ωδείο Αθηνών-Αίθουσα: Ιωάννης Δεσποτόπουλος
Εισιτήρια: Πληροφορίες-Προπώληση σύντομα
H Underground Youth Orchestra επιχορηγείται και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Ποια είναι η Catherine Larsen-Maguire
Η Catherine Larsen-Maguire γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ακολούθησαν σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και στην Ακαδημία Karajan του Βερολίνου. Στράφηκε αποκλειστικά στη διεύθυνση ορχήστρας το 2012, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως 1ο φαγκότο, επί 10 χρόνια, στην Komische Oper του Βερολίνου.
Η Catherine Larsen-Maguire έχει διευθύνει τα τελευταία χρόνια ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Εθνική Ορχήστρα της Ουαλίας του BBC, η Ορχήστρα Δωματίου της Σκωτίας, η Royal Northern Sinfonia, η Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica de Tenerife Orquesta de Extremadura, Slovenian Radio Symphony Orchestra, Orchestre de Chambre de Genève, Göttinger Symphonieorchester, Sinfonica Nacional de Colombia και Orquesta Filarmónica de Jalisco.
Με πάθος για την καθοδήγηση της επόμενης γενιάς μουσικών, η Catherine Larsen-Maguire δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με νέους ανθρώπους, τόσο ως μαέστρος όσο και ως εκπαιδευτικός. Τον Ιούλιο του 2023 διορίστηκε μάλιστα Μουσική Διευθύντρια των Εθνικών Ορχηστρών Νέων της Σκωτίας για την περίοδο 2024-2026.
Οι ερμηνείες της Catherine Larsen-Maguire επαινεθεί από τους κριτικούς ως “φορτισμένες με αναζωογονητική ενέργεια, ευέλικτα τέμπο, σχολαστική ισορροπία και ερμηνευτική εμβέλεια” και “είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια πιο αφοσιωμένη, βαθιά εμπλεκόμενη και ακριβή διεύθυνση από αυτή της Larsen-Maguire” (Scherzo).
Ποια είναι η Ραφαηλία Κόντου
Η Ραφαηλία Κόντου είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) με ειδίκευση στο φλάουτο, καθώς και αριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμες και Τέχνες της Μουσικής» με καλλιτεχνικό αντικείμενο το φλάουτο του ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ (τάξη καθ. Katrin Zenz).
Ως σολίστ, μουσικός ορχήστρας και μέλος συνόλων μουσικής δωματίου έπαιξε σε σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής Ωδείου Αθηνών κ.ά.).
Συμπράττει με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, ενώ υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Ορχήστρας Πνευστών («Pnoes») του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων. Συνεργάστηκε επίσης με το σύνολο Athens Classical Players. Ως σολίστ ερμήνευσε το Kοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα σε Σολ μείζονα του Ch.W. Gluck με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη Φαντασία Κάρμεν του F. Borne με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία μεταξύ των οποίων: Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Φλάουτου «Ουρς Ρούτιμαν», Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής «Orpheus Soloists», Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό της UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, Α΄ βραβείο στον Διαγωνισμό Μουσικής «Ακούμε τους Νέους» και Β΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Ερμηνείας Κοντσέρτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έπειτα από ακρόαση επιλέχθηκε να δώσει ρεσιτάλ στη σειρά «Οι Νέοι για τους Νέους» στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
Έχει συμμετάσχει ενεργά σε μαστερκλας και σεμινάρια φλάουτου των Mario Caroli, Frank-Georg Jarke, Katrin Zenz, Μαριλένα Δωρή, Ρία Γεωργιάδη, Λάμπρου Καραβασίλη, καθώς και σε σεμινάριο διαχείρισης άγχους επί σκηνής με εισηγήτρια την Δρ. Mandalina Dorgo.
Ο διαγωνισμός “Ακούμε τους Νέους”, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης νεοεμφανιζόμενων μουσικών στο πεδίο της κλασικής μουσικής, και διοργανώνεται από το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Τρίτο Πρόγραμμα.