Γαλλία: Οι πέντε μνηστήρες για την πρωθυπουργία – Οι λύσεις και τα αδιέξοδα του Μακρόν
Το πρόσωπο που θα βγάλει την Γαλλία από την πολιτική και οικονομική δίνη, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, αναζητεί ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν, με το πρώτο βήμα να γίνεται το πρωί της Πέμπτης (5/12) με παραίτηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, του πλέον βραχύβιου στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ήδη στο τραπέζι κυκλοφορούν μερικά ονόματα, όπως ο σοσιαλιστής Μπερνάρ Καζνέβ, ο τωρινός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνί ή ο Φρανσουά Μπαϊρού, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος MoDem και ο Ζαν Καστέξ, επικεφαλής της RATP, της κρατικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το μετρό του Παρισιού.
Ορισμένα κόμματα που συγκροτούν τον αριστερό συνασπισμό NFP πάλι επιμένουν στην αρχική τους επιλογή της Λουσί Καστέ, οικονομολόγου και δημοσίου υπαλλήλου.
Η Καστέ, το όνομα της οποίας προτάθηκε για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι από το NFP και αποκλείστηκε από τον Μακρόν, δήλωσε την Τρίτη (3/12) ότι είναι «έτοιμη να κυβερνήσει».
Για το πρωθυπουργικό θώκο αυτοπροτάθηκε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, κάτι που είχε κάνει και τον περασμένο Αύγουστο πριν από τον διορισμό του Μπαρνιέ. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουαγιάλ έχασε το 2007 προς προεδικό θώκο της Γαλλίας από τον Νικολά Σαρκοζί.
Ο Μακρόν επικρίθηκε έντονα επειδή ανέλαβε τον αποκλειστικό ρόλο της εξεύρεσης ονόματος αυτό το καλοκαίρι και δεν επέτρεψε στα πολιτικά κόμματα να εμπλακούν και Τίποτα δεν υποδηλώνει, ωστόσο, ότι θα είναι ευκολότερο, από ό,τι τρεις μήνες πριν, να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ικανή να κερδίσει την έγκριση ενός κοινοβουλίου διαιρεμένου στα τρία.
Και εδώ είναι το μέγα δίλημμα για τον Γάλλο πρόεδρο που ενώ θα έπρεπε να ζει τη μεγάλη του στιγμή με την λαμπρή τελετή για τα αποκαλυπτήρια της Παναγίας των Παρισίων το Σάββατο (7/12) παρουσία υψηλών προσκεκλημένων συμπεριλαμβανομένου και του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση που δεν επηρεάζει μόνο τη Γαλλία αλλά όλη την Ευρώπη.
To θέμα είναι πως θα το κάνει αυτό, αν μπορεί να αγνοήσει και πάλι τις πιέσεις που δέχεται να επιλέξει κάποιο πρόσωπο από την Αριστερά ή ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να συγκατοικήσει μαζί του πολιτικά, κάτι που δεν είναι εύκολο, όπως έχουν αποδείξει τα παραδείγματα του παρελθόντος.
Γιατί αν και αυτή τη φορά επιλέξει ένα πρόσωπο φιλικό προς εκείνον τότε η Γαλλία κινδυνεύει σε μια περίοδο πολύμηνων πολιτικών αναταράξεων, με τις κυβερνήσεις να πέφτουν καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διάλυση της Βουλής και νέας προσφυγής στις κάλπες μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις για τη Γαλλία μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, καθώς η οικονομία δεν μπορεί να δεχτεί τόσες αναταράξεις, αλλά και για τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν. Ήδη ο Ζαν Λικ Μελανσόν έχει ζητήσει την παραίτηση Μακρόν, η θητεία του οποίου λήγει το 2027 με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.
«Αν αυτή τη φορά, ο πρόεδρος θέλει να αποτρέψει μια ακόμη κυβερνητική κατάρρευση, θα πρέπει να επιτρέψει στους βουλευτές να καταλήξουν σε ένα πιο συναινετικό σχήμα», σύμφωνα με τον Φρανσουά Ξαβιέ Μιγιέ, πολιτικό επιστήμονα και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Γαλλικών Δυτικών Ινδιών όπως αναφέρει το Euronews.
Μόνο το 22% των Γάλλων ικανοποιημένο από τον Μακρόν
Μόνο το 22% των Γάλλων είναι ικανοποιημένο από τον Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από το Ifop.
Ο Μακρόν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αυτά τα αιτήματα με τη δέσμευση ότι θα εκπληρώσει τον ρόλο του «με όλη μου την ενέργεια, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».
«Μια παραίτηση είναι πιθανή, αλλά ο χρόνος δεν είναι σωστός. Θα πρόσθετε μόνο το χάος και τη σύγχυση και δεν θα άλλαζε τίποτα όσον αφορά το πόσο κατακερματισμένη είναι η Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε ο Μιγιέ.
Αλλά για τον Εμμανουέλ Ριβιέρ, ειδικό στην κοινή γνώμη και πολιτικό σύμβουλο, η επιλογή του μελλοντικού πρωθυπουργού θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα σχέδιο και όχι σε μια συγκεκριμένη προσωπικότητα.
«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο και μια συμφωνία, όχι μια προσωπικότητα. Δεν εναπόκειται στον Μακρόν να κάνει το κάστινγκ. Χρειάζεται μια συμφωνία για να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό εμπόδιο. Θα μπορούσε να είναι ένας καθαρός τεχνοκράτης με συγκεκριμένη αποστολή να διασφαλίσει ότι η Γαλλία θα έχει προϋπολογισμό για το 2025», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Euronews.
Ο Ολιβιέ Φορ, γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), του δεύτερου μεγαλύτερου εταίρου της αριστερής συμμαχίας NFP, που αύξησε τα ποσοστά του στις τελευταίες εκλογές, απευθύνθηκε στον Μακρόν σε ομιλία του στο κανάλι France 2 μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Καλώντας τον Μακρόν να διορίσει έναν πρωθυπουργό από την αριστερή συμμαχία, νικητή των γενικών εκλογών δύο γύρων που διεξήχθησαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο Φορ ζήτησε να «ακουστεί η φωνή των Γάλλων».
Τι θα γίνει αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός
Εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές της εξουσίες για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό με διάταγμα.
Στην περίπτωση του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης, το διάταγμα μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 50 ημέρες αδιεξόδου, ενώ ο εθνικός προϋπολογισμός μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 70 ημέρες συζήτησης.
Ένας άλλος νόμος θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τον προϋπολογισμό του 2024 έως το 2025, αλλά αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση.
Αν και η Γαλλία δεν κινδυνεύει από ένα shutdown τύπου ΗΠΑ, η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές.
Το Παρίσι δέχεται πιέσεις από την Ε.Ε. για τις δαπάνες της. Το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ της, όταν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ απαιτούν να παραμείνει κάτω από το όριο του 3%.