Βούλτεψη στο CNN Greece: Δύσκολο να υποδεχθεί άμεσα πίσω η Συρία εκατομμύρια πρόσφυγες
Μικρό καλάθι σχετικά με το ενδεχόμενο μαζικών επιστροφών Σύρων προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα κρατά η κυβέρνηση, με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη να δηλώνει στο CNN Greece πως μια κατεστραμμένη χώρα είναι δύσκολο να υποδεχθεί άμεσα εκατομμύρια επαναπατριζόμενων προσφύγων.
Η κ. Βούλτεψη εξηγεί πως μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, μένει να φανεί κατά πόσο η χώρα είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα με ένα κοινό πολιτικό σχέδιο και για το σχηματισμό κυβέρνησης «που θα περιλαμβάνει και θα προστατεύει όλους, όπως απαιτείται σε μια πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα όπως είναι η Συρία».
Η Ελληνίδα αξιωματούχος προειδοποιεί πως η επόμενη μέρα είναι δύσκολη.
«Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις από την διεθνή κοινότητα και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τους Σύρους πολίτες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και από τα δεινά του πολέμου», σημειώνει η κ. Βούλτεψη.
Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη στο CNN Greece
«Η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή και θα χρειαστεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί.
Οι ομάδες που επί 14 σχεδόν χρόνια πολεμούσαν είχαν έναν κοινό στόχο που ήταν η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ.
Ο στόχος επετεύχθη και τώρα θα δούμε κατά πόσον φρόντισαν να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα με ένα κοινό πολιτικό σχέδιο για το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αν είναι σε θέση να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει και θα προστατεύει όλους, όπως απαιτείται σε μια πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα όπως είναι η Συρία.
Στο μεταξύ η χώρα είναι κατεστραμμένη και είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι θα μπορούσε άμεσα να υποδεχθεί, να στεγάσει και να θρέψει εκατομμύρια επαναπατριζόμενων προσφύγων.
Επομένως η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις από την διεθνή κοινότητα και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τους Σύρους πολίτες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και από τα δεινά του πολέμου».