Κόσμος

Δράμα διαρκείας στη Συρία: Χιλιάδες πρόσφυγες επιστρέφουν – Άλλοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα

Μια συγκεχυμένη εικόνα για πολλούς Σύρους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ περιγράφεται στο ρεπορτάζ του CNNi από τα συρολιβανέζικα σύνορα.

Η πτώση του αυταρχικού ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και του καθεστώτος του μετά την αιφνιδιαστική επέλαση των τζιχαντιστών ανταρτών το περασμένο Σαββατοκύριακο προκάλεσε ένα κύμα εορτασμών, με πολλούς Σύρους να σπεύδουν σπίτι τους μετά από χρόνια στην εξορία.

Ωστόσο η έντονα ισλαμιστική ταυτότητα των μαχητών που κατέλαβαν τη χώρα και οι επακόλουθες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Δαμασκού πυροδότησε επίσης ανησυχίες για το τι θα ακολουθήσει σε ότι αφορά το μέλλον της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη διάβαση της Μασνά, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έτρεχαν και προς τις δύο κατευθύνσεις, δίνοντας μια εντύπωση χάους και νευρκιότητας.

Προσδοκίες επιστροφής

«Οι γιοι μου γεννήθηκαν όλοι εδώ, στον Λίβανο, αυτή είναι η πρώτη φορά που πηγαίνουν στη Συρία», είπε ο Μοχάμεντ μιλώντας στο CNNi, δείχνοντας τέσσερα μικρά αγόρια που κάθονταν το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο πολυσύχναστο κτίριο των συνόρων. Τα πόδια τους κρέμονται από τον πάγκο, τα παιδιά έδειχναν ενθουσιασμένα με την προοπτική να επιστρέψουν σε ένα σπίτι που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ.

«Έχει περάσει πολύς καιρός και θέλω απλώς να πάω σπίτι, πίσω στο χωριό μου. Ο αδερφός μου είναι εκεί, δεν τον έχω δει εδώ και 11 χρόνια», είπε ο Μοχάμεντ στο CNN, εκφράζοντας τις προσδοκίες όσων επιστρέφουν.

Φυγή και φόβος

Την ίδια στιγμή το ρεπορτάζ καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που φεύγουν με κατεύθυνση την Ευρώπη, ώστε να συναντηθούν εκ νέου με τα μέλη των οικογενειών τους που έφυγαν στις αρχές της εμφύλιας σύρραξης. Μια τέτοια περίπτωση είναι εκείνη της Κούρδισσας Νάντια που διέσχιζε τα σύνορα από τη Συρία στον Λίβανο. «Επιτέλους πάω να δω τον γιο μου μετά από πολλά χρόνια. Ήταν 14 και τώρα είναι 22» λέει η ίδια στο CNNi.

Ο γιος της εγκατέλειψε το σπίτι της οικογένειας στη Χασάκα στη βόρεια Συρία το 2013 κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται επί 13 χρόνια. Η Νάντια, ο σύζυγός της και η κόρη τους έμειναν στη Συρία, χωρίς να φανταζόμουν ότι θα περνούσε τόσος καιρός μέχρι να ξαναδούν τον Μοχάμαντ.

Δεν υπάρχει όμως μόνο το κίνητρο της επανένωσης με αγαπημένους σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ο συνασπισμός ισλαμιστών ανταρτών που τώρα έχει καταλάβει τη Συρία συγκεντρώνει μια ποικιλία από ένοπλες ομάδες ανταρτών, η καθεμία με τη δική της ιδεολογία και ιδέες για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια. Αυτό αφήνει τις μειονοτικές ομάδες της Συρίας όπως οι Αλαουίτες, οι Σιίτες μουσουλμάνοι, οι Ισμαηλίτες, οι Δρούζοι, οι Κούρδοι και οι Χριστιανοί σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Η Φατίμα, μια νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να μπει στον Λίβανο είπε ότι αυτή και η οικογένειά της εγκατέλειψαν τη Δαμασκό, αφού ένοπλοι αντάρτες μπήκαν στο σπίτι τους πριν από τρεις ημέρες, δίνοντάς τους εντολή να φύγουν. «Είμαστε Σιίτες και είπαν ότι πρέπει να φύγουμε αλλιώς θα μας σκοτώσουν. Όλοι οι Σιίτες θα πρέπει να φύγουν από τη Συρία τώρα», είπε η ίδια μιλώντας στο CNNi.

Και ο σύζυγος της Νάντια, Σαιμάν επιβεβαιώνει το κλίμα φόβου λέγοντας: «Ακόμη και στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν προβλήματα, ανησυχούμε πάντα ότι θα υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν κάθε λογής (ένοπλοι άνδρες που) ήρθαν από όλο τον κόσμο στη Συρία για να ενταχθούν στην Αλ Κάιντα. Ως Κούρδοι, φοβόμαστε ιδιαίτερα».




Source link

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button